Jocul de cărți reprezintă o modalitate atractivă și accesibilă de petrecere a timpului liber, atât individual cât și în grupuri sau familie. Primele documentări ale existenței cărților de joc au fost găsite în China, în secolul X, iar variantele de utilizare a acestora au evoluat și s-au diversificat rapid, cărțile de joc devenind extrem de populare și în restul lumii. Varianta modernă a pachetului de cărți a fost realizată de către americani și între timp tipurile de jocuri ce pot fi făcute cu un pachet de cărți au devenit extrem de variate, ele putând fi folosite de la trucuri de magie, la jocuri complexe de strategie și jocuri de noroc din cazinouri. Pachetul cu 52 de cărți de joc și 2 jokeri este acum recunoscut în cea mai mare parte a lumii ca variantă standard.
Jocurile de cărți sunt extrem de accesibile ca prime activități care implică întreaga familie, întrucât există jocuri simple, cu reguli ușor de înțeles chiar și de către copii mai mici, dar care sunt în același timp distractive. Mai mult decât atât, jocul de cărți este unul interactiv și care implică multă socializare, astfel încât poate contribui la creșterea timpului de calitate petrecut împreună de familie.
Majoritatea persoanelor cunosc cel puțin o variantă de Solitaire sau de Texas Holdem și cu siguranță că vor juca mai mult de o dată în viață aceste jocuri, în diverse ocazii. De cele mai multe ori, primele variante ale acestor jocuri au fost învățate în familie, încă din copilărie.
Tipuri de jocuri de cărți
Numărul enorm de tipuri existente de jocuri de cărți s-a creat natural, cu precădere din inventivitatea jucătorilor care au creat variante proprii ale jocurilor, iar cele mai populare dintre acestea au devenit mai cunoscute ori jocuri de sine stătătoare. Cu toate acestea, există o împărțire majoră în 13 tipuri sau familii de jocuri de cărți, dintre care printre cele mai cunoscute sunt jocurile bazate pe comparație (precum Poker, Blackjack), jocurile de răbdare (Solitaire) sau cele cu atu (precum Bridge sau Whist).
Jocurile de cărți se pot juca oriunde
Întrucât nu necesită decât un pachet de cărți de joc și eventual o suprafață simplă de joc, jocurile de cărți au fost întotdeauna populare chiar și în detrimentul altor jocuri răspândite precum șah sau jocurile cu zaruri, pentru că sunt ușor de transportat și de utilizat indiferent de locație. Pentru o excursie cu prietenii ori familia, un joc de cărți poate fi ideal pentru a petrece 10 minute în așteptarea trenului dar și o seară întreagă, nefiind necesare decât pachetul de cărți și buna dispoziție a jucătorilor.
Cărți de joc versus jocuri de societate
După cum am menționat mai sus, cărțile sunt extrem de portabile și prezintă un avantaj față de alte jocuri din acest punct de vedere, inclusiv asupra jocurilor de societate care presupun adesea o planșă de joc, zaruri, cartoane, jetoane sau alte accesorii de joc care sunt absolut necesare.
De asemenea, un joc de cărți poate fi selectat în funcție de timpul pe care îl au jucătorii la dispoziție, existând variante de jocuri care pot dura și doar 5-10 minute, cum este Război, precum și în funcție de numărul de jucători, existând jocuri care sunt mult mai distractive ori mai dificile dacă sunt jucate în număr mai mare, precum Kems sau Poker. Jocurile de societate, deși negreșit distractive, nu permit o flexibilitate egală și de regulă implică reguli mai complexe sau mai stricte.
Varietatea jocurilor de cărți
În prezent, printre cele mai populare jocuri de cărți se numără Solitaire, Texas Holdem Poker sau alte variante de Poker, Macaua, Șeptică, Bridge sau Uno. Aceste jocuri au la rândul lor numeroase variante și pot fi adaptate pentru amuzamentul și capacitatea jucătorilor, inclusiv pentru jocul în familie.
Spre exemplu o variantă simplă de Poker, ce poate fi învățată în familie, este Texas Holdem Poker cu ușoare adaptări. Pe scurt, jocul este unul cu cinci cărți, dintre care două sunt împărțite fiecărui jucător la început și reprezintă baza pariului. Ulterior, cele trei cărți numite Flop, Turn și River sunt puse cu fața în sus și pot fi văzute de toți jucătorii, mai există o rundă de pariere iar câștigătorul jocului este persoana care are cea mai puternică combinație de cărți. Regulile detaliate pot fi regăsite și aici. Pentru copii, jocul poate fi adaptat fără jetoane sau alt tip de pariu, restul regulilor fiind suficient de simple și putând fi asimilate și pe parcursul partidei. Jocul este unul palpitant și distractiv, care cu siguranță nu va duce la plictiseala jucătorilor.
Un alt joc extrem de simplu și popular este Solitaire, acesta putând fi jucat și de un singur jucător dar și de mai mulți. Solitaire a devenit extrem de popular odată cu includerea în pachetul de bază Windows înainte de popularizarea pe scară largă a jocurilor pe calculator, iar această variantă, bazată pe stivuirea cărților în ordine după anumite reguli, a devenit astfel cea mai cunoscută. Cu toate acestea, Solitaire are extrem de multe variante, precum și tipuri combinate cu mahjong ori adaptate în jocuri de societate și rămâne un tip de joc de cărți extrem de cunoscut și iubit.
Indiferent ce joc de cărți ați alege, cu siguranță veți găsi și alți jucători care cunosc acel joc și doresc să participe, precum și jucători care știu o variantă ușor diferită. În familie, jocurile de cărți rămân o activitate pretabilă oricărei după-amieze libere, iar distracția este garantată.
