Stiri

Primaria orasului Iasi ofera 500 euro pentru a renunta la masinile care polueaza

Așa cum primarul Mihai Chirica a anunțat public în mai multe ocazii, reprezentanții Primăriei Municipiului Iași au elaborat un proiect care vizează acordarea de vouchere în valoare de câte 500 de euro pentru ca un număr de 25.000 de posesori de autovehicule vechi și poluante din Municipiul Iași să fie încurajați să renunțe la acestea.

Proiectul, intitulat provizoriu „Inițiativă-pilot pentru o guvernanță locală integrată de mediu (Pilot-initiative for integrated local environmental governance) – «Our AIR»”, este la nivel de notă conceptuală și a fost deja publicat.

Nota conceptuală va fi trimisă Comisariatului European pentru Mediu și, în cazul unui răspuns favorabil, va fi depus, cu îmbunătățirile și dezvoltările aferente, la Comisia Europeană în vederea accesării unei finanțări nerambursabile. Bugetul total al proiectului este de 12.500.000 euro (25.000 de vouchere x 500 euro/voucher) pentru activitatea principală a proiectului, anume răscumpărarea de către municipalitatea ieşeană a autovehiculelor vechi, poluatoare în vederea realizării obiectivului principal al proiectului, respectiv descongestionarea traficului auto privat în Municipiul Iaşi şi reducerea poluării aerului cu pulberi în suspensie generate de autovehicule cu aproximativ 25%. Astfel, proiectul vizează eliminarea din trafic a 25.000 de autovehicule vechi poluatoare, mai vechi de 10 ani, înmatriculate şi înregistrate fiscal de cel puţin un an în Municipiul Iaşi.

În ceea ce privește cofinanțarea locală, ca un element de noutate, în urma valorificării autovehiculelor scoase din circulaţie şi pentru care vor fi acordate voucherele se estimează obținerea unei sume de 500.000 euro, sumă prin care vor fi finanțate activităţile secundare, conexe din cadrul demersului. Proiectul are o perioadă de implementare de 24 de luni, în anii 2020 și 2021.

Proiectul-pilot „Our AIR” este fără un precedent în România şi reprezintă o alternativă de abordare oarecum diferită de programul național „Rabla” de reînnoire a parcului auto, prin care se acordă vouchere posesorilor de autovehicule vechi, poluante, cu condiţia obligatorie ca aceştia să achiziţioneze ulterior, de la un dealer auto autorizat, un autovehicul nou nepoluant (pur electric) sau mai puţin poluant (hibrid/Euro 6). Astfel, proiectul-pilot propune „răscumpărarea” de la posesorii eligibili a autovehiculelor vechi, poluante, dar fără ca aceştia să fie obligaţi să achiziţioneze un alt autovehicul nou. În acest fel ar fi creată o oportunitate atractivă pentru persoanele interesate de a scăpa de autovehiculele vechi și de a obține un preţ rezonabil fără a mai studia şi testa piaţa auto si mai ales, fără să fie constrânşi să cumpere un autoturism nou.

Nota conceptuală a proiectului-pilot „Our AIR” enumeră și alte măsuri pe care Primăria Municipiului Iași le-a luat și le susține pentru reducerea poluării, precum modernizarea parcului de autobuze și proiectele cu finanțare europeană pentru achiziționarea de tramvaie și autobuze, modernizarea parcurilor auto ale Salubris SA, Citadin SA și Servicii Publice SA, investițiile cu fonduri europene în sistemul centralizat de termoficare, regulamentul de reducere a poluării în cadrul șantierelor, campaniile de curățenie, plantări și amenajare de spații verzi etc, dar și o serie de alte măsuri necesare, printre care construirea șoselelor de centură – variantele Sud și Nord, promovarea în continuare a utilizării transportului public, susținerea achiziționării de autovehicule electrice etc.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top