Stiri

Laptopul tău ar putea avea o viață mai lungă – află cum!

Așteptările ca laptopul tău să funcționeze decenii întregi sunt adesea nerealiste și, cel mai probabil, va trebui să îți iei adio de la el înainte să împlinească zece ani. Totuși, există metode pentru a-i prelungi durata de viață cu câțiva ani și a-i menține buna funcționare pe parcursul lor. A avea grijă de un laptop nu presupune doar a-l feri de lovituri puternice și de a-l purta într-un rucsac pentru laptop-uri, ci presupune și acțiuni mai mici și constante efectuate o dată la ceva timp.

Cum să îți faci laptopul să funcționeze mai mulți ani?

Protejează-l de viruși

Deși versiunile noi de Windows au propria protecție antivirus instalată, nu te aventura să accesezi orice site sau să deschizi orice mail care pare mai interesant, deoarece s-ar putea să ascundă un virus care să îți compromită laptopul. La fel cum sistemele antivirus evoluează și virușii evoluează la rândul lor, pentru a le putea accesa. Dacă totuși nu ai încredere în sistemul pe care versiunea ta de Windows îl are integrat, alege un antivirus bun și lasă-l să-și facă treaba.

Înlocuiește componentele atunci când e nevoie

Performanța laptopului se va degrada în timp inevitabil, însă accentul cade pe anumite părți care îngreunează funcționarea sistemului. Unul dintre aceste componente este hard disk-ul, care se înlocuiește o dată la 3-4 ani pentru ca totul să funcționeze în condiții optime. Faptul că laptopul funcționează mai greoi se poate datora diferitelor erori ale hard disk-ului, fie de ordin mecanic, fie electronic sau a unor fișiere corupte stocate pe acesta. Achiziționează un HDD la preț avantajos de pe Forit.ro ca să extinzi garanția de viață a laptopului tău.

Menține sistemul actualizat

În caz că nu ai activat deja update-urile automate în Windows, fă acest lucru imediat. Update-urile de sistem vor face laptopul să funcționeze în parametrii normali, în timp ce versiunile mai învechite vor continua să încetinească sistemul de funcționare al laptopului.

Curăță laptopul periodic

Aici ai, practic, două responsabilități, deoarece trebuie să cureți atât laptopul în formă fizică, de praf și posibile materiale străine acumulate în timp în interiorul device-ului, dar trebuie să păstrezi și sistemul de operare în ordine. Astfel, scapă de fișiere și programe pe care nu le mai folosești și care stau de ceva vreme în laptop. De asemenea, s-ar putea să vrei să-ți și reinstalezi Windows-ul, dacă n-ai mai făcut de mult acest lucru.

Actualizează memoria RAM

Deși aceasta nu este o opțiune pentru toate laptopurile, actualizarea memoriei RAM este adesea o soluție rapidă pentru creșterea vitezei și a receptivității laptopului. Totuși, reține că înlocuirea memoriei RAM nu este ceva ce poți face singur acasă pentru toate modelele de laptop și este recomandat să contactezi pe cineva care se pricepe, pentru a nu te afla în situația în care să scurtezi viața laptopului cu mâna ta, dintr-o greșeală de instalare.

Laptopurile nu au aceeași durată de viață ca o unitate PC, iar acest lucru s-ar putea să devină costisitor în timp. Totuși, atunci când îl folosești responsabil, ai grijă ce fel de fișiere stochezi și eviți erorile mecanice pe care le poți declanșa singur, vei câștiga, cu siguranță, câțiva ani în plus pentru laptopul tău. 

Sursa: unsplash.com

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top