Stiri

Experienta Utilizatorului-cheia catre succesul unui afaceri

Experienta Utilizatorului-cheia catre succesul unui afaceriStransa legata de evolutia internetului, Experienta Userului (UX) reprezinta o comuniune de elemente care influenteaza in mod direct un anumit produs si in mod indirect, evolutia unei afaceri, fiind cea mai importanta baza de referinta din mediul online, in ultima perioada. In UX sunt incluse comportamentul unui comerciant fata de clientii sai (cei existenti, precum si cei potentiali), perceptia acestora fata de un produs sau fata de o gama de produse, actiunile intreprinse de cele doua parti (comerciantul si clientul), precum si relatia acestora cu un produs (cum este resimtit acel produs de catre client, cum se face promovarea si expunerea acestuia de catre comerciant, etc.).

Per ansamblu, UX este o combinare a mai multor domenii (de la marketing, informatii, modul de lucru cu oamenii si pana la partea de design si prezentare a unui produs). Important este rezultatul final-ceea ce este oferit catre recenzie publicului- acesta fiind modul in care produsul sau afacerea respectiva primesc feedback din partea clientului. An dupa an, UX a influentat modul de dezvoltare a multor afaceri, astfel incat, astazi, reprezinta o componenta fara de care o afacere nu mai poate fi conceputa. Cei care reusesc sa inteleaga cum functioneaza si cum poate fi influentata Experienta Utilizatorului, pot spune ca au castigat deja lupta pentru afirmare si castigarea unei pozitii pe o anumita piata.

La inceputurile sale, UX nu era atat de importanta, mai ales ca piata era dominata de o oferta foarte bogata si o cerere la fel de diversificata. Clientul era obisnuit sa primeasca produsele pe care specialistii le concepeau un laboratoare sofisticate, tinute departe de ochii lumii si daca se plia pe ceea ce isi doreau (si in general se pliau) atunci cumparau acele produse. In anii ’90, noua experienta oferita de catre dezvoltarea micro-procesoarelor si dezvoltarea unei generatii puternice de PC-uri a insemnat primul pas in constientizarea nevoi utilizatorului de a se familiariza cu aceste noutati, de a invata sa le manevreze, ceea ce a reprezentat o constientizare a posibilitatii clientului de a influenta cumva, prin contributia sa, modul in care vor evolua in continuare aceste dispozitive. Investind in sine (urmand programe de invatare, cursuri si diverse traininguri), clientul a inceput sa inteleaga mecanismul de lucru al noile gadgeturi.

ux-787980_960_720

Mediul online a luat amploare, iar aparitia forumurilor de discutii, in care userii comunicau intre ei pe baza anumitor produse, a modului in care acestea puteau fi imbunatatite a reprezentat un argument demn de a fi luat in calcul de catre comercianti, care incep sa tina cont de parerile utilizatorilor. De data aceasta, nevoia este ca un produs, desi foarte complex in modul de alcatuire, trebuie sa fie simplu de folosit, iar modul intuitiv sa-l ghideze foarte usor pe client catre descoperirea tuturor elementelor necesare bunei utilizari a acestuia. Astazi, mediul online influenteaza extrem de mult modul in care un produs are sanse sau nu sa convina clientului. UX influenteaza la fel de mult modul in care se dezvolta o afacere, fiindca astazi, clientii au posibilitatea de a se exprima liber si pot interactiona direct cu un comerciant prin intermediul recenziilor, discutiilor de pe retelele sociale si chiar la cererea comerciantului, prin intermediul casutei de feedback.

Experienta unui brand poate fi inteleasa ca fiind de fapt Experienta Utilizatorului, iar afacerile in care acestea au aratat ca este corecta aceasta sintagma sunt foarte multe. Bazandu-se pe UX, multe companii au dezvoltat produse orientate catre client, urmarindu-se obtinerea acelui customer satisfaction. Primele domenii in care UX si-a manifestat au fost cele in care tehnologia era direct implicata (electrocasnice si electronice). Este cazul companiei LG care au integrat in produsele sale (smartphone-urile LG G Pro II, LG G2 si L III) anumite functii (asa cum este Knock Code) tocmai fiindca au tinut cont de modul in care UX influenteaza piata terminelor inteligente.

“Pentru noi a devenit din ce in ce mai important sa oferim consumatorilor nostri nu doar cele mai bune experiente pe telefonul mobil, cat si consistenta acestor experiente pe toate dispozitivele noastre.” Dr. Jong-seok Park, preşedinte si CEO LG Electronics Mobile Communications.

Un alt domeniu in care se tine cont de Experienta Utilizatorului este domeniul cazinourilor online, acolo unde deja brandurile isi realizeaza website-urile in functie de UX. Clientii influenteaza in mod direct evenimentele la care participa, iar ei fiind principalii destinatari ai produselor oferite, beneficiaza de parteneriatul dezvoltat cu detinatorii acestor cazinouri online. Un exemplu in acest sens este PokerStars, care si-a customizat site-ul tinand cont de UX; software-ul website-ului acestui brand a fost optimizat astfel incat sa ofere cea mai buna experienta utilizatorilor sai. De altfel, toate evenimentele care au avut loc (PCA 2016 in luna ianuarie) si vor avea loc (EPT 2016, la Dublin, in perioada 10-20 Februarie) in cadrul acestei platforme se bucura de streaming live, iar nivelul de interactivitate la nivel social este unul foarte ridicat.

chalk-792182_960_720

Trebuie cont de faptul ca optimizarea site-urilor pentru telefoanele inteligente si tablete este unul dintre aspectele care influenteaza masiv evolutia unei afaceri, mai ales ca astazi, nivelul de mobilitate este unul foarte ridicat. Luand in considerare UX, compania romana Flanco si-a optimizat site-ul in conformitate cu feedback-ul oferita de Experienta Utilizatorului (peste 65% dintre utilizatorii site-ului au accesat serviciile prin intermediul aplicatiei mobile). De asemenea, nici domeniul bancar nu mai este atat ermetic si opac in ceea ce priveste UX, iar un exemplu elocvent in sensul acesta este cel a site-ului BRD, care a castigat si premiul de cel mai bun site, optimizat in functie de Experienta Utilizatorului. Faptul ca este un website interactiv, care are un design in concordanta cu cerintele unei societati moderne, abunda in informatii si sfaturi petru utilizatori, are diverse instrumente de calculare pentru produsele oferite (carduri de credit, imprumuturi, economisire, etc.)  si tine cont de UX i-a determinat pe membrii juriului Internetics sa ii confere acest premiu. 

Conform datelor statistice, numarul detinatorilor de telefoane mobile din Romania este in jurul cifrei de 10 milioane; dintre acestia, peste 70% detin internet mobil pe telefon, iar peste 15% au realizat cumparaturi folosind acest dispozitiv. Studiindu-se UX in acest sens, s-a constatat ca romanii au tendinta de a creste in viitor volumul de achizitie a diverselor produse pe internet. De aceea este din ce in ce mai clar ca detinatorii de afeceri trebuie sa-si optimizeze site-urile pentru aceste dispozitive. Si de acum inainte vor trebuie sa tina din ce in ce mai mult cont de influenta pe care o exercita Experienta Utilizatorului asupra dezvoltarii si asigurarii succesului afacerii lor.

Facebook Comments Box

1 Comment

1 Comment

  1. Olivia

    February 4, 2016 at 9:20 am

    Vă mulțumesc pentru citare 🙂
    E minunat să văd că începe să se scrie pe subiect și în România și nu doar pentru publicul foarte specializat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top