Stiri

Dezvoltă-ți propriul stil de învățare – sfaturi pentru rezultate academice și profesionale reușite

Cunoașterea unor strategii eficiente de învățare te pot ajuta să-ți maximizezi eforturile atunci când îți propui să descoperi noi concepte, indiferent dacă sunt în plan academic sau profesional. Dacă până acum nu ți-ai descoperit propriul stil de învățare, te ajutăm cu sfaturi utile pe care le să le pui în aplicare la următoarea sesiune de studiu. 

Organizează notițele

Indiferent că îți notezi ideile principale de la o carte citită sau de la un curs de dezvoltare personală, începe prin a avea o organizare eficientă a lor. Mai pe scurt, nu le nota pe telefon sau pe orice îți pică în mână. Iată câteva sfaturi de organizare care te pot ajuta:

  • Ține o agendă pe care să o împarți în două, ajutându-te de un post-it: într-o parte notează sarcinile zilnice, iar pe cealaltă păstreaz-o pentru ideile interesante pe care le descoperi;
  • Atunci când înveți, scrie cursurile sau notițele pe foi albe, pentru ca mai apoi să le poți îndosaria. Îți pot fi de folos și unele aparate indosariat termic, mai ales dacă ai cursuri multe sau dacă lucrezi într-un loc unde se folosesc documente zilnic;
  • Dacă folosești aplicații pentru notițe, organizează-le în foldere în funcție de cursurile sau proiectele pe care le ai. 

Învață în mai multe moduri

Pentru a învăța eficient, este util să te concentrezi pe mai multe moduri. Spre exemplu, atunci când asculți un podcast, nu te baza doar pe ascultare și învățare auditivă, ci încearcă să repeți informațiile și verbal. 

Este un mod eficient să verbalizezi informațiile auzite, atunci când ai ocazia, pentru că le poți reține mult mai repede. Un al mod ar fi să îi povestești unui coleg de facultate sau birou informațiile pe care le-ai reținut dintr-un curs. 

Ce te mai poate ajuta este atunci când urmărești un curs online, să îți notezi notițele pe hârtie, în loc să le scrii pe laptop. Studiile arată că notițele scrise în felul acesta pot ajuta mai bine la cimentarea informațiilor. 

Setează obiective

Obiectivele sunt cea mai bună modalitate de a te motiva să ajungi la rezultatele pe care ți le dorești. Iar pentru a le putea atinge, e nevoie să îți setezi obiective smart, chiar și la un simplu proiect pe care îl ai de predat individual în două zile. Ele trebuie să fie specifice, măsurabile, realizabile, relevante și încadrate în timp. 

Acestea se pot aplica în orice domeniu, de la firme mici cu proiecte mici, până la cele mari, care acoperă mai multe arii. Te ajută să ai mai multă stabilitate, dar și să oferi credibilitate prin cunoștințele pe care le deții. 

Folosește-te de tehnici de învățare

Dacă ești una dintre acele persoane care își pierde ușor motivația și concentrarea, atunci trebuie să îți descoperi propria tehnică de învățare. Reprezintă o modalitate benefică pentru tine, astfel încât să livrezi și să înveți la timp ce ți-ai propus. Unele tehnici ar fi:

    • Studiul alternativ: poți alterna studiul sau proiectele neplăcute cu unele mai plăcute;
    • Sintetizează materialul: utilizează la maximum materialele pentru studiu fie prin sintetizare fie prin alcătuirea unor notițe relevante;
    • Tehnica Pomodoro: o tehnică care te ajută să îți gestionezi mai bine timpul, cu 25 de minute de studiu intens și 5 minute pauză. După ce se repetă ciclul de patru ori, este necesară o pauză de 30 de minute;
  • Autotestarea: dacă urmează un examen greu sau o prezentare în fața întregii echipe, autotestează-te. După ce ai înțeles pe deplin ce ai avut de pregătit, încearcă să îți pui întrebări din ce ai reținut, până ajungi să fii stăpân pe informație. 

Acestea sunt sfaturile recomandate pentru oricine își dorește să învețe eficient la un examen sau pentru pregătirea prezentării care va aduce o promovare la locul de muncă. Pune-le în aplicare la următoarea sesiune de studiu și bucură-te de rezultatele pe care le așteptai. 

Sursa foto: Freepik.com

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top