Stiri

Software engineering – software-ul care a trimis astronauții în spațiu

Lansarea istorică recentă de NASA și SpaceX nu ar fi fost posibilă fără software engineering, software development și outsourcing. Iar în acest caz, partea de software și IT outsourcing a început chiar de la aselenizare.

Datorită SpaceX, mileniali au avut șanșa de a retrăi experiența părinților săi în 1969.

Peste 34 de milioane de persoane au vizionat lansarea astronauților Robert Behnken și Douglas Hurley în spațiu, în data de 30 mai. Și acesta este doar numărul vizualizărilor live-ului de pe Facebook al NASA.

Sursă: NASA

Obiectivul lansării? Testarea și validarea sistemului de transportare SpaceX. Iar în viitor NASA, SpaceX și Boeing lucrează la sisteme de transport în orbita joasă a Pamântului.

Această lansare marchează prima din istorie în care NASA a utilizat un sistem privat pentru a trimite astronauți în spațiu.

Iar aceasta nu ar fi fost posibilă, fără software engineering.

Dar unde a început toată povestea?

Femeia din spatele software engineering

Totul începe cu proiectul Apollo 11. Margaret Hamilton, programator la MIT, la vremea aceea, liderul departamentului Software Engineering, a fost cea care a supervizat echipa responsabilă de partea de software al misiunii Apollo 11. Ei au creat un sistem de ghidare, navigare și control al aeronavei care reacționa pe baza input-ului astronauților. Era esețial ca acest program să funcționeze fără nicio eroare.

Mai mult de atât, era nevoie ca acest system să detecteze orice eroare și să se autocorecteze în timp real.

Contribuția programatorului Hamilton a fost vitală în misiunea de a ateriza oameni pe Lună. În plus, în codarea ei nu s-a găsit niciun bug, nici retrospectiv.

Mai jos poză cu Margaret și codului realizat pentru acestă misiune.

Sursă: Muzeul MIT

Software engineering

Astfel, Margaret Hamilton a fost primul software engineer la NASA. Ea a fost chiar persoana care a introdus acest termen în efortul de a legitimiza activitatea importantă a echipei care a dezvoltat partea de soft pentru această misiune.

„Am luptat pentru legitmizarea software-ului pentru ca cei care îl creează să fie respectați. Astfel, am început folosirea termenului de software engineering pentru a diferenția această parte de cea de hardware sau alte tipuri de inginerie.”– spusese Margaret într-un interviu.

Software folosit de SpaceX pentru rachete

Marea majoritate a informației despre software-ul folosit pentru misiunea istorică din luna mai, 2020 este clasificată, astfel nu este accesibilă publicului larg. Totuși, cu câțiva ani în urmă ingineri de la SpaceX au împărtășit câteva dintre limbajele și sistemele de operare folosite de ei.

Acestea pot fi surprinzătoare pentru developerii din ecosistemul de IT. Majoritatea sistemelor de operare și limbajelor folosite de către inginerii SpaceX sunt la dispoziția oricărui developer.

Linux, C++, LabVIEW

Linux

SpaceX folosește Linux ca și sistem de operare principal.

 

C++

Iar programatorii folosesc ca și limbaj principal de programare C++. C++ este un limbaj foarte popular cu un ecosistem bine-dezvoltat. Astfel, SpaceX poate beneficia de cei mai talentați developeri de C++ din lume, plus de cod deja realizat.

Aceștia mai folosesc compiler de C și C++ (gcc) și debugger (gdb).

 

LabVIEW

Conform inginerilor de la SpaceX, echipa responsabilă de Ground Software folosește LabVIEW – un instrument de programare grafică. Astfel, inginerii pot monitoriza telemetria vehiculului, pot controla racheta, nava și alte echipamente.

 

Pe lângă aceste tehnologii, aceștia mai folosesc și C#, MSSQL, JavaScript, LESS, Python și multe altele de la aplicații de scală mare până la embedded computing de dimensiuni mici.

SpaceX – o inspirație pentru AROBS

Când vine vorba despre aceste tehnologii, mai ales C++ și Linux, echipa de embedded din AROBS deține expertiză mare. De altfel, conceptul de functional safety, care astăzi este o parte importantă a procesului de automotive software engineering, a fost inițial dezvoltat pentru sisteme aeronautice.

La AROBS peste 400 de ingineri de sisteme embedded lucrează pentru industria auto.

Know-how-ul lor de C și C++, dar și de instrumente de development model-based ca LabVIEW, Matlab TargetLink, IBM Statmate, plus capacitățile de advaced software architecture și design în Enterprise Architect contribuie la avansarea industriei auto.

Mai mult, ei dezvoltă software pentru aproape orice platformă (Linux, Windows, RTOS).

Proiecte ca cele ale SapceX reprezintă visurile copilăriei pentru mulți ingineri la AROBS.

Dar, citește mai multe despre ce anume creează ei când vine vorba de engineering services, aici.

Muțumiri speciale inginerei, Margaret Hamilton, pentru contribuția sa la progresul disciplinei de software engineering.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top