Stiri

E oficial, din 2014 incep lucrarile la Autostrada Iasului

Ieri, Guvernul Victor Ponta a prezentat noile rute de dezvoltare a retelei de autostrazi din Romania pentru perioada 2014 – 2018, cu fonduri anuale de 750 milioane de euro, bani de la buget, din finantari europene, atat rambursabile cat si nerambursabile dar si fonduri private, dar mai ales din fondul creat in urma indexarii accizei pe combustibili.

La finalul lunii octombrie, Guvernul Ponta a decis introducerea unei taxe de 7 eurocenti pe litrul de benzina si motorina prin majorarea accizelor cu 70 de euro la 1000 de litri, dar Traian Basescu a anuntat luni seara ca nu aproba memorandumul inchieat cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, datorita faptului ca este mentionata majorarea accizelor.

In urma strategiei prezentate de Victor Ponta, Iasul ar benegicia de doua rute rapide care sa faca legatura cu Sudul si Vestul tarii:

Ungheni – Iasi – Roman (Sabaoani) – Targu Neamt / Roman (Sabaoani) – Bacau.

Ambele rute ar urma sa fie finantate din fonduri europene.

Continuarea autostrazii ar trebui sa fie Roman – Bacau spre Brasov prin Sfantu Gheorghe, investitie asigurata din fonduri de dezvoltare regionala.

In paralel, prin parteneriat public – privat/concesiune, ar urma sa inceapa si tronsonul Suplacu de Barcau – Gilau, care face legatura cu Tg. Mures, apoi pana in anul 2020, Tg. Mures ar urma sa fie conectat cu zona Tg. Neam/ Piatra Neamt si cu autostrada spre Iasi.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top