Stiri

Topul știrilor din Iași, Vineri 26 Ianuarie 2024

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Whatsapp.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9704 Lei sus
Dolar american – 4.5823 Lei sus
Lira sterlină – 5.6837 Lei jos
Francul elveţian – 5.1557 Lei sus

Fii și tu sponsor al newsletter-ului și poți să ajungi la peste 3000 oameni care îl citesc săptămânal. Newsletter-ul e gratuit, dar informațiile sunt neprețuite. Trimite-mi un mail pe adresa contact@iasi4u.ro și hai să discutăm!

STIRI SCURTE

eMAG lansează un Petshop.

Europarlamentarii români Dacian Cioloş şi Vlad Gheorghe, împreună cu europarlamentarul grec Georgios Kyrtsos şi parlamentarul bulgar Daniel Lorer îi recomandă ministrului imigraţiei şi azilului din Grecia, într-o scrisoare comună, să propună în cadrul reuniunii informale a miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor Interne “ridicarea controlului la frontiera terestră Schengen dintre România, Bulgaria şi Grecia”. (News.ro)

Farmaciștii îi cer ministrului Sanatatii să retragă ordinul care permite vânzarea de antibiotice fără rețetă. Farmacistul este cel care poate şi trebuie să decidă dacă un pacient se confruntă sau nu cu o situaţie de urgenţă și astfel trebuie să primească tratament pe bază de antibiotice fără a avea rețetă emisă de un medic spcialist, a afirmat preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti, Simona Negreş. (Medicanet.ro)

Guvernul spaniol a lansat negocieri privind reducerea timpului de lucru de la 40 de ore la 37,5 ore pe săptămână. Guvernul spaniol a lansat joi negocieri cu partenerii sociali privind reducerea timpului de lucru: executivul doreşte trecerea de la 40 la 37,5 ore de lucru pe săptămână, în pofida reticenţelor patronatelor, a consemnat AFP. (economedia.ro)

Cheltuielile unei gospodării pentru locuință, apă, electricitate, gaze, alte utilități și combustibili însumează, în România, 18,4% din cheltuielile totale, în timp ce ponderea medie din UE e de 24,1%, potrivit datelor Eurostat pentru întreg anul 2022. România înregistrează, însă, cea mai mare pondere a alimentelor în totalul cheltuielilor gospodăriilor, media națională, de 23,7%, fiind cu 11,5 puncte procentuale peste media UE și cu aproape 5% pestea cea a Bulgariei, a doua plasată în acest clasament. (Cursdeguvernare)

Bloomberg scrie că Vladimir Putin testează dacă SUA sunt gata să intre în discuții pentru a pune capăt războiului din Ucraina. El ar fi transmis Statelor Unite, prin canale indirecte, că este deschis la discuții, inclusiv cu privire la viitoarele aranjamente de securitate pentru Ucraina, potrivit a două persoane apropiate de Kremlin. (Bloomberg)

STIRI DIN IASI

Andrei Apreotesei – noul director al Palatului Culturii din Iași.

Noul terminal T4 a fost inaugurat cu fast, doar pentru politicieni, însă va putea fi utilizat de pasageri odată cu primul zbor Schengen de la Iași, pe 31 martie. Iată câteva date tehnice despre noul terminal:

– Este al doilea ca mărime din România, după Otopeni, și de peste 10 ori mai mare decât actualul T3, care va prelua cursele interne.
– Va avea 20 de ghișee check-in, 8 sisteme de self check-in și 14 porți de îmbarcare, dintre care trei tuneluri de îmbarcare (aviobridge).
– A fost proiectat să proceseze 3.5 milioane de pasageri/anual. În 2023, traficul de la aerogara ieșeană a avut 2.3 milioane de pasageri.
– A costat 391 milioane lei (fără TVA), din care 85% din fonduri europene, 13% de la bugetul de stat si 2% din bugetul propriu.

Sport in Iasi: Atacantul cu care Poli vrea să evite retrogradarea: un franco-tunisian care vine din Turcia. (Ziarul de Iasi)

Primăria Iași intră în posesia unui apartament ultracentral, după decesul unei femei fără urmași. Primăria Iași își va mări fondul locativ cu un apartament pe bld. Independenței, blocul Y2, cu trei camere și o suprafață de 70 mp: locuința a aparținut unei femei care a decedat în anul 2017 și în cazul căreia nu au fost identificați moștenitori. (apix.ro)

Reabilitarea Filarmonicii începe cu bani de la bugetul județean: contractul de lucrări va fi semnat cu Iasicon. Consiliul Județean (CJ) va începe proiectul de reabilitare a clădirii Filarmonicii cu fonduri de la bugetul județean, având în vedere întârzierea lansării programului european în care vor fi obținute, ulterior, finanțările necesare. (apix.ro)

Filmul zilei: American Nightmare | Official Trailer | Netflix

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top