Stiri

Poate administratorul unui SRL sa isi tina singur contabilitatea?

Multe persoane care doresc sa inceapa o afacere se intreaba daca isi pot tine contabilitatea singuri. De cele mai multe ori, un SRL aflat la inceput are maxim 3-4 angajati, nu are foarte multe facturi si nu necesita procedee complexe de administrare financiara, asadar, cel putin teoretic, nu ar fi nevoie de un contabil profesionist.

In practica insa, contabilitatea firmei ar trebui sa fie tinuta de un contabil cu experienta si cu studii, din mai multe motive:

  • Riscurile de greseli sunt mai mici;
  • Bilantul contabil trebuie sa fie realizat de un expert contabil, asadar, in cazul contabilitatii in regim propriu, este necesara o cheltuiala in plus;
  • Per total, costurile sunt mai mici.

Totusi, pentru cei care doresc sa isi tina singuri contabilitatea vestile sunt bune: se poate.

Care sunt conditiile pentru cei care doresc sa isi tina singuri contabilitatea?

Conform legislatiei, raspunderea organizarii contabilitatii este pe umerii administratorului, a ordonatorului de credite sau a altei persoane care este delegata pentru un astfel de job.

In mod normal, administratorii care doresc sa isi faca singuri contabilitatea (regnskabsprogram) trebuie sa aiba studii economice pentru a duce la bun sfarsit o astfel de misiune. Totusi, exista si solutii prin care administrarea financiara poate sa fie facuta si de un administrator fara studii. Conform ordonantei nr 65 din 1994, cei care au o cifra de afaceri de pana la 50 000 de euro pot sa isi tina contabilitatea singuri.

Evident, este nevoie de anumite cunostinte economice, chiar daca nu exista studii. Astfel, cei care doresc sa tina contabilitatea trebuie sa isi ia timp pentru a invata cat mai mult si pentru a se pune la curent cu legislatia. In cazul unor greseli riscurile sunt destul de mari.

Care sunt sfaturile expertilor?

Conform celor de la regnskabspiloten.dk, cei care decid sa demareze o afacere trebuie sa se orienteze spre serviciile unui contabil sau a unei firme de contabilitate. Totusi, daca decid sa se ocupe singuri trebuie sa aiba in vedere:

  • Alegerea unui program de contabilitate. Acesta ofera foarte multe instrumente care usureaza extrem de mult munca contabilului si duce la economie de timp. Cea mai buna solutie este orientarea spre programe de contabilitate online care ofera stocarea documentelor in cloud si asigura multe elemente de siguranta.
  • Gasirea unui expert contabil pentru realizarea bilantului contabil. In fiecare an trebuie sa fie realizat bilantul contabil, care nu este tocmai usor si necesita semnatura unui expert. De regula, acest lucru implica un cost. Din acest motiv, este bine sa se caute o solutie prin care expertul sa ofere cat mai multe avantaje. Consultanta in cazul unor probleme poate sa fie unul dintre aceste avantaje.
Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top