Stiri

Iasi-Timisoara, Madrid si Cluj cu Blue Air, Iasi-Amsterdam cu TAROM, baza Ryanair in 2017?

f97a1d32-9c65-4621-9bd7-445b1c957667-850x406

O mare stire a aparut astazi pe portalul aeronews.ro, in presa locala pe ziaruldeiasi.ro cat si pe forumul skyscrapercity.com precum ca anul 2016 va fi anul Aeroportului International Iasi. Toate cele scrise aici sunt la nivel de zvon, dar acestea au sanse extrem de mari de a se intampla. In acest an se vor infiinta mai multe curse, unele deja anuntate in mod oficial si altele care se afla in modul de negociere sau implementare. Iasi – Timisoara, Madrid si Cluj cu Blue Air, Iasi – Amsterdam cu TAROM si o posibila baza Ryanair in 2017, mai ales ca oficialii acestei companii low cost au anuntat ca pana in 2017 doresc mai multe baze pe teritoriul Romaniei.

Aeroportul din Iasi a terminat anul 2015 pe locul 4 in Romania, avand in decursul anului 381.000 pasageri iar pronosticurile pe 2016 au urcat de la 700.000 la 850.000, mai mult decat dublul anului precedent. O estimare indrazneata dar daca se realizeaza, acest lucru poate aduce beneficii imense bugetului local.

Daca dinamica numarului de pasageri continua, T2 trebuie regandit, in linie cu T3. Avem în vedere extinderea T2 si unificarea cu T3, astfel incât sa rezulte un singur terminal, cu două fluxuri. Altfel, consumul de resurse ar deveni mult prea mare pentru toate institutiile implicate in gestionarea si securitatea Aeroportului“, a precizat Bodea. Unul din planurile acestui an este realizarea unui nou drum de acces dinspre Dancu spre Aeroportul International Iasi dar si realizarea unui terminal pentru zona cargo, investitie care cu siguranta ar ridica interesul investitorilor care doresc afaceri la Iasi.

Datorita faptului ca exista cereri foarte mari de mai multe curse interne, se pare ca sunt sanse mari sa facem 1 ora in zbor catre Cluj si Timisoara cu Blue Air. Dunt sigur ca cei care mergeti destul de des catre Timisoara, un drum cu masina pana acolo dureaza aproximativ 10 ore, iar aceasi distanta cu trenul dureaza 17 ore si 30 de minute, iar costurile sunt destul de ridicate. Ei bine, compania romaneasca de low cost Blue Air este in tratate de negociere pentru a obtine aceste zboruri pentru ieseni. Sunt sanse foarte mari ca aceste destinatii sa fie disponibila din vara acestui an sau cel tarziu din toamna.

Blue Air

Sigur:
1. Blue Air va opera IAS-TSR din aprilie daca se reuseste (asta se doreste acum), daca nu din iunie cel tarziu.
2. IAS-TSR va fi operat 4/7
3. Blue Air e foarte multumita de traficul de pasageri de pe extern, drept urmare va adauga inca o cursa la pranz pe relatia IAS-OTP, dar inca nu se stie o data, ci doar ca va fi de L-V adica 5/7.
4. Blue va inaugura Madrid in vara, doar in caz extrem in toamna.
5. Blue Air mai are pregatite ceva surprize pt Iasi, dar deja nu mai pot detalia.
6. IAS-Constanta nu este o prioritate pt Blue, drept urmare nu se are in plan o astfel de cursa pentru 2016, poate 2017.
7. Blue nu va avea baza la TSR, va mentine baza de la Bacau, dar vrea sa cresca mult pe IAS, vor in 2017 – 400.000 pasageri doar ai lor.

Posibil:
1. IAS-TSR se doreste a fi operat 6/7
2. Blue Air doreste sa opereze si IAS-CLJ din toamna.

Zvonuri/banuieli/dorinte ale IAS Airport:
1. Se doreste sa se opereze si IAS-Constanta si asta ar fi cam ultima cursa interna care ar mai avea sens.
2. Se doreste ca pana in 2017, Blue sa aiba 10 curse externe de la IAS si 3 interne.

TAROM

Sigur:
1. Zborurile de la IAS-OTP merg foarte bine, se va renunta/reduce capacitatea pe anumite rute pe extern, iar altele vor creste (se stie deja si ati si observat majoritatea Luton, Munchen sunt 3/7 din vara).
2. Amsterdam va fi inaugurat in vara.
3. De Istanbul cu codeshare nu se stie inca nimic concret.
4. TAROM va pregati o surpriza pe extern (nu o stiu, deci nu ma intrebati)

In legatura cu planurile Tarom pe IAS e foarte mult mister, orice ai intreba ti se zambeste si te pune sa treci la urmatoarea intrebare. E de inteles, oarecum, avand in vedere competitia de la IAS.

Wizz Air

Sigur:
1. Rezervarile merg bine, mai putin Roma si Bologna.

Posibil:
1. In 2017 se doreste inaugurarea inca a 5 curse si cresterea frecventelor pe anumite destinatii, posibil o a doua aeronava in 2018 (va reamintim ca Wizz Air va deschide baza la Iasi in iulie, anuntand totodata si 5 destinatii noi).

Surprinzator, dar rezervarile pt Luton, cel putin in perioada iunie-septembrie, merg foarte bine la toate cele 3 companii. Cei de la aeroport se asteapta in perioada de varf la aproximativ 3.270 pasageri pe saptamana pt Luton (ambele segmente/13 zboruri pe saptamana).

Ryanair:

1. Anul asta isi va inaugura bazele de la Timisoara, Otopeni (posibil din 1 noiembrie), anul viitor va urma IAS si inca un oras, nu mi s-a dat un nume, doar mi s-a garantat ca nu Bacau sau Suceava.
2. Vor fi 6 aeroporturi in prima faza. Daca merg bine, dupa X ani se va incerca mai mult.
3. Nu se stie inca spre ce destinatii va zbura sau daca va opera si intern, ei analizand ambele piete.”

Poate aceste cifre vi se par mari sau exagerate, dar pentru ca orasul Iasi sa creasca din punct de vedere economic, trebuie ca banii sa fie cheltuiti aici, aceste cifre vor aduce mai multe angajari, servicii de calitate mai buna si preturi competitive, astfel orasul Iasi va reusi sa atraga atat investitori cat si turisti, oameni ce vor cheltui si rula bani in Capitala Moldovei, lucru care nu poate face altceva decat mult bine atat orasului cat si iesenilor.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top