Stiri

DTEK Renewables, planuri pentru un portofoliu de 750 MW în energie verde în România, sub conducerea miliardarului Rinat Ahmetov. Proiectul din Iaşi, cu turbinele cele mai mari instalate vreodată aici, estimat să fie finalizat în T1/ 2024

Moldova Vento SRL, firma responsabilă cu planificarea parcului eolian Ruginoasa, deținută în întregime de către DTEK Renewables International B.V., a încheiat un acord de finanțare în valoare de 55 de milioane de euro pentru proiectul de 60 MW care va fi construit până la debutul anului viitor în județul Iași.

Conform unui comunicat emis de companie, sursa finanțării provine de la Kommunalkredit, o instituție financiară austriacă specializată în infrastructură. Partea interesantă este că acest credit se bazează pe un tip de contract numit “merchant power pricing”, o noutate pentru piața din România. Acest tip de înțelegere seamănă cu un contract de achiziție pe termen lung (PPA – power purchasing agreement), cu mențiunea că în acest caz prețul energiei este stabilit în funcție de prețul pieței, care poate varia pe durata proiectului în funcție de condițiile din acel moment.

„Producţia de energie verde cu scopul de a ajuta România pe calea tranziţiei energetice este un obiectiv al DTEK Renewables Interna­tional“, a declarat John Stuart, CEO al DTEK Renewables International.

Cea mai mare eoliană din România a fost montată în județul Iași

DTEK Renewables International a început construcția Proiectului Ruginoasa în martie 2023, cu operațiuni comerciale planificate pentru T1 2024. Proiectul constă din 10 turbine eoliene Vestas de 6.0 MW și va produce aproximativ 150.000 MWh de electricitate anual, suficient pentru a alimenta cu energie mai mult de 43.000 de case din România, contribuind totodată la reducerea emisiilor de CO2 cu 38.000 de tone pe an.

Proiectul Ruginoasa este al doilea proiect de energie regenerabilă al DTEK Renewables International din România, unde DTEK Renewables International vizează o capacitate totală de generare regenerabilă de 750 MW.

In fază de pregătire sunt mai multe proiecte de parcuri cu eoliene în care sunt implicate firme puternice din străinătate și din țară în zone din Iași precum Vlădeni, Hârlău, Costuleni, Erbiceni, Românești, Deleni, Scobinți sau Dumești.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top