Implantul dentar actioneaza ca o radacina artificiala, facand posibila inlocuirea completa a unui dinte pierdut sau extras. Este o alternativa moderna la protezele dentare si punti.
Ce este un implant dentar?
Implantul dentar cu dinti ficsi este un dispozitiv medical, care se prezinta sub forma unei bucati de titan sau zirconiu si care va actiona ca o radacina artificiala. Cand un dinte este pierdut si radacina nu poate fi recuperata, acesta este inlocuit cu un fel de „ancora” care este insurubat in osul alveolar al pacientului, la nivelul maxilarului acestuia.
Cazul mai multor dinti lipsa
In cazurile in care lipsesc mai multi dinti, nu este necesara plasarea unui implant pentru fiecare dinte de inlocuire. Doua implanturi pot ajuta la stabilizarea unui aparat complet detasabil care tinde sa se miste si sase implanturi distribuite de-a lungul unei arcade dentare total edentate pot fi suficiente pentru a crea o punte fixa completa, oferind senzatia de a avea dinti adevarati.
Pregatirea pentru punerea implantului
Amplasarea unui implant dentar cu dinti ficsi trebuie sa fie precedata de cel putin doua programari prealabile.
- Prima programare: controlul stomatologic
Consultatia incepe cu un chestionar medical complet pentru evidentierea eventualelor riscuri sau contraindicatii la plasarea implanturilor dentare.
Medicianul observa dentitia de ansamblu a pacientului si in special zona de implantat, dar si igiena dentara si orice alte preocupari dentare care ar putea cauza probleme sau chiar contraindica amplasarea implantului.
Apoi se propune un examen radiologic complet, care poate fi fie un scanner cu radiolog, fie un Bean Cone daca medicul stomatolog are unul in cabinet, pentru a vedea in 3D dentitia si osul zonelor de implantat. Aceasta examinare permite planificarea implantului prin plasarea virtuala a implantului in os pentru a verifica fezabilitatea procedurii.
In cadrul acestui prim consult, chirurgul explica pacientului cu exactitate cursul interventiei si ii ofera o estimare pe care o poate studia inainte de a doua programare.
- A doua programare este un consult preoperator
Iti permite sa semnezi devizul, precum si un consimtamant. Chirurgul explica pacientului potentialele riscuri ale interventiei. Acest consimtamant este personalizat pentru fiecare pacient, de exemplu un pacient care este un fumator inrait va fi avertizat de riscul crescut de esec al implantului, desi va trebui sa reduca puternic consumul de tutun inainte si dupa interventie.
In timpul acestei programari, chirurgul va da pacientului o reteta preoperatorie de obicei cu antibiotice, antiinflamatoare, analgezice si apa de gura, precum si sfaturi pre si postoperatorii pentru a ajuta pacientul.
Citeste mai mult pe http://dentalprivilege.ro/fast-and-fixed-zambet-nou-in-24-de-ore/.
