Stiri

Retezatul ar putea deveni minune naturala a lumii

Parcul National este singurul loc din tara nominalizat in campania „New 7 Wonders“. Cele 77 de semifinaliste vor fi aflate pe 7 iulie.

Parcul National Retezat (PNR) a intrat in a doua faza a selectiei pentru alegerea celor sapte noi minuni naturale ale lumii, campanie derulata de Fundatia „New 7 Wonders“ (N7W). In 2007, fundatia a inregistrat un succes urias dupa ce a reusit sa stabileasca cele 7 minuni ale lumii contemporane, in urma voturilor exprimate de mai bine de 100 de milioane de oameni.

In 2008, noua campanie N7W a luat in considerare nu mai putin de 430 de nominalizari din 224 de tari. Din Romania, alaturi de Parcul National Retezat au mai fost nominalizate Delta Dunarii si Ghetarul Scarisoara. In prima faza a votarii, efectuata pe site-ul new7wonders.com, dintre nominalizarile romanesti, Retezatul a primit cele mai multe voturi.

Ca un fel de avanpremiera, in vara anului trecut, Masivul Retezat a fost printre cele sapte finaliste ale campaniei desfasurate de EVZ, „Cele sapte minuni naturale ale Romaniei“. Cei mai multi cititori au votat Retezatul in principal datorita lacurilor sale glaciare.

„Este inca salbatic, cat se poate de natural“

Anul acesta, Retezatul a ajuns printre cele 261 de nominalizari pentru titlul de noua minune naturala a lumii. „Ne bucuram nespus ca am ajuns pana aici. Retezatul este unic in Europa si in lume, in primul rand prin faptul ca este vorba de o arie naturala nealterata, inca foarte bine conservata. Acum incepem formalitatile pentru stabilirea comitetului national de sustinere a Retezatului, lucru cerut de organizatorii campaniei. Speram sa ne calificam in semifinala celor 77, dar pentru asta avem nevoie si de voturile romanilor“, spune Florina Crisan, purtator de cuvant al Administratiei Parcului Natural Retezat.

Avel Ritisan, unul dintre cei mai experimentati alpinisti ai Romaniei, face lobby pentru Retezat. „Este inca salbatic, cat se poate de natural. Acest lucru-l face sa fie vizitat in fiecare an de mii de turisti straini, in special din Cehia, Ungaria sau Germania. Ei nu mai au ce avem noi aici“, spune Avel Ritisan.

Cele 22 de finaliste, anuntate in iulie

Cea de-a doua etapa a campaniei se deruleaza pana pe 7 iulie. In aceasta faza, vor fi alese, pe baza votului exprimat pe site-ul organizatorilor, primele 77 de posibile minuni naturale. In urmatoarea etapa, o comisie speciala condusa de fostul director general al UNESCO, Frederico Mayor, va alege cele 22 de finaliste, ale caror nume va fi cunoscut pe 21 iulie.

Cele sapte minuni naturale ale lumii vor fi alese apoi tot in urma voturilor exprimate pe internet, pana in 2011, timp in care Fundatia N7W va vizita si va prezenta lumii intregi fiecare dintre obiectivele ajunse in faza finala.

„Sloganul nostru este «Daca vrem sa salvam ceva, mai intai trebuie sa-l apreciem cu adevarat». O mai buna constientizare inseamna ca aceste comori naturale pot fi mai bine conservate pentru generatiile viitoare“, se arata intr-un comunicat al Fundatiei „New 7 Wonders“.

Cum se voteaza

Cei care doresc sa sustina candidatura Retezatului pentru titlul de noua minune naturala pot vota pe adresa. Procesul votului se desfasoara in doua etape. In prezent se deruleaza faza desemnarii celor 77 de semifinaliste, urmand ca de pe 21 iulie sa inceapa votul decisiv pentru stabilirea listei celor sapte noi minuni naturale ale lumii, care se va finaliza in 2011. In ambele etape ale competitiei, se poate vota o singura data folosind aceeasi adresa de e-mail. In plus, fiecare votant trebuie sa aleaga sapte nominalizari diferite.

Sursa articol: Revista Green Report

Facebook Comments

1 Comment

1 Comment

  1. retezatul

    January 12, 2009 at 11:16 pm

    Este cel mai minunat loc din lume!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top