Stiri

Prețul porumbului românesc la export, la maximul ultimilor 8 ani

Prețul porumbului românesc la export aproape s-a dublat în ultimii 8 ani. Săptămâna trecută, o tonă de porumb a costat peste 240 de euro. Tarifele de la noi din țară sunt în trend cu cele internaționale, iar specialiștii se așteaptă ca aceste creșteri să aducă scumpiri și la alimente. Și în Statele Unite, porumbul se vinde cu aproximativ 50% mai mult acum.

Săptămâna trecută, porumbul românesc s-a vândut chiar și cu 243 de euro pe tonă, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană. Este cel mai mare preț din ultimii 8 ani, în trend cu tarifele de pe piețele internaționale.

Daniel Ciuhureanu, agricultor: Au scăzut foarte mult stocurile de porumb pe de o parte, pe de altă parte exsita și o cerere crescută din partea Asiei, China în general cumpără cantități foarte mari de porumb, și iată că zilele acestea porumbul pleacă din port undeva la 250 de euro pe tonă, comparativ cu undeva la 150, 130 în anii din urmă.

România a avut anul trecut o recoltă de 10,8 milioane de tone de porumb, pierzând astfel prima poziţie în clasamentul celor mai mari producători din Uniunea Europeană. În 2018 şi 2019 am fost fruntași cu recolte de 17-18 milioane de tone.

Departamentul pentru Agricultură al SUA estimează că în acest an România va produce în jur de 13,1 milioane de tone de porumb.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top