Diverse

Startul la lectura se da cu carti muzicale bebelusi, cu ilustratii si cantecele superbe!

Credeti ca bebelusul dvs. este prea mic pentru carti? Deloc! Pentru copilul dvs., a se uita la o carte impreun cu dvs. este distractiv, deoarece este lipit de dvs. si va aude vocea. Aceasta promoveaza interactiunea si atasamentul. Vizionarea unei carti cu parintele este, de asemenea, o sursa de educatie pentru micutul dvs.

Daca copilul dvs. are intre 1 si 3 ani, consultati site-ul librariepentrupici.ro. Aici veti gasi carti muzicale bebelusi, cu ilustratii si melodii pe care micutii le vor adora. Cartile sunt frumos colorate, au informatii ce vor contriubui la dezvoltarea intelectului celor mici si reprezinta nu numai o sursa de cantece iubite de pitici, ci si o lectura placuta pentru ei.

Cartea: o jucarie pentru copii

Puteti prezenta carti copilului dvs. din timp. Chiar daca are doar 4 sau 5 luni, cartile sunt interesante pentru bebelusul dvs., deoarece le poate face fata. In plus, cartile prezinta imagini care ii trezesc curiozitatea. In primele sale luni, bebelusul doreste mai ales sa atinga si sa apuce obiectele. Capacitatea sa de a fi atent la imagini este insa limitata. Toate acestea sunt  lucruri normale. In jur de 1 an, bebelusul vrea sa deschida si sa inchida cartea si este interesat de imagini pentru perioade putin mai lungi. De asemenea, el incepe sa intoarca paginile.

Avantajele primului contact cu o carte

Urmarirea cartilor cu copilul dvs. ajuta la dezvoltarea limbajului, mai ales atunci cand numiti si indicati imagini din carte. Aceasta activitate promoveaza interactiunile si legaturile dintre dvs. si copilul dvs. In timp ce i se citeste, copilul invata limba materna, ce consta sunetele pe care le-a auzit de-a lungul sarcinii. Prezentata devreme, cartea devine o sursa de distractie si placere. Este vazut ca un moment de bunastare si de impartasire cu tine. Daca primul contact se face la scoala, contextul este foarte diferit, deoarece copilul dvs. trebuie sa invete sa citeasca. Cititul poate deveni apoi o sarcina, pentru ca, pentru el, cartea si placerea nu merg in mod firesc impreuna. Familia este cea care poate face ca cititul sa produca cele mai bune rezultate. Fara implicarea dvs., avantajele cititului sunt mult mai mici. Cartea il ajuta sa-si construiasca imaginatia si sa-si dezvolte curiozitatea. Foarte repede, copilul va intelege ca ceea ce este in paginile unei carti deschide usile catre o lume mai mare. Acest lucru ii permite, mai tarziu, sa acceseze imaginatia, sa se relaxeze si sa-si imblanzeasca temerile. Scrisul este o sursa de invatare importanta. Fara sa-si dea seama, copilul va invata cum sa actioneze cu o carte si descopera cuvinte noi. El descopera, de asemenea, elementele de baza ale scrisului: citim de la stanga la dreapta, intoarcem paginile si toate aceste mici semne pe care le vede inseamna ceva pentru el. Inainte de a intra la scoala, cartile il vor introduce in lumea literele, numerelor, culorilor si formelor.

Cum sa cititi o carte pentru copii

Lasati-l sa exploreze cartea in felul sau. De exemplu, lasati-l sa o atinga, sa o mestece, sa o arunce … De asemenea, mai tarziu, isi poate folosi cartile pentru a face trasee, un turn sau un cort pentru jucariile lui. Acordati atentie si concentrati-va asupra imaginilor care il intereseaza cel mai mult. Numiti-le indicandu-le sau rugati copilul sa va arate aceste imagini. Utilizati intotdeauna aceleasi cuvinte pentru aceleasi imagini, pentru a va ajuta copilul sa invete aceste cuvinte. De asemenea, cartea ofera posibilitatea de a repeta deseori aceleasi cuvinte.

Repetati cuvintele si sunetele. Cartile muzicale, precum cele de la librariepentrupici.ro, ofera melodi, dar si sunete scoase de animalele sau sunete ale unor vehicule. Imitati, de asemenea, sunetele pe care le face bebelusul in timp ce priviti cartea pentru a va distra si incurajati-l sa „vorbeasca”. Fiti expresiv si vorbiti mult in timpul lecturilor. Aratati-i imagini care descriu despre ce este vorba. Imaginile cu obiecte de zi cu zi, transport, animale sau alti bebelusi ar putea sa-l intereseze. In strada, indicati ceea ce ati vazut intr-o carte si invers. Acest lucru il va ajuta pe copilul dvs. sa asocieze, de exemplu, cuvantul „caine” cu animalul din fata sa si cu imaginea din cartea sa.

Jucati-va cu cartile. Ascundeti cartile sub perne sau o patura si lasati copilul sa le gaseasca. Jucati teatru! Descoperiti actorul din dvs. in „lecturile” dvs. pentru a-i trezi interesul celui mic: schimbati-va vocea, face-ti gesturi. Puteti folosi chiar si o marioneta pentru a face un personaj de carte sa vorbeasca.

Implicati copilul! Invitati-l sa va arate un obiect din pagina. Cand copilul dvs. este activ, el devine mai atent. Nu uitati, nu trebuie sa urmariti cartea de la inceput pana la sfarsit!

Ce tip de carte sa alegeti?

Cartile cartonate sunt ideale, pentru ca rezista bine la manipularea bebelusului. Acelasi lucru este valabil si pentru cartile de baie care intra in apa.

Cartile textile sunt sigure. In plus, acestea sunt adesea insotite de jucarii (de exemplu, oglinzi, obiecte ce fosnesc etc.).

Cartile muzicale sunt, de asemenea, distractive pentru copii mici. Alegeti carti colorate, cu putine ilustratii pe pagina, care sa reprezinte ceea ce stie copilul dvs. cum ar fi poze cu jucarii sau animale etc. De asemenea, alegeti cartile care va permit sa denumiti obiecte, cum ar fi carti cu imagini, mai degraba decat sa spuneti povesti.

Cum sa-i dezvoltati interesul pentru lectura?

Cititi carti des cu copilul. Lasati copilul sa aleaga cartea la care veti privi impreuna atunci cand va putea face acest lucru. Copilul va poate cere deseori aceeasi carte: acest lucru este normal. Acest lucru il asigura si ii permite, cu fiecare noua lectura, sa inteleaga mai bine ce reprezinta cuvintele cartii.

Creati-i o mica biblioteca a lui. Astfel, copilul dvs. va avea intotdeauna acces la carti noi si isi poate dezvolta interesul pentru diferite teme sau tipuri de carti. Totusi, urmariti cartile sale preferate cu el, atat cat vrea.

Si nu uitati: cititul cu copilul este o activitate care ii aduce bunastare si placere!

 

 

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top