Stiri

Reguli si informatii despre emiterea facturilor

Factura este un element obligatoriu pentru orice business. Aceasta se emite de catre persoanele impozabile in momentul in care se vinde un produs sau un serviciu. Daca in trecut singura varianta era emiterea unei facturi prin completarea manuala a acesteia si aplicarea unei stampile, astazi se poate folosi un program de contabilitate gratuit. Un astfel de software contabil duce la economii substantiale de timp si de bani.

Ce reguli trebuie sa respecte o factura?

Conform celor de la https://regnskabsprogrammerne.dk/, orice factura trebuie sa respecte cateva reguli. Cei care folosesc un software, indiferent ca au cel mai bun program de contabilitate de pe piata sau unul gratuit (https://regnskabsprogrammerne.dk/bogfoeringsprogram/gratis/), se bucura de o standardizare a acestor reguli si nu trebuie sa se mai preocupe in ceea ce le priveste. Totusi, este bine sa le stie:

1. Factura trebuie sa fie intocmita in doua sau mai multe exemplare si sa contina data avizului de insotire a marfii, daca este cazul;

2. Factura poate sa fie scrisa atat in limba romana, cat si in alte limbi, in functie de necesitati;

3. Emiterea unei facturi trebuie sa se faca cu maxim 15 zile calendaristice dupa ce se termina luna in care a avut loc factorul generator al taxei;

4. Exista o serie de elemente si informatii ce trebuie sa fie prezente pe absolut orice factura, conform codului fiscal. Astfel, trebuie sa se regaseasca numarul de ordine al facturii si data in care a fost emisa, denumirea firmei emitente, denumirea reprezentantului fiscal, denumirea si cantitatea bunurilor livrate, pretul sau referiri la alte facturi sau documente emise pentru aceeasi operatiune.

Toate detaliile sunt prezente in Codul fiscal, in articolul 319, aliniatul 20.

Exista si firme care nu sunt obligate sa emita facturi

Astfel, firmele care livreaza bunuri prin magazine de comert cu amanuntul, cele care livreaza catre beneficiari si persoana neimpozabile sau cele care livreaza bunuri prin automate speciale pot sa nu emita documente in acest sens.

Programul de contabilitate poate ajuta foarte mult

Fara un program bun de contabilitate, facturarea poate sa fie extrem de complexa si sa ocupe timp. Practic, fie ca este realizata intr-un Excel sau manual, aceasta implica trecerea tuturor datelor amintite mai sus si poate sa ” coste ” cateva minute bune sau chiar cateva zeci de minute.

Un program de contabilitate reuseste sa imbunatateasca in mod considerabil intregul proces. Majoritatea programelor sunt legate la baza de date a ANAF si necesita o singura informatie pentru notarea denumirii clientilor. De asemenea, toate datele referitoare la produse sau la firma emitenta sunt salvate in program. Astfel, o factura poate sa fie eliberata in doar cateva secunde.

Este adevarat ca un program de contabilitate poate sa aiba un cost, iar pentru firmele la inceput acesta este un motiv pentru a renunta, insa partea buna este ca exista numeroase programe gratuite de contabilitate (https://regnskabsprogrammerne.dk/gratis-regnskabsprogram/) prin care se poate factura fara probleme si fara costuri.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top