Stiri

Sunt jocurile de cazinou aranjate? Totul despre RTP, RNG, cote şi mai multe!

Sunt zile şi zile în viaţa unui jucător de cazinou. Uneori câştigi, alteori pierzi, însă întotdeauna eşti tentat să dai vina pe cazinou pentru pasa proastă în care te găseşti. Şi ce este mai uşor decât să speculezi imediat că jocurile sunt sigur aranjate de cazinou pentru că tu să nu câştigi! Cât este adevăr şi cât imaginaţie, vom dezbate împreună în rândurile următoare.

Înţelegerea RTP-ului

Dacă ai accesat jocuri Novomatic gratis atunci ştii că ţi s-a oferit o minunată oportunitate de a înţelege cum funcţionează un slot, care este gameplay-ul acestuia, cum se formează câştigurile şi care sunt funcţiile speciale care îl definesc. Până aici, toate bune şi frumoase, însă nu îţi explici întotdeauna cum se face că ai zile în care iei câştiguri nesperate şi dimpotrivă, zile în care pierzi mulţi bani. Cine este de vină, tu, sau slotul? Răspunsul este unul singur, niciunul dintre voi! Tu joci în faţa unui calculator/smartphone care dispune pe ecran câteva simboluri şi funcţie de modul în care acestea se aranjează, realizezi sau nu câştiguri.

Norocul este factorul predominant care se aplică şi în cazul sloturilor, ca de altfel şi pentru toate celelalte jocuri de noroc. Ceea ce puţini jucători nu ştiu, este faptul că un slot este definit de către o caracteristică tehnică care poartă numele de RTP. În traducere, Rata de Ramburs către Jucător, nu determină altceva decât banii care se întorc jucătorilor. Ai dat peste un slot unde ai văzut că acest acronim, RTP este însoţit de un anumit procent şi te-ai întrebat ce înseamnă. Dacă se situa la 95%, explicaţia este simplă, 95% din banii jucaţi la un slot se vor întoarce întotdeauna la jucători, diferenţa de 5% fiind câştigul cazinoului.

Ai pierdut o mulţime de bani şi acest procent nu se întoarce la tine? Şi în acest caz explicaţia este una simplă, orizontul de timp în care această rată se concretizează este de 30 de zile calendaristice sau milioane de învârtiri de role. Este dacă vrei, ca la o afacere, la sfârşitul lunii aduni toate veniturile din care ulterior scazi cheltuielile şi ce rămâne este profit. În acest caz, profitul rămâne cazinoului, însă procentajul declarat de returnare către jucător se va respecta de fiecare dată. Nu fiecare jucător va primi înapoi 95% din banii jucaţi, pentru că acest lucru ar însemna predictibilitate, trebuie să înţelegi că cele 95 de procente se vor întoarce întotdeauna celor care joacă slotul respectiv, sub forma câştigurilor realizate. În final, RTP este o caracteristică tehnică generală care nu face altceva decât să arate care este profitul pe care slotul îl înregistrează!

Ce este RNG-ul şi unde intervine?

Dacă eşti în faţa unui slot, cu siguranţă că ţi-ai pus întrebarea: ce îl pune în mişcare? Este până la urmă un calculator care dispune pe ecran pictograme colorate în ton cu tema aleasă a căror aranjare determină câştigurile aşteptate. În general, cam aşa s-ar putea cataloga joaca la în slot, însă şi aici este vorba despre un termen tehnic care face tot acest lucru şi care se regăseşte în abrevierea RNG. Generatorul Aleatoriu de Numere este motorul care pune în mişcare sloturile. Nu este altceva decât un cip care îşi face treaba de minune. Modul în care funcţionează este unul simplu, imaginează-ţi că ai în faţă un calculator care emite în fiecare secundă milioane şi milioane de combinaţii numerice şi în nano secunda în care tu apeşi pe butonul de start al slotului una dintre aceste milioane de combinaţii determină modul în care pictogramele se poziţionează pe ecran.

Acesta este de fapt momentul în care prinzi sau nu combinaţii câştigătoare pe ecran. Ai trecut fără îndoială prin situaţia în care de abia ai apăsat butonul de start spin al jocului şi pe ecran a apărut cea mai bine plătită combinaţie pe care slotul o poate oferi. La capătul opus, ai văzut că poţi pierde timp şi bani fără ca să ai parte de nici un câştig notabil şi adesea te-ai întrebat dacă tu eşti de vină. În nici un caz, ai pus pe ecran în simboluri exact combinaţia numerică pe care cipul RNG a determinat-o în acea clipă, combinaţie care ţi-a adus sau nu un câştig. Ca şi în cazul RTP trebuie să înţelegi că RNG este doar un cip care îşi face treaba în timp ce câştigurile ţin seama de un singur aspect, norocul cu care eşti înzestrat!

Cotele de câştig la cele mai populare jocuri de cazinou

Deşi păcănele sunt cele mai îndrăgite jocuri de noroc, nu ai parte aici de cote, pentru că jocul presupune o altă dinamică. Ai la dispoziţie butonul de miză, de unde îţi poţi mări sau micşora pariul pe care îl faci la fiecare învârtire de slot în funcţie de bugetul de joc pe care îl ai sau în funcţie de feelingul de moment. Jocurile care se pretează la cote sunt cele de masă, jocuri pe care le vei întâlni în oferta oricărui cazinou. Ruleta, a făcut de-a lungul vremii o mulţime de milionari. Şi totuşi, să joci asta presupune să faci câteva pariuri care sunt însoţite de cotele pe care cazinourile le acordă. Cea mai ofertantă variantă de ruletă este cea europeană, datorită marginii de casă mici, de 2,7 % pe care cazinoul şi-o rezervă. Poţi paria aici cu reale şanse de câştig pe următoarele cote:

  • Culoare roşu/negru sau număr par/impar, cota de câştig fiind de 48,63%, plata primită fiind de 1:1
  • Pariuri de tip Coloană, unde cota de câştig este tot de 48,63%, însă aici vei fi recompensat cu plată de 2:1
  • Pariuri directe, cota de câştig fiind de 2.69% în acest caz, dar plata fiind una de 35:1

Concluzie

Poţi spune despre jocurile de noroc că sunt aranjate? Poate în filme, însă în viaţa reală ele sunt guvernate de reguli stricte şi mai ales de controale periodice din partea autorităţilor. Deci de ce să rişte? Pentru orice cazinou marginea de casă declarată este cea care le aduce profitul şi dacă are parte de mii de clienţi, atunci câştigurile sunt colosale.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top