Culturale

“Pluralul englezesc” sau ce se-ascunde în bucătărie @ Casa de Cultură a Studenților, 18 februarie

Suntem cu toții lipsiți de înțelepciune, ridicoli și absurzi când nu ne gândim decât la noi înșine, așa cum fac cei șase protagoniști din comedia “Pluralul englezesc”, scrisă de prolificul dramaturg englez Alan Ayckbourn. O comedie vintage, dar la modă, care triumfă prin temele atemporale pe care le abordează: inversarea rolurilor, ascensiunea și decăderea socială și negarea orbitoare, atingând problema alcoolismului și a depresiei.
Piesa se joaca marti, 18 februarie, ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților, cu o distribuție de excepție, care dezvăluie întregul potențial umoristic al piesei. Ion Dichiseanu, Cezara Dafinescu, Constantin Cotimanis, Victoria Cociaş, Armand Calotă şi Delia Nartea creează personaje memorabile.

Forța, expresivitatea și credibilitatea cu care actorii interpretează rolurile fac piesa una extrem de realistă, îmbinând dibace umorul savuros, durerea și decăderea. Pare aproape indecent să râzi în fața atâtor drame, dar pur și simplu nu te poți abține.

Ca și alte piese ale lui Alan Ayckbourn, “Pluralul englezesc” este construită cu eleganță și precizie matematică pe un tipar foarte inteligent. Piesa are trei acte: trei Ajunuri de Crăciun, trei petreceri diferite, găzduite pe rând în bucătăriile a trei cupluri din trei clase sociale diferite. Acțiunea are loc metaforic în bucătăriile cuplurilor, determinând publicul să se identifice cu personajele. În camera neformală, oamenii își lasă garda jos și acționează fără să se ascundă. Debutul piesei prezintă șase oameni așezati pe diferite straturi sociale. La sfârșitul piesei, caleidoscopul va fi puternic zdruncinat. Finalul îi prezintă pe superiorii decăzuți dansând literalmente după placul parvenitului.

Piesa demonstrează ceea ce Alan Ayckbourn a descris ca principiul fundamental al comediilor sale: “Piesele mele sunt despre lipsa de umanitate a bărbaților față de femei și a femeilor față de bărbați. De asemenea, despre dezbrăcarea de umanitate a întregii lumi față de noi toți”.

Vă invităm sa gustați o comedie vie, intensă, dar și să faceți o radiografie crudă a societății. În plus, Constantin (Bebe) Cotimanis își va serba ziua de naștere pe scena ieșeană. Marți, 18 februarie, ora 19.00, Casa de Cultură a Studenților. Biletele se găsesc la casa de bilete a sălii de spectacol la prețurile de 60 și 80 de lei.

Aboneaza-te la newsletterul orasului Iasi / Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top