Auto - Moto

Škoda ENYAQ IV, prezentata oficial: 306 CP si autonomie de 510 KM

Așteptarea a luat sfârșit! Škoda ne arată versiunea de serie a lui Enyaq iV și confirmă zvonurile despre primul său model electric.

Din punct de vedere al dimensiunilor, noul Enyaq iV se prezintă ca un SUV de segment D, deci rival pentru viitorul Volkswagen ID.4 și pentru Mustang Mach-E, care va ajunge în Europa anul viitor. Enyaq iV are 4,65 metri lungime (din care 2,76 metri sunt ampatamentul), 1,88 metri lățime și 1,62 metri înălțime — valori aproape similare cu ale rubedeniei „convenționale” Kodiaq.

În cazul în care ai strâmbat din nas când BMW a pus LED-uri în grila lui X6, s-ar putea să-l tot ții strâmb o perioadă, pentru că acela a fost doar startul unui trend: noul Rolls-Royce Ghost l-a adoptat și, mai nou, și Škoda Enyaq iV. În cazul electricei cehe, grila este iluminată de 130 de LED-uri și se numește Crystal Face. Aceasta este oferită standard doar pe ediția de debut (Founder’s Edition) și pe versiunea de top RS; altfel, se încadrează ca dotare opțională.

Pe lista de dotări standard la exterior se numără farurile și stopurile LED și jantele de 18 inch. În funcție de versiunea de echipare aleasă, acestea pot crește până la 21 de inch. Pe lista de opționale la exterior sunt trecute și farurile full LED.

Škoda Enyaq iV: interior high-tech cu ecran de 13 inch
Interiorul lui Enyaq iV pare construit în jurul ecranului de 13 inch care acaparează centrul bordului și care se laudă cu funcții de control prin gesturi sau prin comandă vocală; asistentul din Škoda se numește Laura. Infotainmentul se poate conecta cu telefonul, wireless, atât prin Apple CarPlay cât și prin Android Auto sau MirrorLink. Încărcarea prin inducție a dispozitivelor mobile și integrarea cartelei eSIM fac parte din atributele lui Enyaq iV.

În spatele volanului se află un instrumentar de bord digital, cu diagonală de 5,3 inch, care poate fi îmbunătățit opțional cu un head-up display cu realitate augmentată.

La capitolul spațiu interior, Enyaq iV ar putea fi comparat cu omologul Kodiaq, despre care se vorbește doar de bine. Portbagajul Škodei electrice are o capacitate de 585 de litri.

Ca finisaje, materiale și ornamente, Škoda face un pas în direcția sustenabilității și oferă tapițerie realizată parțial din plastic reciclat, menționând totodată că utilizează procese de dezvoltare durabilă (și) pentru alte elemente din interior. Clienții au de ales între 10 pachete de design pentru Enyaq iV, fiecare dintre ele oferind o configurație unică de tapițerie, inserții și ornamente. Versiunea entry-level este oferită cu pachetul Studio, iar celelalte sunt disponibile standard cu pachetul Loft. Dacă vrei ceva mai deosebit, pe restul le găsești pe lista de opționale.

Škoda Enyaq iV: motorizări pentru toate nevoile
Am discutat anterior subiectul motorizări, însă acum Škoda vine să ne confirme cifrele. SUV-ul electric este oferit cu cinci versiuni de motorizare, asociate cu trei variante de baterie, astfel:

Škoda Enyaq iV 50 este versiunea entry-level, are un singur motor, situat pe puntea spate, care produce 148 de cai-putere și care este alimentat de o baterie de 52 kWh. Autonomia este de până la 340 de kilometri.

Škoda Enyaq iV 60 are un singur motor electric, plasat pe puntea spate, cu 180 de cai-putere, baterie de 58 kWh și autonomie de până la 390 de kilometri.

Škoda Enyaq iV 80 vine tot cu un singur motor, montat pe puntea spate, cu 204 cai-putere, baterie de 58 kWh și autonomie de până la 510 kilometri. Este versiunea care te va duce cel mai departe cu un singur plin de baterie.

Škoda Enyaq iV 80 X primește câte un motor electric pe fiecare punte — deci are tracțiune integrală — cu o putere cumulată de 265 de cai-putere. Acestea sunt alimentate de o baterie cu capacitate de încărcare de 77 kWh, care promite o autonomie de până la 460 de kilometri.

Škoda Enyaq iV RS este oferta cehilor pentru cei care vor și performanță, cât de cât: are tracțiune integrală, 306 cai-putere storși din două motoare care se alimentează de la o baterie de 77 kWh. Autonomia maximă promisă este de 460 de kilometri, iar sprintul 0-100 km/h se desfășoară în 6,2 secunde. Viteza de top: 180 km/h.

Conectate la o stație de încărcare DC, versiunile 80, 80 X și RS pot primi curent de până la 125 kW, caz în care încărcarea bateriei în intervalul 5%-80% durează 38 de minute, spune Škoda. De altfel, aceste trei versiuni se pot încărca la surse AC de 2,3 kW, 7,2 kW și 11 kW și la surse DC de 50 kW, 100 kW și 125 kW. Enyaq iV 60 se poate încărca la sursă de maximum 100 kW, în timp ce versiunea entry-level 50 poate primi curent de până la 50 kW.

Producția pentru Škoda Enyaq iV va începe la finalul acestui an la uzina de la Mlada Boleslav, debutul comercial al modelului fiind programat pentru începutul lui 2021. Prima versiune este Founder’s Edition, a cărei producție este limitată la 1.865 de exemplare. Acesta este și anul fondării mărcii Škoda.

Sursa

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top