Curierul de Iasi

Şase supravieţuitori ai Pogromului din 1941 vor deveni cetăţeni de onoare ai Iaşului

Consiliul Local a aprobat în şedinţa de luni, 28 martie, acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Iaşi pentru şase dintre supravieţuitorii Pogromului care a avut loc la Iaşi în urmă cu 70 de ani. Biografiile celor şase personalităţi ce vor fi decorate cu acest titlu poartă amprenta întâmplărilor tragice prin care au trecut. Astfel, Andrei Călăraşu (regizor de teatru, televiziune şi film, jurnalist şi scriitor de limba română în Israel) a fost dus pe 29 iunie 1941 la Chestura Poliţiei din Iaşi. A doua zi a fost îmbarcat în Trenul Morţii Iaşi – Călăraşi, împreună cu tatăl şi fratele său, aceştia decedând pe drum.

Iancu Ţucărman (inginer agronom) a fost arestat şi îmbarcat în Trenul Morţii Iaşi – Podul Iloaiei din 30 iunie 1941. Din cei 137 de evrei aflaţi în vagon, au supravieţuit doar 8 oameni, printre care şi el. De asemenea, Constantin Benone (inginer geolog, a descoperit cele mai radioactive ape din ţară, în nord-vestul Moldovei şi a unui zăcământ de sulfuri complexe auro-argentifere lângă Deva) s-a aflat printre puţinii suprevieţuitori din Trenul Morţii Iaşi – Podul Iloaiei. Finchelstein Leizer a fost supus unui regim de muncă forţată timp de şase luni în lagărul de la Podul Iloaiei, apoi a fost transferat în lagărele de la Cetatea Albă şi Predeal. Fischer Marcel (referent la Opera Naţională Iaşi) a fost marcat de moartea prin împuşcare a tatălui său, la vârsta de 39 de ani, în zilele Pogromului de la Iaşi. Fratele său a murit prin sufocare în Trenul morţii, din care au supravieţuit doar trei oameni, printre care şi Fischer. Leonard Zăicescu (jurnalist) se numără printre ultimii şase supravieţuitori al Trenului Morţii Iaşi – Podul Iloaiei.

În perioada 29 iunie – 3 iulie 1941, la Iaşi, a avut loc un Pogrom de proporţii împotriva populaţiei evreieşti. Mii de evrei au fost arestaţi şi îmbarcaţi în trenuri pentru a fi duşi în lagăre. În acele zile, atât armata cât şi populaţia civilă au bătut, jefuit şi ucis un mare număr de evrei ieşeni.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top