Stiri

Iaşul continuă „lupta” pentru Oraşul Reciclării 2014

Eco-Rom Ambalaje, compania deţinătoare a licenţei “Punctul Verde” în România şi cea mai importantă organizaţie de preluare de la agenţii economici a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje, a lansat, sub patronajul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, cea de-a doua ediţie a competiţiei ”Oraşul Reciclării” adresată primăriilor de municipiu.
„Bătălia” reciclării are loc în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014, iar primăriile înscrise se vor lupta pe mai multe „fronturi”: cel al calităţii serviciilor de colectare separată a deşeurilor de ambalaje, al celor mai bune „muniţii” de conştientizare şi mobilizare a populaţiei pentru a separa deşeurile şi, în final, al celor mai mari cantităţi de deşeuri de ambalaje colectate.

„Continuăm şi anul acesta bătălia simbolică între primării pentru titlul de cu şi mai multe municipii înrolate în această luptă comună în vederea dezvoltării sistemului de colectare separată. Chiar dacă România a atins, prin aportul substanţial al producătorilor de bunuri ambalate, obiectivul prevăzut de legislaţia europeană de reciclare a 60% din deşeurile de ambalaje puse pe piaţă, în practică, la nivel operaţional, sistemele locale de gestiune a deşeurilor încă sunt în construcţie. Eco-Rom Ambalaje investeşte anual 35% din aportul membrilor săi în parteneriatul cu autorităţile locale, iar rezultatul este unul important – peste 450 de acorduri încheiate cu autorităţi admnistrative şi un nivel de participare al populaţiei cu 40% mai mare faţă de acum 4-5 ani. Mulţumim celor care ni s-au alăturat programului şi le dorim ca principale arme şi muniţii folosite în luptă să fie aceleaşi pe care şi noi le folosim, respectiv: eficienţa, performanţa şi transparenţa”, a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

La prima ediţie a competiţiei, oraşul Iaşi a câştigat premiul de excelenţă la categoria „Linia Întâi”, fiind printre primele municipalităţile înscrise în „bătălie”. După această reuşită, oraşul a răspuns pozitiv şi celei de-a doua chemări la luptă, alături de alte 31 de municipalităţi în care Eco-Rom Ambalaje susţine dezvoltarea serviciilor de colectare separată: Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti-Sectoarele 3 şi 6, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Focşani, Mediaş, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, Bârlad, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploieşti, Slatina, Suceava, Târgu Secuiesc, Vaslui.

„Obiectivul de reciclare, până în 2020, a 50% din deşeurile menajere este extrem de ambiţios şi nu trebuie perceput doar ca o obligaţie impusă României de Uniunea Europeană, ci reprezintă un baromentru al nivelului de curaţenie şi al calităţii mediului dar şi al plus valorii create la nivelul locurilor de muncă şi oportunităţilor economice din gestiunea deşeurilor şi reciclării. Obligaţiile ce derivă din aceste obiective revin autorităţilor locale şi tuturor generatorilor de deşeuri, inclusiv populaţiei. De aceea, rolul primarilor este să transmită comunităţilor pe care le conduc că protejarea mediului nu este o opţiune, ci un principiu de viaţă. Proiectul “Oraşul Reciclării” este o formă creativă de a-i susţine în această direcţie şi invit toate primăriile să lupte pentru oraşul lor şi pentru un viitor sustenabil, în care toate deşeurile generate ajung la reciclare şi nu la depozitare”, a declarat Rovana Plumb, Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

La finalul celor 6 luni, câştigătorul va obţine titlul de ,,Oraşul Reciclării” şi marele premiu: o zonă eco wi-fi, un spaţiu inedit de relaxare, 100% eco şi cu acces liber la internet în valoare de 12.000 euro.

„Deşeurile şi gestiunea lor sunt o prioritate dar şi o provocare, obligaţia reducerii cu 15% a deşeurilor depozitate fiind o misiune dificilă a autorităţilor locale, dar nu imposibilă. Eficienţa în domeniul serviciilor publice nu poate exista decât prin implicare, obiective comune şi strategii pe termen lung. Iar rolul nostru, al primarilor, este să acţionăm în această direcţie, urmărind, desigur, interesul comunităţii pe care o conducem. De aceea, felicit iniţiativa Eco-Rom Ambalaje de a continua acest proiect de succes şi a susţine implicarea primăriilor participante într-o competiţie în care câştigătorii sunt, de fapt, cetăţenii”, a declarat Tudor Pendiuc, Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România.

Cele 32 de municipalităţi înscrise în competiţie însumează peste 4 milioane de locuitori din totalul de 9 milioane care au acces la sistemul de colectare separată a deşeurilor de ambalaje cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje. Organizaţia a demarat primele proiecte pilot de colectare separată a deşeurilor de ambalaje, în parteneriat cu autoritatea locală şi operatorii de salubritate desemnaţi, în anul 2005. În timp, a dezvoltat un model de parteneriat care condus la dezvoltarea serviciilor publice de profil în peste 450 localităţi. Investiţiile cumulate, constând în infrastructură de colectare separată pusă la dispoziţia populaţiei (containere colorate şi saci pentru fiecare tip de material: hârtie, sticlă, plastic şi metal), se ridicau la 22 milioane lei la finalul anului 2012.

În prezent, 235 de containere destinate colectării separate a deşeurilor de ambalaje sunt puse la dispoziţia populaţiei Municipiului Iaşi printr-un parteneriat între Eco-Rom Ambalaje, Primăria Municipiului Iaşi şi societatea de salubritate S.C. SALUBRIS IAŞI SA.

Competiţia „Oraşul Reciclării” este realizată în colaborare cu Asociaţia Municipiilor din România şi cu Institutul pentru Politici Publice şi promovată de Administraţie.ro şi Domnuleprimar.ro.

Mai multe detalii despre ediţia a doua a competiţiei „Oraşul Reciclării” şi informaţii despre colectarea separată a deşeurilor de ambalaje pot fi aflate accesând site-ul www.ColecteazaSelectiv.ro.

Sursa: Curierul-iasi.ro

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top