Sanatate

Diferentele dintre o proteza si un implant dentar

fast fixed

Una dintre cele mai frecvente intrebari ale pacientilor care au pierdut sau au nevoie sa inlocuiasca unul sau mai multi dinti este daca este mai bine sa opteze pentru o proteza fixata pe dinti sau pe un implant dentar fast&fixed.

Desi in majoritatea cazurilor se recomanda optarea pentru un implant dentar fast fixed, cel mai potrivit tratament trebuie indicat de catre un specialist. Va trebui sa caute dintr-un diagnostic corect care este indicatia ideala in fiecare caz.

Diferente intre proteze si implanturi dentare

  • Protezele dentare sunt de obicei realizate din materiale acrilice, rasini si ceramica, deci sunt usoare si afecteaza cat mai putin dintii naturali de care sunt atasate. Implanturile sunt de obicei realizate din titan, un material foarte biocompatibil, rezistent chimic si usor. In plus, dupa cateva luni, titanul permite osului sa creasca in jurul lui, ceea ce se numeste osteointegrare. Materialul protezei de pe implanturi poate fi zirconiu, titan, paladiu-aur si crom-cobalt.
  • Din punct de vedere estetic, atat o proteza fixa, cat si un implant raspund foarte bine cerintelor estetice ale pacientului, chiar daca progresele in tehnicile si materialele de implantologie ii fac pe acesta din urma sa semene mai mult cu dintii naturali.
  • La nivel functional, implanturile raspund mult mai bine decat protezele, deoarece nu se misca si nu risca sa cada, sunt mai ferme si mai sigure. Mai mult, cu implantologia cu incarcare imediata, pacientul poate manca, bea si duce o viata normala intr-o singura zi.
  • Ca regula generala, pacientii cu proteza dentara necesita un timp de adaptare mai lung decat pacientii cu implantologie. Implanturile se simt si functioneaza ca dintii naturali, in timp ce protezele dentare sunt un corp strain cu care se obisnuieste. Desi fiecare caz este diferit, deoarece va depinde in mare masura de conditiile anatomice ale osului si de capacitatea persoanei de a se adapta la schimbari.
  • Implanturile sunt plasate direct pe os, astfel incat nu depind de dintii adiacenti, nu ii supraincarca sau ii afecteaza in vreun fel. In schimb, protezele sunt atasate de dintii adiacenti, limitand numarul de dinti care pot fi inlocuiti, pe de o parte, si necesitand dinti sanatosi si curati, pe de alta parte.
  • Ambele proceduri necesita o monitorizare si intretinere adecvata , cum ar fi o buna igiena dentara si controale regulate. In cele mai bune conditii, o proteza dureaza intre opt si doisprezece ani, in timp ce implanturile pot dura toata viata, daca sunt intretinute corespunzator.

Astfel, nu este de mirare ca in cele mai multe cazuri se recomanda implantul dentar in locul protezei sau puntii. In cazul implanturilor cu incarcare imediata, nu numai ca obtii un rezultat mai imediat si mai natural, dar interventia in sine este mai rapida si mai putin invaziva pentru pacient.

Intra chiar acum pe site-ul nostru si vezi diferentele!

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top