Stiri

Sfaturi de intretinere a ceasului de mana

Multe dintre operațiunile de restaurare nu ar mai fi necesare, dacă fiecare posesor și-ar întreține ceasurile de mana în mod corespunzător. Cum nu trăim într-o lume ideală, sub lupa ceasornicarilor ajung multe exemplare a căror vârstă nu le-ar fi recomandat pentru intervenții prea invazive. Acestea pot fi evitate din timp, dacă vei respecta câteva sfaturi elementare pentru întreținerea ceasului tău.

Piesa ta de colecție trebuie păstrată departe de umezeală sau de căldură excesivă. Ceasul nu trebuie expus în mod direct la lumina soarelui, din cauza razelor ultraviolete, care deteriorează vopseaua cadranului sau pigmentul curelei, dacă aceasta este din piele. Ferește contactul ceasului cu obiecte colorate intens, în medii umede. Ai putea avea neplăcuta surpriză ca elementele de cauciuc sau cureaua ceasului să împrumute culori străine. Înainte de a adăposti ceasul pentru o perioadă mai lungă, curăță-l bine de murdărie și de praf cu o cârpa cât se poate de fina pentru a nu zgâraia.

Ceasul tău îți indică de fiecare dată ora cu precizie, dar, de ceva vreme, starea lui pare să-ți spună că a cam trecut timpul peste el. E momentul pentru un refresh, dar decizia de a-ți recondiționa ceasul nu este una tocmai ușoară. Dificultatea unei asemenea operațiuni este direct proporțională cu valoarea și cu vechimea ceasului. Fie că alegi să faci acest pas pentru a menține frumusețea ceasului tău sau pentru a-i crește valoarea, trebuie să-ți alegi ceasornicaria cu mare grijă.

Multe ceasuri sunt pregătite să suporte șocuri mecanice moderate. O tură cu bicicleta, pe cărări de munte, o partidă de tenis sau chiar una de baschet nu reprezintă o amenințare pentru mecanismul asamblat temeinic.

Totuși, este recomandat să eviți scăparea ceasului pe suprafețe dure, cum ar fi piatra, betonul, gresia sau marmura. Chiar dacă nu vei defecta mecanismul, sticla, cureaua, butoanele sau bezelul pot suferi daune care să taie fără milă din valoarea ceasului.

Ceasul tău poate fi rezistent la apă sau la șocuri de toate felurile, dar cu siguranță nu are altă apărare în fața substanțelor chimice în afară de atenția ta permanentă. Evită expunerea ceasului la benzină, dizolvanți, adezivi sau vopseluri. Chiar dacă nu vei risca decolorarea sau coroziunea ceasului, cu siguranță procesul de curățare îți va solicita în mod inutil un buget pe care l-ai fi putut folosi mai inspirat pentru accesorii de exemplu.

Garniturile, finisajele, elementele din plastic și piesele vopsite, expuse în extremitățile ansamblului, trebuie protejate în mod special. Dacă, totuși, ai scăpat o substanță periculoasă pe componentele acestea, le poți șterge cu un material textil moale, până la intervenția specialistului.

Pericole apărute în urma îngrijirii necorespunzătoare a ceasului

Există multe provocări la care un ceas trebuie să răspundă, dar cele mai scumpe dintre ele își dovedesc calitatea și rezistența. Totuși, există factori de risc obiectivi, care afectează în general materialele din care toți producătorii obișnuiesc să-și fabrice ceasurile. Chiar și piesele fabricate din oțel inoxidabil pot fi supuse pericolului de apariție a ruginii, dacă murdăria nu mai permite contactul metalului cu oxigenul.

Transpirația și rugina pot afecta nu doar aspectul ceasului, ci și performanțele acestuia pe termen lung, mai ales dacă garniturile sunt uzate. Un ceas insalubru va pune în pericol sănătatea celor care suferă de alergii ale pielii, iar mânecile hainelor vor fi murdare, aparent fără nicio explicație. Starea unui ceas vorbește despre câtă pasiune investește posesorul lui în acest hobby, mult timp după momentul achiziției.

Un ceas de colecție se aseamănă cu o mașină de epocă sau cu o operă de artă. Menținerea lui într-o stare cât mai bună cere sacrificii și preocupare permanentă, dar satisfacția de a avea o piesă unică este adevărata răsplată a celor mai dedicați colecționari.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top