Stiri

Topul știrilor din Iași, Vineri 8 Decembrie 2023

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Whatsapp.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9704 Lei sus
Dolar american – 4.5823 Lei sus
Lira sterlină – 5.6837 Lei jos
Francul elveţian – 5.1557 Lei sus

Fii și tu sponsor al newsletter-ului și poți să ajungi la peste 3000 oameni care îl citesc săptămânal. Newsletter-ul e gratuit, dar informațiile sunt neprețuite. Trimite-mi un mail pe adresa contact@iasi4u.ro și hai să discutăm!

Tu ce faci de Revelion 2024? Vezi aici lista de petreceri de Revelion 2024 din Iași!

STIRI SCURTE

Salariile bugetarilor și demnitarilor vor crește cu 5% de la 1 ianuarie 2024, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență aflat pe masa guvernului. Excepție de la această prevedere fac profesorii, care vor primi o majorare de salariu de 13% la 1 ianuarie. (Digi24.ro)

Organele de la donatorii mai în vârstă accelerează îmbătrânirea la beneficiarii de transplanturi, sugerează un nou studiu. (News.ro)

Ciolacu taie finanțarea de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație în 2024, prevăzută de legea educației Deca-Iohannis. Guvernul PSD-PNL condus de Marcel Ciolacu nu va da Educației 15% din Bugetul general consolidat, se arată într-un proiect de Ordonanță de Urgență al Ministerului Finanțelor, consultat de Edupedu.ro. În consecință, cele două articole, 134 și 147, din cele două noi legi ale Educației Deca-Iohannis, 198 și 199 din 2023, vor fi amânate pentru anul 2025, conform textului draftului de document. Recent, Ligia Deca a încercat să justifice public acest eșec spunând că „nu toate măsurile din lege intră în vigoare în anul viitor, deci probabil că nu de anul viitor” va fi 15% din BGC bugetul alocat Educației. (edupedu.ro)

Culoarea anului 2024 de la Pantone este PANTONE 13-1023 Peach Fuzz, o nuanţă de piersică blândă şi hrănitoare, care ne aminteşte să încetinim ritmul şi să avem grijă de noi înşine şi de ceilalţi.

STIRI DIN IASI

Nou in Iași: Restaurant Caucaz. Vă invităm cu entuziasm la inaugurarea restaurantului Caucaz, aflat pe Bulevardul Carol I, nr. 26-28 (langa Institutul Francez), evenimentul va avea loc Vineri, 8 Decembrie, începând cu ora 17:00. Mâncare Georgiana precum Khachapuri, Khinkali, Satsivi, Lobio sau vinurile Saperavi acum și la Iași.

Hornbach va deschide un magazin și la Iași?

Cicoarei: Peste 150 de apartamente vor fi amenajate în blocuri cu 10 etaje. Primăria Iași a dat undă verde construirii unor blocuri cu 10 etaje în zona Cicoarei pe un teren care a aparținut domeniului public și a făcut obiectul unui schimb controversat de terenuri în urmă cu câțiva ani. (apix.ro)

Modernizarea Axei strategice Iaşi – Suceava, cel mai important proiect de infrastructură rutieră finalizat de CJ în acest an. Cel mai important proiect de infrastructură rutieră finalizat în anul 2023 de Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi este modernizarea Axei rutiere strategice Iași – Suceava, din care s-au recepționat lotul 1, cu o lungime de 29,5 kilometri, ce asigură legătura dintre DJ282 limita Municipiului Iași – Rediu – Movileni – Gropnița – DJ 281D, și lotul 2, cu o lungime de 20 de kilometri, ce includ DJ 281D între Coarnele Caprei – Focuri – Gropnița și DJ 281 B între Coarnele Caprei și Belcești. Potrivit preşedintelui CJ Iaşi, Costel Alexe, până la sfârșitul acestui an se vor finaliza și lucrările la cel de-al treilea lot, în lungime de 40 de kilometri, care se suprapun pe raza a cinci comune: DJ 281 de la Belcești – Ceplenița – DN 28B și DJ 281 de la DN 28B – Scobinți – Lespezi. (infois.ro)

8 producători locali de la care poți cumpăra un cadou creativ de Crăciun. Un ghid de Laura Cozmîncă pentru iasulnostru.ro

Hype Energize, un nou concept de divertisment, s-a deschis în ansamblul Palas Iași. Desfășurat pe o suprafață de aproximativ 630 mp, Hype Energize a inaugurat 8 camere de joc, unde vizitatorii experimentează o varietate de jocuri interactive. Fiecare cameră are tematică proprie, printre care și: Super Squares, Throw, Warzone, Hide and Seek, Tubes sau Baschet. Misiunile au diferite niveluri de dificultate și pot fi jucate în echipă sau competitiv, iar fiecare echipă participantă trebuie să fie formată din 2 – 5 persoane. Noua locație se află la nivelul -3 din Palas Mall, vis-a-vis de restaurantul Mcdonald’s.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top