Business

Sprijinire excavatie pentru mentinerea malurilor in siguranta

sprijinire excavatie

Palplansele sunt sectiuni individuale de otel structural batute, presate sau vibrate in pamant si conectate prin interblocarea lor pentru sprijinire excavatie. Acest tip de sprijinire excavatie este folosit in mare parte pentru a securiza excavatiile, dar si alte modificari ale terenului pot fi stabilizate cu astfel de elemente. In stadiul initial de constructie, solul este in starea sa naturala, adica nu este compactat. Dupa o excavatie se produce o crestere a incarcaturii peretilor laterali. Astfel, solul este compactat, nu numai pe langa obiectul in constructie, ci si in imprejurimile sale imediate. Astfel de procese fizice ameninta cladirile apropiate cu deformarea si incalcarea integritatii. Pentru a preveni consecintele nedorite, se utilizeaza palplanse pentru sprijinire excavatie.

De ce este nevoie de sprijinire excavatie?

Palplansele mentin peretii laterali care s-au format in urma excavatiei, il localizeaza in limitele sale si elimina complet impactul asupra solului fundatiilor cladirilor din apropiere. Un astfel de parapet pentru sprijinire excavatie este uneori facut temporar, dar adesea este folosit si permanent. De exemplu, in cazul in care palplansele sunt utilizate in constructia peretilor de subsol si a fundatiilor de banda, precum si ca o bariera impermeabila dupa ce nivelul apei subterane a scazut. In functie de conditiile de lucru, de scopurile acestora, de dimensiunea excavatiei si de proprietatile solului, se folosesc diverse scheme de palplanse. Sunt construite din metal si au diferite forme. Fiecare tip de palplanse pentru sprijinire excavatie are avantajele si dezavantajele sale.

Sprijinire excavatie cu palplanse – Caracteristici

Pe masura ce excavatia se dezvolta, peretii acesteia sunt fixati cu un asa-numitele palplanse. Fie o foaie de metal, fie o placa tivita actioneaza ca un pick-up. Pe viitor, aceste materiale pot fi folosite ca si cofraj pentru sustinerea structurilor subterane. Un astfel de invelis al cladirii este permeabil, si prin urmare, daca nivelul apei subterane este mai mare decat excavatia, ar trebui sa se aplice o deshidratare. Cu ratele ridicate de constructie de astazi, densitatea cladirii si conditiile inghesuite, constructia de palplanse pentru sprijinire excavatie ajuta la accelerarea procesului de constructie si la asigurarea sigurantei pe santier. Panourile pentru sprijinire excavatie permit rezolvarea eficienta a sarcinilor complexe din punct de vedere tehnic in conditii dificile de constructie.

Palplansele sunt folosite pentru a asigura peretii excavatiilor in soluri instabile. Imersarea se efectueaza inainte de inceperea lucrarilor de excavare. Industria produce palplanse de otel plate, in forma de Z si in forma de canal de tip „Larsen”. Prinderea unei astfel de structuri este cea mai costisitoare, asa ca dupa utilizare, aceasta trebuie indepartata pentru utilizare ulterioara.

Palplansele pentru sprijinire excavatie sunt folosite ca elemente de sustinere a malurilor. Placile metalice sunt ciocanite de-a lungul marginilor excavatiei proiectate cu un pas de 0,5-1,5 m si mai mult, adancindu-le sub baza fundatiei sau a structurii subterane proiectate de 3 -5 metri. Cand adancimea este mai mare de 3-4 m, palplansele sunt fixate printr-o centura longitudinala de sectiuni rulate. Cand adancimea excavatiei este mai mare de 10 m, in sol are loc o presiune semnificativa, de aceea este necesara instalarea distantierilor la 2-3 niveluri de inaltime.

Vezi mai multe informatii pe https://terratestromania.ro/tehnologii/palplanse/.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top