Evenimente

Distinctia Europa Nostra pentru recunoasterea excelentei in conservare a Ansamblului Monument Istoric Manastirea Golia Iasi, 13 – 14 septembrie

afis_eveniment_golia_13_14_sept2012_1La Iaşi are loc dezvelirea plachetei de bronz, primită de cel mai complex ansamblu monastic din centrul istoric al Municipiului.
Pe datele de 13 şi 14 septembrie 2012, la Iaşi are loc dezvelirea plachetei de bronz, prestigioasă distincţie acordată Ansamblului Monument Istoric Mănăstirea Golia Iasi în cadrul Premiilor Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural – Premiile Europa Nostra, ce au avut loc pe data de 1 iunie 2012 loc la Mosteiro dos Jerónimos, din Lisabona, Portugalia. Premiul acordat pentru excelenţă în conservare constă în certificatul realizat de către artistul grafician german Victor de Leeuw si o placă de bronz, realizată de către sculptorul german Loek Bos, ce va fi fixată într-o zonă vizibilă pe monument.

Pentru dezvelirea plachetei din bronz ce va fi amplasată pe Turnul Golia, la Iaşi va fi organizat evenimentul naţional ”Distinctia Europa Nostra pentru recunoasterea excelentei in conservare a Ansamblului Monument Istoric Manastirea Golia Iasi”.

Succesiunea momentelor de ceremonie la care vor lua parte persoane publice din viaţa culturală şi politică ieşeană locala şi naţională va fi:
13 septembrie 2012
• expo art (pictură, grafică, obiecte sculptură): deschis publicului larg
• manifestări muzicale în Turnul Golia (muzică clasică şi muzică religioasă)

14 septembrie 2012
• 10:00 tur de vizitare al Municipiului Iaşi
• 13:00 conferintă de presă (incinta Mănăstirii Golia – turn)
• 13:30 ceremonie de dezvelire a plachetei Europa Nostra
• 14:30 vizitarea Ansamblului Monument Istoric Mănăstirea Golia
• 15:00 cocktail – Sala Mare a Palatului Roznovanu {Primăria Municipiului Iași}

Rebilitarea monumentului a fost posibilă datorită proiectului „Reabilitarea şi dezvoltarea turistică a Ansamblului Monument Istoric Mănăstirea Golia, Iaşi”, care a fost derulat de către Consiliul Judeţean Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi si cu sprijinul financiar al Uniunii Europene prin programul PHARE 2004-2006, Coeziune Economică şi Socială, Proiecte Mari de Infrastructură Regională.

Conform Juriului Premiilor Europa Nostra, „în acordarea acestui premiu, juriul a luat în considerare mai mulţi factori. Soluţiile de restaurare alese sunt rezultate din studii şi cercetări îndelungate, astfel că monumentul şi-a redobândit frumuseţea şi grandoarea. Funcţionalitatea actuală a monumentului creşte potenţialul zonei şi al regiunii din punct de vedere turistic şi cultural. În acelaşi timp, proiectul de reabilitare a monumentului permite desfăşurarea în linişte a vieţii monastice, după regulile sale tradiţionale. Este un exemplu de program strategic de dezvoltare sustenabilă.”

Întreaga comunitate este invitată să ia parte la confirmarea valorilor culturale nationale si regionale, prin dezvelirea mlachetei de bronz, simbol al conservării culturii iesene.

afis_eveniment_golia_13_14_sept2012_1

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top