Stiri

Mița Biciclista și decorul revoluționar de Crăciun la Palatul Braunstein: Un oraș fad ce nu este lăsat să strălucească

Știm cu toții că Palatul Braunstein nu este doar o clădire istorică, ci și un exemplu viu al avangardei arhitecturale din vremea sa. Dar cine a zis că istoria nu poate fi reinterpretată într-un mod mai… plin de imaginație?

Pentru că, în spiritul sărbătorilor, autoritățile locale au hotărât să nu ofere orașului Iași un cadou vizual, deși s-ar putea inspira din cladirea casei Mița Biciclista aflată pe strada Biserica Amzei nr. 9 din Bucuresti. Ca o mica lectie de istorie, Maria Mihăescu (născută in 1885 in Prahova), supranumită și Mița Biciclista sau Mița Cotroceanca, a fost o femeie faimoasă din perioada interbelică din România, datorită frumuseții sale, dar mai ales datorită imaginii sale nonconformiste din acea perioadă, imagine rezultată din viața amoroasă și din plimbările sale cu bicicleta pe străzile Bucureștiului. Renumele și l-a câștigat în anul 1898, datorită unui ziarist amorezat de ea, George Ranetti, care a observat-o într-una din plimbările sale cu bicicleta pe Calea Victoriei.

Dacă vă întrebați cum se împletește această poveste cu Palatul Braunstein, ei bine nu este niciuna dar niște genii ai arhitecturii dar și unii de la Primăria Municiupiului Iași ar fi putut avea ideea strălucită de a aduce un strop din aura Miței în inima Moldovei, sub formă unei decorări festive inspirate. Pentru că, sincer acum, ce alt mod mai potrivit există pentru a celebra sărbătorile de Crăciun decât prin integrarea unei povești de dragoste și plimbări cu bicicletă în decorul unui palat istoric?

Autoritățile, în mod surprinzător, nu au luat în calcul această viziune, preferând, probabil, tradiționalele ornamente de Crăciun. Cu siguranță, Iașul nu a beneficiat de ocazia unică de a deveni punct de atracție turistic prin reinterpretarea artistică a patrimoniului său istoric și cultural. Ce bine că suntem un oraș atât de obișnuit și lipsit de aspirații culturale!

Motivele absenței marilor lanțuri hoteliere în Iași

Probabil, Palatul Braunstein nu va fi niciodată asociat cu Mița Biciclista în imaginația colectivă, iar orașul Iași va rămâne un loc fad și lipsit de viziune artistică. Dar cine știe, poate că anul viitor se va ivi o altă ocazie de a oferi un strop de originalitate acestui oraș, mai ales într-un loc plin de istorie și potențial artistic. Vom aștepta cu sufletul la gură următoarea provocare estetică.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top