Sanatate

De ce unii oameni sunt deprimati dupa o interventie chirurgicala – chiar daca s-au recuperat bine din punct de vedere fizic

depresie dupa operatie

Depresia postoperatorie este o complicatie obisnuita a interventiei chirurgicale, desi se vorbeste foarte rar despre ea.

In luna noiembrie a anului trecut, dupa ce a avut o interventie chirurgicala pentru a elimina celulele anormale din colul uterin, Ema in varsta de 27 de ani, s-a simtit deprimata. Operatia, desi invaziva, a fost una minora. De fapt, medicul i-a spus ca o zi de odihna va fi tot ce avea nevoie pentru a se simti din nou ca mai inainte. Nu a fost insa avertizata despre efectele emotionale persistente care ar dura saptamani intregi.

„M-am simtit deconectata de propriul corp”, spune ea. „Am avut un sentiment de vinovatie pentru ca nu puteam sa dau curs nevoilor mele zilnice. Am o familie si am o viata, asa ca a fost o lupta. Nu ma asteptam sa se intample asta.” Ea se confrunta cu un caz de depresie postoperatorie, o complicatie obisnuita in urma interventiei chirurgicale despre care se vorbeste foarte rar.

Situatia nu e mereu clara

Poate fi dificil de spus diferenta dintre depresia post-operatorie si sentimentele normale de tristete care vin odata cu recuperarea. Unele simptome se suprapun, cum ar fi oboseala si iritabilitatea, dar depresia post-operatorie este persistenta si dureaza mai mult de doua saptamani. Daca este lasata netratata, acesta poate continua luni de zile. In mod surprinzator, sentimentele de lipsa de speranta pot persista chiar si atunci cand un pacient a avut o interventie chirurgicala de succes si este pe drum spre o recuperare completa.

Cand ne dam seama ca nu suntem invincibili, apare depresia

„Nu conteaza cat de mica sau mare este aceasta interventie chirurgicala”, spun specialistii. „Ar putea fi indepartarea unei alunite sau eliminarea unei tumori. Este perfect normal sa ai o reactie emotionala la o operatie pe corpul tau. ”

Specialistii spun ca punerea sanatatii tale in mainile altei persoane (in acest caz, un chirurg) te face extrem de vulnerabila si poate declansa o serie de emotii puternice. Interventia chirurgicala este o invazie a corpului unei persoane si poate fi destul de traumatizanta, indiferent daca isi da seama sau nu. Depresia apare apoi din cauza mai multor lucruri, inclusiv din cauza durerii si disconfortului, lipsei de mobilitate si dependentei crescute fata de ceilalti. Pentru pacientii care au eliminat un organ sau o parte din corp, sentimentul de pierdere poate declansa depresia post-operatorie.

„O vreme ne simtim invincibili, suntem bine din punct de vedere fizic si, dintr-odata, corpurile noastre cedeaza si ne iau prin surprindere. Ne dam seama cat de vulnerabili suntem”, explica specialistii una din cauzele acestui tip de depresie.

Se consuma multa energie pentru pregatirea pacientilor pentru interventii chirurgicale in ceea ce priveste nevoile lor fizice, dar nu este suficient. Pentru ca mai sunt si nevoi emotionale. Chirurgii ar trebui sa faca mai mult pentru a-si educa si avertiza pacientii despre depresia de dupa operatie, astfel incat acestia sa stie la ce sa se astepte. In plus, depresia si anxietatea pot perturba efectiv vindecarea fizica. O fac mai lenta si mai grea, potrivit unui studiu britanic din 2017.

Predispusi – cei cu antecendente de boli mintale

Cei care au antecedente de boli mintale prezinta cel mai mare risc de a dezvolta depresie dupa operatie. Simptomele variaza, dar cele mai frecvente sunt dificultatile de somn, oboseala extrema, lipsa de speranta, sentimentele de vinovatie, iritabilitatea, pierderea poftei de mancare sau alimentatia excesiva, anxietate si / sau atacuri de panica si starea de spirit persistent scazuta. Este important sa discutati cu psihologul dumneavoastra daca prezentati oricare dintre aceste simptome.

Vorbiti despre depresia post-operatorie. Va ajuta mult

Este necesar ca acestia sa vorbeasca despre suferinta lor fie cu un psihoterapeut, fie cu cineva apropiat. Ema – tanara de care aminteam mai sus marturiseste – „aveam nevoie cu adevarat de validare de la altii, cum ar fi partenerul si familia”, spune ea. “Imi era greu sa am grija de mine. Vroiam sa ma odihnesc, nu eram in stare sa fac mare lucru ”.

Alte lucruri pe care le puteti face pentru a combate afectiunea includ: petrecerea timpului in aer liber (lumina soarelui imbunatateste dispozitia), somnul suficient, mentinerea unei alimentatii sanatoase, petrecerea timpului cu cei dragi si gasirea unor modalitati de a petrece timpul. Cand corpul dvs. este gata, puteti reveni incet in rutina cotidiana. Cand oamenii au o perioada mai grea, este pentru ca ingroapa aceste sentimente, le suprima. Este necesar ca pacientul sa comunice starea lui atat fizica dar si psihica asa incat sa poata ajunge la recuperare completa.

Pentru aceasta va recomandam cu incredere terapia scurta strategica. Este o forma rapida de recuperare, concentrata pe solutii personalizate menite sa ofere solutii pacientului la problema sa si sa-l pregateasca pentru viitor.

 

Aboneaza-te la newsletterul orasului Iasi / Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top