Conform lui Orlando Nicoara de la cronica.ro, o stire din Olanda, despre protestele fermierilor, despre care presa din Romania nu a scris, dar e importanta pentru ca pune pe masa o dezbatere importanta, care se va raspandi in intreaga lume: ce e mai important, asigurarea hranei pentru populatie sau combarerea schimbarilor climatice?
Nordul Olandei este blocat de fermierii furiosi pe prevederile noii legi care cere reducerea cu 70%, pana in 2030, a emisiilor de amoniac si oxid de azot. Fermierii vor trebui sa-si reduca numarul de animale si, conform estimarilor guvernului, aproximativ 30% dintre crescatorii de animale vor trebui sa-si inchida afacerile. Guvernul a declarat ca nu exista viitor pentru toti fermierii si acestia trebuie sa accepte realitatea.
Autoritatile au declansat o ancheta dupa ce politia a tras focuri de arma asupra fermierilor olandezi care protesteaza de mai multe zile impotriva noii legi a mediului. Politia sustine ca tractoarele fermierilor au incercat sa calce politistii si acestia au tras pentru a se apara, in timp ce fermierii resping aceste acuzatii, sustinand ca protestatarii nu au amenintat in nici un fel politistii.
Fermierii au blocat, cu tractoarele, accesul in supermarketuri si depozitele de aprovizionare, instituind o blocada. Ei au incercat sa blocheze si aeroportul din Groningen dar si autostrazile din zona.
Fermierii sustin ca noile prevederi vor creste pretul alimentelor, ii vor forta sa-si inchide fermele si au cerut sustinerea populatiei, spunand ca a avea mancare pe masa e mai important decat combaterea schimbarilor climatice.
Desi media a incercat sa-i prezinte pe fermieri ca extremisti sustinerea populatiei pentru protestul acestora a crescut.
Very angry Dutch farmers block border between Holland and Germany. Harsh protests in many Dutch cities after politicians' decision to closes dozens of farms and cattle ranches to reduce nitrogen by 30% – 70% to comply with EU regulations on nitrogen pollution. pic.twitter.com/uKYXj0gvD8
— RadioGenova (@RadioGenova) June 30, 2022
Olanda este al doilea cel mai mare exportator de produse agricole din lume, dupa Statele Unite ale Americii.
