Stiri

Epidemia de coronavirus a cauzat schimbări la nivel social? Află AICI 5 motive NEBĂNUITE pentru care NU mai reușești să comunici la fel de eficient

Comunicarea este o artă. Pentru a o stăpâni, este necesar să știi cum să te exprimi în mod clar și concis, indiferent care ar fi interlocutorul tău, și să fii conștient de faptul că orice schimb de informații implică o serie de reguli. Uneori, pot interveni dezacorduri, ca urmare a faptului că persoanele cărora li te adresezi nu reușesc să înțeleagă cu exactitate mesajul pe care dorești să îl transmiți. 

Actuala epidemie globală a produs schimbări considerabile pe toate planurile. Viața cotidiană și interacțiunea cu cei din jur au suferit transformări majore și, prin urmare, comunicarea nu mai poate avea loc la fel ca în trecut. O nouă ordine socială a fost instaurată. Din acest motiv, toți cei care lucrează în domeniul public sau cu diferiți clienți, sunt constrânși să se adapteze pentru a-și putea desfășura activitatea la fel de eficient ca înainte. 

5 motive pentru care NU mai comunici bine în contextul actualelor norme sociale

Ești mai irascibil decât înainte și faci critici negative

Dacă te recunoști în această descriere, încearcă, în primul rând, să nu te judeci prea aspru, deoarece este normal ca noile schimbări, pe care nimeni nu și le-ar fi imaginat, să te facă să fii ceva mai nervos. Nu uita, însă, că unul dintre principalele obstacole care stau în calea unei comunicări eficiente este reprezentat de comentariile negative referitoare la un lucru pe care interlocutorul tău l-a spus sau l-a făcut. Termenul ”critică” derivă de la verbul grec krino, care avea la origine un sens pozitiv: acesta înseamnă a măsura, a discerne sau a pondera. Așadar, oricât de irascibil ai fi, străduiește-te să le faci celorlalți numai observații constructive, care le pot fi cu adevărat utile.  

Nu acorzi importanță contactului vizual

Toți specialiștii sunt de acord cu privire la faptul că o comunicare de succes se bazează, în egală măsură, atât pe cuvintele folosite pentru a transmite un mesaj, cât și pe mimica facială și contactul vizual. Emoțiile și siguranța pe care chipul tău le transmit atunci când vorbești sunt cele care, de fapt, te fac să fii persuasiv și îți oferă autoritate. Pentru a nu ignora nici acest aspect, dar nici măsurile de protecție pe care trebuie să le iei în momentul de față, poți să folosești o vizieră medicală, ideală mai ales dacă este necesar să te protejezi pe parcursul întregii zile. 

Te lași prea mult dominat de anxietate și emoții negative

Pentru a reuși să comunici eficient cu ceilalți, este important să le poți transmite emoții precum curiozitatea, amuzamentul, optimismul sau bucuria. Elimină-le, însă, pe cele negative. Multe persoane nu reușesc încă să se elibereze de anxietatea de care au suferit în timpul perioadei de carantină. Aceasta generează o serie de trăiri negative, cum ar fi teama, rușinea sau agresivitatea, și care nu fac altceva decât să compromită interacțiunea cu cei din jur.   

Ești mai puțin relaxat și nu mai folosești comunicarea nonverbală

În acest caz, prin comunicare nonverbală se înțelege, în primul rând, limbajul trupului: nu sunt puțini cei care, pe fondul actualei epidemii, au devenit mai retrași și mai rigizi în timpul interacțiunii cu cei din jur. Încearcă să te relaxezi. Gesturile și felul în care te miști sunt esențiale pentru a transmite un mesaj convingător. Gândește-te la faptul că, dacă nu ești suficient de degajat, cei din fața ta vor percepe imediat acest lucru și vor avea tendința de a-ți acorda mai puțină atenție și credibilitate. 

Distanțarea fizică te face să fii mai puțin empatic

Empatia se referă la capacitatea de a intra într-o profundă sintonie cu alte persoane și de a le înțelege emoțiile și starea de spirit. Chiar dacă nu ești în mod direct conștient de asta, distanțarea fizică poate crea o barieră între tine și ceilalți din acest punct de vedere, lucru care se întâmplă, deoarece ești mai preocupat să îi percepi ca pe o posibilă amenințare pentru sănătatea ta decât să le înțelegi emoțiile. Amintește-ți, atunci când comunici, că cei din jur, la fel ca tine, se confruntă cu problemele provocate de pandemia de coronavirus. 

În concluzie, nu uita că, deși ești constrâns să te adaptezi unor noi reguli care au făcut astfel încât lumea să se schimbe radical, nu trebuie să lași ca fricile să afecteze relația cu cei din jurul tău și felul în care interacționezi cu ei. Este mai simplu decât ar părea la prima vedere să îți iei toate măsurile de siguranță și, același timp, să continui să comunici în mod eficient!

Sursa foto: shutterstock.com

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top