Evenimente

Digitalizarea agriculturii, lucrări conservative, sisteme de autoghidare și alte teme de actualitate prezentate studenților USV Iași de către cel mai prestigios agronom român

Unul dintre cei mai importanți agronomi români va conferenția la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) atât pentru studenți cât și pentru cadrele didactice interesate. Dr. ing. Lucian Buzdugan este invitatul Facultății de Agricultură a USV care va organiza evenimentul miercuri, 7 decembrie, cu începere de la ora 10:00, în Aula Magna „Haralamb Vasiliu”.

Alături de Dr. ing. Lucian Buzdugan va fi prezent și Constantin Curcă, reprezentantul Horsch în România, brand reprezentat în zona Moldovei de către Agritehnica care de 16 ani ajută agricultorii români cu mașini și unelte agricole de înaltă performanță, cu servicii de garanție și service post-garanție, piese de origine și consultanță în toate aspectele care țin de dotarea tehnică a unei ferme moderne.

Lucian Buzdugan este unul din cei mai prestigioși agronomi ai României, valoarea lui profesională fiind confirmată și recunoscută de fermierii din țară și nu numai. Agricost Al-Dahra din Insula Mare a Brăilei este cea mai mare fermă din România, fiind considerată și cea mai mare fermă consolidată din UE, exploatând o suprafață agricolă de 57.000 ha.

Dr. ing. Lucian Buzdugan a supervizat mulți ani toate lucrările agricole din cadrul acestei exploatații și a implementat multe inovații, în premieră la acea vreme în agricultura autohtonă, ele aducându-și contribuția la crearea a ceea ce astăzi reprezintă etalon în materie de performanță.

Pentru buna coordonare, pe termen lung, a lucrărilor agricole din Insula Mare a Brăilei, domnul Lucian Buzdugan s-a documentat inițial în țări avansate agricol, precum SUA, Israel, Argentina, Germania și a consultat reprezentanți ai unor companii mari la nivel mondial. Concluzia la care a ajuns fost aceea că după ce s-a atins un nivel de productivitate impus de revoluția verde a lui Norman Borlaug trebuie să trecem la următoarea etapă, cea a agriculturii de precizie. Nu putem vorbi despre agricultură de precizie fără digitalizare. După ce a înțeles toate acestea, la întoarcere în țară s-a ocupat de dotarea tehnică a exploatației, a militat pentru utilizarea mașinilor agricole care dispuneau de un sistem informațional capabil să autogestioneze funcțiile, să dispună de senzori, să asigure un consum redus și să asigure o monitorizare continuă, dar și confortul operatorilor. Despre toate acestea, despre digitalizare, despre conservarea apei în sol dar și despre viitorul agriculturii din punctul de vedere al domniei sale va vorbi la conferința de la USV Iași”, a declarat conf. univ. dr. Denis Țopa, decanul Facultății de Agricultură.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top