Stiri

Iași – gazda a două concursuri naționale care promovează scrierea și citirea în Braille, alfabetul punctiform utilizat de către nevăzători

Asociația Nevăzătorilor din România organizează sâmbătă, 18 noiembrie 2023, începând cu orele 10.00, în sala de conferințe a Hotelului ”Moldova” din Iași, finalele concursurilor naționale ”Prietenii cărții braille” și ”Performanța braille”, la care vor participa 21 de nevăzători, membri ai filialelor noastre din întreaga țară.

Această acțiune este finanțată prin proiectul „Accesul la informație și cultură, prin mijlocirea Alfabetului Braille”, realizat de Asociația Nevăzătorilor din România și susținut de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin intermediul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu dizabilități.

Dacă la prima competiție, participanții au avut de parcurs o carte în braille, intitulată ”Cantemireștii. Aventura europeană a unei familii princiare din secolul al XVIII-lea” de Ștefan Lemny și vor avea de răspuns la cinci seturi de întrebări pe baza acestei bibliografii, la cea de-a doua, ”Performanța braille”, vor fi premiați concurenții care vor citi și scrie cel mai rapid și mai corect în braille un text la prima vedere.

Asociația noastră a inițiat aceste concursuri, care se desfășoară în fiecare an de peste o jumătate de secol din dorința de a-i ajuta pe tinerii nevăzători să conștientizeze importanța folosirii alfabetului Braille în pregătirea școlară, în dobândirea unei culturi solide și în dezvoltarea abilităților, contribuind astfel la creșterea performanțelor.

În acest context, trebuie să menționăm că, alături de reprezentanții filialelor calificate, la „Performanța braille” vor participa și elevi ai școlilor speciale pentru nevăzători din țara.

Promovarea alfabetului care, înainte de orice, reprezintă marca definitorie a comunității noastre, simbolizând dreptul nevăzătorilor la educație și la o viață independentă, este parcă mai necesară acum, când noile tehnologii tind să-i ia locul în existența cotidiană a deficienților de vedere.
În ciuda indiscutabilelor avantaje oferite de tehnologiile asistive, relația nemijlocită cu textul scris este de neînlocuit și suntem convinși că acest adevăr va fi demonstrat încă o dată de concurenții noștri.

Asociația Nevăzătorilor din România (ANR) este organizația nonguvernamentală reprezentativă la nivel național care apără și promovează interesele persoanelor cu deficiență de vedere. Prin cele 35 de filiale ale sale, Asociația cuprinde peste 40.000 de membri (persoane cu handicap vizual grav, accentuat și mediu) de pe întreg teritoriul țării.

Asociația Nevăzătorilor din România are statut de utilitate publică acordat de Guvernul României prin H.G. 1033/03.09.2008, fiind recunoscută ca organizație națională reprezentativă a nevăzătorilor atât de către autoritățile publice române, cât și de către organizațiile internaționale ale deficienților de vedere. Este membră a Uniunii Europene a Nevăzătorilor, a Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor, a Consiliului Național al Dizabilității și, implicit, a Forumului European al Dizabilității.

Asociaţia Nevăzătorilor din România filiala Iași reprezintă, pe plan județean, interesele deficienților de vedere, oferind servicii și programe socio-profesionale, cultural-educaționale, de sport și timp liber.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Județeană Iași la:

Telefon: 0232. 216.970 / 0787. 511.155
Email: isanvr@gmail.com
Facebook: Asociația Nevăzătorilor Iași | Facebook

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top