Stiri

Stiai ca? 7 curiozitati si lucruri interesante despre tutun!

Pentru cei care considera fumatul o pasiune si vor sa se bucure de o experienta inedita de fiecare data, aceasta activitate poate avea o conotatie indreptata spre definirea unei conditii de relaxare, de descoperire a unei noi povesti cu fiecare tigara.

Daca si tu faci parte din aceasta categorie de persoane si esti curios sa descoperi mai multe lucruri pe care probabil nu le stiai pana acum, in acest articol vei regasi cateva aspecte interesante legate despre tutun si tigari.

 

Iata, asadar, 7 curiozitati pe care orice fumator ar trebui sa le stie!

 

  1. Tutunul, denumit si tabacul este o planta care apartine familiei Solanaceaelor, numita Nicotiana. Exista mai mult de 70 de specii de plante de tutun pe intreg mapamondul, insa cea mai importanta si cunoscuta dintre acestea este planta numita Nicotiana Tabaccum. Planta producatoare de tutun isi are numele de Jean Nicot, ambasador francez in Portugalia si cel care a recomandat fumatul ca fiind un medicament, la curtea Frantei.

 

Desi, in cele mai vechi timpuri, era destul de greu de obtinut, in zilele noastre, poti gasi tutun pentru rulat de calitate si tigari deja rulate la orice colt de strada sau in mediul online, pe platforme specifice.

 

  1. Aspectele legate de aparitia si introducerea tutunului pe piata comerciala nu sunt pe deplin elucidate. Exista surse care tind sa confirme faptul ca originea tutunului provine din America de Sud, fiind folosit de samani si vindecatori, iar in Europa a fost adus de Ramon Pane, un calugar ce l-a insotit pe Columb in expeditiile sale in America.

 

O alta versiune legata de aparitia tutunului tinde spre sfera mitologica, precizand ca o fecioara fara straie si cu puteri sacre, dorind sa salveze oamenii a facut pamantul din nou roditor, printr-o simpla atingere. Atingandu-l cu mana stanga, au crescut culturi de cartofi, iar atingandu-l cu mana dreapta a dat nastere culturii cerealelor. Tutunul a aparut atunci cand tanara s-a asezat pe solul nefertil. Scopul plantatiilor de tutun are doua semnificatii contradictorii: prima este legata de spiritualitate, intrucat majoritatea popoarelor de la acea vreme credeau ca este un dar pentru minte, iar a doua este relationata cu un mesaj sau un blestem din partea zeitatilor, ce semnifica faptul ca darurile din partea acestora sunt nepretuite.

  1. Initial, tutunul se mesteca, abia dupa aceea a inceput sa se fumeze. In timp, experienta fumatului a fost mult imbunatatita, datorita accesoriilor special create pentru acest lucru. Unul dintre cele mai comune accesorii este reprezentat de scrumiere, iar in prezent poti gasi modele variate de scrumiere, pe care sa le asortezi diferitelor ocazii sau personalitatii tale, pentru a te bucura de experienta fumatului.

 

  1. Se credea ca tutunul nu doar ca alunga spiritele si duhurile rele, dar este un remediu eficient pentru respiratia urat mirositoare si chiar un aliat in tratarea bolilor, inclusiv sifilis si cancer.
  1. Din punct de vedere al consumului, tarile care ocupa locurile fruntase pentru cea mai ridicata rata de consum sunt: China ( locul 1 ), SUA ( locul 2), Indonezia ( pe locul 3). Contrar aparentelor,  Rusia ocupa locul 4, fiind urmata de tari precum India, Brazilia, Turcia, Japonia, Ucraina, Italia şi Coreea.
  1. Esti fumator, dar suferi de diabet? Trebuie sa stii ca in tigari exista urme de zahar si de cacao, ceea ce ar putea provoca destul de multe neplaceri celor suferinzi de aceasta boala.
  1. Stiai ca daca petreci o zi respirand aerul din Mumbai, India, este echivalentul a fumatului a 100 de tigari?

Acestea sunt doar 7 dintre cele mai interesante lucruri si curiozitati care au aparut de-a lungul timpului despre tutun. Nu uita insa, ca fumatul este un viciu destul de nociv, iar mai bine de 30% din decesele inregistrate sunt cauzate din pricina consumului de tigarete!

 

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top