Diverse

Un lux devenit o necesitate: sapunul

Magazinul online Sanito.ro este unul din cei mai apreciati furnizori de produse de igiena personala sau pentru curatarea cladirilor. De exemplu, in ceea ce priveste sapunurile, Sanito are o gramada de clienti, din toate domeniile de activitate, cat si din mediul casnic. Pe site exista o gama diversificata de sapun lichid, spuma sau solid, al preturi foarte bune. Insa, diferenta dintre produsele de aici si cele din magazinele obisnuite este ca nu vei lua un sapun ca oricare, ci un sapun profesional. Sapunul profesional poate fi considerat un sapun de lux, dar la preturi mici, pentru ca acesta are puterea de a spala in profunzime si de a elimina majoritatea bacteriilor si microbilor. Un exemplu in acest sens este gama de sapun Tork. Tork este unul din cei mai apreciati si respectati producatori de sapun si nu numai din lume. Stiai insa ca sapunul nu a fost folosit dintotdeauna desi are o iestorie milenara? Sa vedem cateva date interesante despre sapun:

Sapunul face parte din viata de zi cu zi, din copilarie pana la batranete. Cand a inceput sa fie produs, sapunul era un fel de lux, dar treptat a devenit o necesitate zilnica. Un chimist din secolul al XIX-lea a sustinut ca cantitatea de sapun consumata de o natiune indica gradul sau de prosperitate si civilizatie. Astazi sapunul este considerat esential pentru igiena si sanatate. Cum a intrat in uz comun?

Grecii si romanii foloseau in general uleiuri parfumate pentru curatarea corpului. Poate ca au invatat arta de a face sapun de la celti. In lucrarea sa Naturalis Historia, Pliniu cel Batran, scriitor latin din secolul I, foloseste termenul galop saipo, din care se spune ca deriva termenul „sapun”.

Referirile la utilizarea sapunului in secolele urmatoare sunt rare, desi in Evul Mediu, Italia, Spania si Franta s-au stabilit ca centre de fabricare a sapunului. In ciuda incercarii de a promova productia la scara larga, se pare ca in Europa sapunul a fost folosit foarte putin.

Gasim una dintre primele retete detaliate pentru fabricarea sapunului intr-o colectie de formule secrete pentru artizani care dateaza din secolul al XII-lea. Procesul chimic prin care este produs sapunul a ramas neschimbata in timp. Uleiurile si grasimile de diferite tipuri erau fierte cu o solutie alcalina caustica producand o reactie din care se obtinea apoi sapunul brut. Aceasta reactie se numeste saponificare.

Evident, calitatea sapunului depindea de materialele folosite. La inceput pentru a face sapun, au fost utilizate cenusa de lemn si grasimi animale. Grasimea de origine animala, derivata de la vite si oi, era la acea vreme ingredientul principal atat al sapunului, cat si al lumanarilor, astfel incat artizanii numiti candelai deseori faceau si vindeau ambele produse. Adaugarea de sare la sfarsitul fierberii a permis apoi obtinerea unor bare solide, usor de transportat, care au fost aromate cu lavanda sau alte arome.

In sudul Europei, sapunul se facea cu ulei de masline, in timp ce semintele erau folosite in cele mai reci tari. Unii foloseau si ulei de peste. Desi sunt potrivite pentru rufe, aceste tipuri de sapun nu au fost cele mai bune pentru igiena personala! Folosirea grasimilor si uleiurilor este, insa, doar un aspect din istoria sapunului.

In secolul al XVIII-lea, in mai multe tari, a existat o cerere din ce in ce mai mare de potasiu pentru a fi utilizata la fabricarea sapunului, sticlei si prafului de pusca. Alti chimisti au reusit apoi sa produca soda caustica din solutii saline. Aceste evolutii au deschis calea catre industrializarea productiei de sapun.

 

 

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top