Stiri

Ce proiecte are primaria pentru acest an

● Primaria propune un plan indraznet de dezvoltare a orasului ● Zecile de proiecte ar trebui sa absoarba fonduri in valoare de 172 milioane lei ● Municipalitatea a identificat mai multe terenuri care vor fi folosite pentru ridicarea unor locuinte destinate tinerilor

Chiar daca bugetul local nu a fost aprobat, oficialii primariei au incropit un buget pentru proiectele aflate in derulare sau care urmeaza a fi demarate cat de curand. Astfel, conform aproximarii, proiectele de investitii pentru anul 2009 ar avea nevoie de o sustinere financiara de aproximativ 172 milioane lei.

“Aceasta ar fi o suma spusa la prima vedere, nu este finalizat un calcul riguros. Pana nu avem bugetul local definitivat nu vom sti exact ce sume vom putea folosi”, a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al primariei. In planul primariei sunt incluse proiecte ce tin de infrumusetarea orasului prin modernizarea locurilor de joaca, montarea unor banci sau a gardurilor pietonale.

Locuinte pentru tineri

Municipalitatea a identificat mai multe terenuri care vor fi folosite pentru ridicarea unor locuinte destinate tinerilor in cadrul programului municipal pentru construirea unei locuinte proprietate personala. Terenurile identificate se afla in zona Dacia, Tabacului, bulevardul Chimiei sau Smardan. “Vrem sa realizam caietul de sarcini pentru proiectarea a cinci amplasamente, in strada Smardan vizavi de oficiul farmaceutic, unde sunt 2.200 metri patrati, pe bdul Chimiei, langa Gradinari, unde avem 2.300 metri patrati, in Dacia nr.36, unde sunt 1.800 metri patrati, in Dacia nr. 63, unde sunt 1.300 metri patrati sau pe Tabacului langa rond, unde sunt 3.600 metri patrati. Ni s-a cerut sa facem Planul Urbanistic Zonal si de Detaliu. Pentru proiectare vom cheltui 375 mii lei. In Dacia, imobilele vor avea in jur de sase etaje, pe Smardan patru, pe Tabacului merge si mai mult. Oricum, vor fi cel putin 400 de locuinte noi”, a mai spus Chirica.

Multe planuri

Totodata, primaria are pe lista de investitii zeci de proiecte, printre care finalizarea locuintelor sociale din zona Gradinari, demararea lucrarilor pentru adapostul de animale, proiectarea gradinii zoologice, amenajarea raului Bahlui, demararea unor lucrari la linia de tramvai pe zona tronsonul Elena Doamna, achizitia a 10 autogunoiere si a 50 de autobuze, modernizarea partiei de ski, modernizarea pietelor Alexandru cel Bun si Nicolina, demararea unui proiect pentru bazar dupa ce va fi identificata alta locatie sau dezvoltarea cartierului Ticau. “Trebuie sa terminam si reparatiile capitale la pasarela Alexandru ce necesita o suma de 500 mii lei. Totodata, trebuie sa gasim un nou amplasament pentru depoul RATP sau sa ridicam cota liniilor de tramvai care se intersecteaza cu drumurile nationale. Ca actiuni vrem sa infiintam Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru serviciile de salubritate, sa transformam RATP in societate comerciala si, nu in ultimul rand, sa introducem un sistem de ticketing la parcarile municipale. Ca proiecte avem in atentie construirea unor parcari supraetajate in zona Tabacului si Alexandru cel Bun”, a conchis Chirica. Chiar daca edilii au anuntat acest plan destul de indraznet, acestia vor trebui sa dea socoteala iesenilor daca nu realizeaza nimic din cele propuse.

Sursa Cotidianul Buna Ziua Iasi

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top