Simplul fapt de a tine un stilou, de a-l privi in timp ce se deruleaza pe o foaie de hartie si imprima gandurile cu cerneala este un sentiment foarte puternic. Simpla colorare a unor mandalel sau chiar o simpla mazgalitura poate crea adevarate stari, mai ales ca scrisul ajuta la relaxare corpului, relaxarea mintii dar si la relaxarea muschilor.
Adesea, in momentele de stres ridicat, avem tendinta de a face schite pe hartie. Acelasi efect linistitor, la nivel mental, il face gestul scrisului.
Fie ca este vorba despre un jurnal, o lista de cumparaturi sau o lista de bune intentii pentru noul an, cel mai important lucru nu este continutul, ci forma.
Plecand de la modul in care asezam pixul pe hartie, de la atingerea sau presiunea noastra, de la formele pe care le dam literelor si asa mai departe, ne putem intoarce la starea noastra psiho-fizica si prin urmare, si la experienta noastra emotionala. Creierul nostru curge prin miscarea gestului grafic care devine reflexul lumii noastre interioare, a ceea ce ni se intampla, atat a lumii noastre afective cat si emotionale.
Aici actul scrisului devine aproape terapeutic. Scrierea este si pentru a te simti mai bine, pentru a reflecta, pentru a exprima ceea ce este greu de spus verbal, pentru a scoate la iveala si sentimente negative.
Scrieti si recititi, dupa ceva timp. De asemenea, serveste pentru a privi cu ochi desprinsi si a intelege ce avem nevoie, ce speram, ce ne-am dori sa fim. Sa readucem in centru, aceasta minunata arta „uitata”, incurajand scrierea de mana si scrierea cursiva pentru cei tineri. Aducem inapoi in centru aceasta mica parte care ne permite sa „ramanem oameni”.
Ceea ce pentru noi adultii pare a fi un gest mecanic, scrierea, daca este observata la copiii prescolari, devine, pe de alta parte, un adevarat miracol. Privirea la micile maini care tin acele simple pixuri, ochii fixati si focalizati pe hartie, primele litere care apar, este ceva interesant, daca ne gandim ca creierul copilului incearca sa invete un cod comun care sa-i permita sa interpreteze lumea care ii inconjoara si isi exprima interioritatea in cea mai evoluata forma non-verbala.
Insa astazi, asistam la o abandonare progresiva a scrierii manuale, in favoarea unei metode mai rapide si mai imediate, cea care vede utilizarea dispozitivelor tehnologice. Tehnologia a inlocuit, in parte, stiloul si hartia. Baietii si fetele nativi digitali sunt foarte priceputi la scriere cu ajutorul tastaturilor si al tactilului, totusi le este greu cand au de-a face cu o foaie goala si cu dragul stilou „vechi”, insa, cu toate acestea, vom avea nevoie pentru toatdeauna de acele articole de birotica si papetarie.
Cu siguranta, lasand de-o parte toata aceasta parte spirituala a scrisului, ganditi-va numai, cat de important este sa aveti la indemana pixuri, stilouri sau agende, cu ajutorul carora sa va puteti lua notitele necesare in cazul in care aveti nevoie.
