tractoare iasi
Diverse

Modificările propuse pentru dezvoltarea ansamblului Palas – Harta oficială explicativă

Ca urmare a dezbaterii publice privind propunerea de extindere a ansamblului Palas, desfășurată miercuri, 4 decembrie 2019, compania IULIUS dorește să explice în ce constau modificările propuse pentru Planul Urbanistic Zonal (P.U.Z. – C.P.) aprobat pentru edificarea proiectului mixt din centrul orașului prin Hotărârea Consiliului Local (H.C.L.) 375 din 1 septembrie 2009.

În primul rând, subliniem faptul că, în această etapă, volumetria și configurația clădirilor nu sunt finale, ci propuneri. De aceea, apreciem implicarea și interesul manifestat față de proiectul propus și vă asigurăm că vom ține cont de toate sugestiile și observațiile lansate în timpul dezbaterii. De asemenea, pentru a răspunde interpretărilor eronate lansate în spațiul public, dar și pentru o corectă și clară informare a comunității, transmitem punctual propunerile privind dezvoltarea ansamblului Palas:

Clădiri prevăzute în P.U.Z.–C.P. în vigoare, aprobat pentru construcția ansamblului Palas prin H.C.L 375/01.09.2019:

Corp înalt UBC 3 (C1) – construcție realizată în baza P.U.Z.– C.P. în vigoare, aprobat conform hotărârii H.C.L. 375/ 01.09.2009, respectând parametrii și indicatorii urbanistici reglementați (P.O.T, C.U.T și H. maxim).

Corp clădire zona Food Court (D1-D2) – în construcție, în baza autorizației de construire nr. 513/17.05.2019 și nr. 787/25.07.2019, în conformitate cu P.U.Z.–C.P. în vigoare, aprobat conform hotărârii H.C.L. 375/ 01.09.2009.

E7 – clădire prevăzută în P.U.Z.–C.P. în vigoare, aprobat prealabil conform hotărârii H.C.L. 375/01.09.2009, unde este denumită E4. Propunerea actuală are un singur nivel, parter.

Lucrări pentru repararea pavajului din piațeta unde anterior era amplasat caruselul, în fața corpului de clădire existent din 2012, reprezentând intrarea în Palas Mall, unde funcționează McDonald’s și Chinese Restaurant by Li.

E6 (Congress Hall – sălile Rossini și Verdi) – construcție existentă în baza P.U.Z.– C.P. în vigoare, aprobat conform hotărârii H.C.L. 375/01.09.2009, respectând parametrii și indicatorii urbanistici reglementați (P.O.T, C.U.T și H. maxim).

elefant.ro

Propuneri noi pentru modificarea P.U.Z.– C.P. în vigoare, aprobat pentru construcția Palas prin HCL 375/01.09.2019:

Clădire înaltă, în spatele Palas Mall (Corp A3.1) – Rolul P.U.Z nu este cel de a stabili forma finală și arhitectura (fațadele) unor noi clădiri, ci cel de a fixa un edificabil maxim (amprentă/înălțime), în funcție de o analiză complexă și din mai multe perspective a contextului. Forma finală a clădirii face obiectul unei documentații distincte (D.T.A.C.), care se va supune parcursului de avizare (inclusiv aviz de la Direcția Județeană de Cultură Iași) și va fi conformată astfel încât să minimizeze toate efectele potențial negative asupra vecinătăților. Soluția finală la faza de arhitectură va fi prezentată rezidenților din blocurile K, care vor fi informați și consultați în vederea obținerii unui consens între părți.

 

Clădirea nu gâtuie traficul din zonă, ci înglobează strada Palas, care este, în prezent, utilizată mai mult ca zonă de încărcare/descărcare, eliminând astfel zgomotul, mirosul etc. Accesul în parcarea blocurilor K se face separat, în zona KFC, și nu este afectat de noua propunere.

Extinderea Palas Mall cu două niveluri deasupra terasei existente, vizavi de Hotel Ramada (Corp A1.1) – Așa cum a fost prezentat în dezbaterea publică și cum poate fi observat pe planșa de reglementări aferentă P.U.Z., este situat simetric față de axul esplanadei în raport cu Hotel Ramada, distanța efectivă între fronturi fiind de circa 44 metri (22 metri pe fiecare parte a axului), distanță care permite percepția integrală și punerea în valoare a fațadei Teatrului Luceafărul. Mai mult decât atât, la nivelul parterului se propune un portic (galerie deschisă), care să bordeze latura sudică a esplanadei, permițând utilizarea spațiului public indiferent de sezon. Compoziția urbană simetrizată față de axul fațadei principale a Teatrului Luceafărul are rolul de a transforma esplanada dintr-un desen pe sol într-o realitate spațială, dimensionată la scara Teatrului Luceafărul.

Zona de încărcare/descărcare decoruri, din laterala Teatrului Luceafărul, nu este afectată de extinderea propusă. Deși prin P.U.Z. este propusă o reamenajare a zonei, în sensul includerii esplanadei într-un sistem de spații verzi și pietonale care leagă str. Sf. Lazăr de Piața Palatului, noile alei vor fi dimensionate și executate pentru a permite accesul camioanelor și autospecialelor de intervenție, după caz.

Distanța de 10 metri, măsurată într-un singur punct, între colțul extinderii propuse și cel al Teatrului Luceafărul, departe de a fi o gâtuire (proporția spațiului în acest punct este de 1/1,8, adică 10 metri/18 metri înălțime), are rolul unei „porți” între spațiul aferent Bisericii Sf. Lazăr, pe care o va conecta pietonal de espalanadă și strada Sf. Lazăr. Astfel, va fi o modulare spațială coerentă, printr-o serie de „camere urbane”, care conțin fiecare câte o clădire-protagonist: Biserica Sf. Lazăr (podiumul și grădina lineară), Teatrul Luceafărul (esplanada), Palatul Culturii (Piața Palatului).

Pentru esplanada Teatrului Luceafărul este propusă reamenajarea și reconfigurarea spațială (ce presupune și eliminarea pavilionului E.ON), în consens cu amenajarea Pieței Palatului și cu grădina Palas, contribuind la realizarea „Grădinii Memoriei”, care va lega, prin spații verzi și zone de utilitate publică, clădirile importante din centrul orașului.

Clădire UBC 7 (corp D6) – Clădire propusă pe amplasamentul fostei stații de carburanți Petrom, cu 10 etaje și 49,5 metri, care nu depășește ca înălțime Palatul Culturii și nu se va suprapune peste axul de vizibilitate al clădirii simbol de pe Bulevardul Ştefan cel Mare.

Reiterăm aprecierea noastră față de toți cei preocupați de dezvoltarea orașului, pe care îi asigurăm că vom analiza toate aspectele reieșite din dezbaterea publică, pentru a le integra în reconfigurări, care să ofere cele mai bune premize în evoluția economică și socială a Iașului.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top