Stiri

Şapte probleme de sănătate care afectează cu precădere femeile

Chiar dacă ambele sexe sunt vulnerabile în faţa diferitelor probleme de sănătate, femeile sunt mai predispuse la anumite boli decât bărbaţii. Mai mult decât atât, multe boli ale femeilor rămân nediagnosticate corespunzător, din cauza simptomelor vagi. Un exemplu concludent în acest sens este cancerul ovarian. Alte tipuri de cancer, precum cel la sân, cel de col uterin, dar şi procese naturale, cum este menopauza, sunt numai câteva dintre problemele de sănătate serioase cu care se confruntă femeile din lumea întreaga. 

În plus, femeile sunt mai predispuse la atacuri de cord în comparație cu bărbații, dar şi la tulburări precum depresia și anxietatea. Iată şapte boli care, din punct de vedere statistic, apar mai frecvent la femei decât la bărbați.

  1. Cancerul de sân

Cu siguranţă nu e nicio surpriză, dar cancerul de sân este o boală care afectează aproape exclusiv femeile. Multe persoane se întreabă dacă şi bărbaţii pot face cancer de sân, iar răspunsul este da. Cu toate acestea, doar aproximativ 1% din toate cazurile de cancer de sân sunt la bărbați.

  1. Artrită reumatoidă

De asemenea, femeile au un risc de până la trei ori mai mare de a dezvolta artrita reumatoida, prin comparație cu bărbații. Această boală inflamatorie cronică ar putea fi influenţată de nivelurile ridicate de estrogen. Totuşi, trebuie menţionat că femeile care au copii comportă un risc mai mare de îmbolnăvire, prin raport cu cele care nu sunt mame. Artrita reumatoidă poate avea multe complicaţii severe, de la osteoporoză la boli cardiace, deci e important să urmezi tratamentul prescris de medic şi să te interesezi şi de fizioterapie.

  1. Probleme de sănătate mintală

Femeile se luptă mai frecvent cu anxietatea, depresia și stresul cronic. De fapt, femeile au șanse de două ori mai mari să fie diagnosticate cu anxietate și/sau depresie decât bărbații, potrivit studiilor de specialitate. Problemele de sănătate mintală pot fi periculoase, însă, din fericire, medicamentele și/sau sesiunile de terapie pot ajuta considerabil.

  1. Afecţiuni ale tiroidei

Potrivit cercetătorilor americani, femeile au un risc de cinci până la opt ori mai mare de a avea probleme cu tiroida, prin raport cu bărbații. Tiroida produce un hormon care este foarte important pentru funcționarea normală a organismului în general, și, în particular, a metabolismului. Afecţiunile tiroidiene pot avea consecinţe semnificative asupra stării tale de sănătate, de aceea este nevoie de controale anuale, mai ales după vârsta de 40 de ani. 

  1. Accident vascular cerebral

Femeile sunt, de asemenea, expuse unui risc mai mare de accident vascular cerebral decât bărbații. Unii dintre factorii de risc sunt universali, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și istoricul familial, dar alții sunt unici pentru femei. Acestea își pot crește riscul de accident vascular cerebral dacă iau contraceptive sau fac terapie de substituție hormonală. Pe de altă parte, riscul de accident vascular cerebral creşte la femei în timpul sarcinii. 

  1. Infecţii urinare

În mare parte din cauza modului în care este structurată anatomia feminină, femeile tind să aibă mai multe infecții ale tractului urinar și ale vezicii urinare. De asemenea, sunt mai predispuse la probleme ale vezicii urinare și incontinență din cauza sarcinii și a nașterii.

  1. Osteoporoza

Rata osteoporozei la femei este substanțial mai mare decât la bărbați. Mai precis, potrivit unor studii ale specialiştilor americani, aproximativ 80% dintre persoanele cu osteoporoză sunt femei. Care sunt cauzele? Există două motive principale. Primul se referă la faptul că femeile au, în general, o densitate osoasă mai mică decât bărbații, iar al doilea este legat de scăderea densităţii osoase atunci când estrogenul scade semnificativ în timpul menopauzei.

Aşadar, pentru a te bucura de o sănătate cât mai bună pentru cât mai mult timp, este important să îţi faci controalele anuale de rutină şi să semnalezi medicului tău generalist orice schimbare inexplicabilă.

Sursă foto: Pexels.com 

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top