Stiri

Top 5 Stiri din Iasi, Joi 28 Septembrie 2023

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Telegram.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9677 Lei sus
Dolar american – 4.6717 Lei sus
Lira sterlină – 5.7103 Lei jos
Francul elveţian – 5.1335 Lei jos

STIRI SCURTE

Oferta zilei: Cel mai bun pret pentru Cafea Boabe Lavazza Gusto Forte, 1 Kg la doar 39,29 lei care care se mai adauga un discount suplimentar de inca 20%. Vezi oferta aici!

Crește salariul de bază minim brut. Va fi aprobat, joi, în sedință de Guvern. Guvernul va aproba în şedinţa de joi, prin hotărâre, majorarea la 3.300 de lei a salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reprezentând o creştere de 10% faţă de luna septembrie 2023. (Stirile ProTV)

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru, susține că este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025. „În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025 și intrarea ar trebui să se facă în cursul acelui an. Cred că 1 decembrie 2025 – un moment simbolic pentru noi – e momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat Muraru. (Digi24.ro)

Premiera în România, la Târgu Mureș a avut loc prima implantare a unei inimi artificiale la un copil din România. Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a anunţat, miercuri seara, realizarea primei implantări a unei inimi artificiale la un copil din România, la o pacientă în vârstă de 17 ani, asistat de o echipă a IUBCvT şi a doctorului Svetozar Putnik, din Belgrad. (Digi24.ro)

România e cel mai mare exportator de grâu din UE, cu vânzări mai mari decât anul trecut. România a vândut în afara UE 1,7 milioane de tone de grâu în intervalul 1 iulie – 24 septembrie 2023, arată statisticile oficiale. Astfel, România e statul din UE cu cea mai mare cantitate de grâu exportată în primele trei luni ale anului comercial 1 iulie 2023 – 30 iunie 2024. Pe locul doi se situează Polonia, cu 1,3 milioane de tone, urmată de Franța cu 1,2 milioane de tone. (G4Media.ro)

Poliția Română vrea amenzi mai mari pentru șoferi și în acest sens a fost formulată o propunerea pentru creșterea punctului de amendă cu 15%, de la 145 lei, cât e acum, la 165 lei, de la 1 ianuarie 2024. (Digi24.ro)

Desantul IT pe piața locală continuă. După Red Hat, un nou gigant american vine în România. Texas Instruments, companie americană cu peste 30.000 de angajați și venituri de 20 miliarde de dolari în 2022, a intrat în România, urmând să se concentreze pe comercializarea de componente și echipamente electronice si de telecomunicații, relevă date analizate de Profit.ro.

Rubrica de stiri ale zilei este oferita astazi de catre iBuilding Solutions: Ghid pentru alegerea celei mai potrivite firme de mentenanță pentru complexurile imobiliare.

STIRI DIN IASI

Ce premiere vor fi în această toamnă la Palas Mall Iași? Recent, presa de specialitate a realizat un clasament al orașelor din România, luând în considerare suprafața spațiilor moderne de retail, și surprinzător, Iași ocupă locul patru în acest top, conform informațiilor prezentate pe site-ul Economedia.ro. Acest oraș, considerat centrul regional cu cea mai mare populație după București, devine tot mai atractiv pentru retailerii internaționali, în special datorită ansamblului Palas, care a reușit să se impună ca un adevărat centru regional de shopping și lifestyle, atrăgând clienți din întreaga regiune.

Afterschool la Iaşi: o industrie paralelă cu sistemul de învăţământ. Ce preţuri şi condiţii oferă? Odată cu începerea școlii, mii de elevi din Iași și-au început “naveta” între școală și “școala de după școală”. În municipiul Iași, în medie, 30-40% dintre copiii din clasele 0-4 sunt înscriși la afterschool. (Ziarul de Iasi)

Primăria Iaşi va aloca un buget redus pentru Sărbătorile Iaşului din acest an. Cheltuielile estimate se ridică la doar 150.000 lei, potrivit unui proiect de hotărâre care va intra în dezbaterea consilierilor locali în şedinţa ordinară de mâine. Bugetul alocat este unul mic comparabil cu anii precedenţi, iar principalul motiv constă în faptul că municipalitatea nu va contracta în acest an artişti din afara Iaşului, consacraţi la nivel naţional. (Ziarul de Iasi)

Chiriile au crescut la Iași cu peste 10%: care sunt cele mai căutate zone – Copou, Tătărași și Podu Roș. Chiriile solicitate pentru apartamentele din cele mai mari șase orașe ale țării au continuat să se majoreze în luna septembrie, pe fondul unei oferte tot mai scăzute și a unei cereri stimulate de întoarcerea studenților pentru începerea unui nou an universitar, potrivit unei analize a portalului Imobiliare.ro. (apix.ro)

Un monument istoric din Păcurari va fi reabilitat și transformat într-un muzeu. Consilierii locali vor aproba mâine Planul Urbanistic Zonal (PUZ) aferent proiectului de transfomare a Casei Buicliu în Muzeul Copiilor. Inițiativa aparține Ateneului Național din Iași iar, în urmă cu patru ani, investiția era estimată la circa un milion de euro. (apix.ro)

Filmul zilei: Gran Turismo: Drumul Către Victorie aduce pe marele ecran o poveste autentică și impresionantă, plină de pasiune pentru cursele auto și realizarea visurilor. Filmul este bazat pe povestea adevărată a lui Jann Mardenborough, un gamer devenit pilot de curse auto.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top