Stiri

Top 5 Stiri din Iasi, Luni 11 Septembrie 2023

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Telegram.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9388 Lei sus
Dolar american – 4.5768  Lei sus
Lira sterlină – 5.7595 Lei jos
Francul elveţian – 5.1664 Lei sus

STIRI SCURTE

Aproape 3 milioane de elevi încep luni școala. Structura anului școlar va avea 36 de săptămâni de cursuri și se încheie în 21 iunie 2024, cu câteva excepții: clasele a XII-a și a XIII-a seral și frecvență redusă termină cu două săptămâni mai devreme, în 7 iunie 2024, în timp ce clasa a VIII-a, în 14 iunie 2024. (Libertatea.ro)

Activitățile independente vor plăti CASS la venitul obținut între două plafoane, 6-60 de salarii minime. Plafon de 36 salarii pentru pensie. Pentru activitățile independente vor fi achitate contribuții la sănătate (CASS) în funcție de un sistem de 6-60 de salarii minime pe economie, care va înlocui actualul sistem, de 6-12-24 de salarii minime pe economie, au transmis surse din Ministerul Finanțelor pentru Profit.ro

Românca Mara Gae a câștigat US Open, în turneul junioarelor, la dublu. Jucătoarea română de tenis Mara Gae (17 ani) a câștigat titlul în proba de dublu a junioarelor din cadrul turneului US Open, alături de rusoaica Anastasia Gureva, după 1-6, 7-5, 10-8 cu japonezele Sara Saito/Nanaka Sato în finala desfășurată la New York. (profit.ro)

Pentru prima dată salariul mediu în Republica Moldova l-a depășit pe cel din Federația Rusă. Salariul mediu al cetățenilor R. Moldova l-a depășit pentru prima dată pe cel al cetățenilor Federației Ruse. Potrivit președintelui Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, salariul mediu înregistrat în luna iulie 2023 a fost de 12.176 de lei, echivalentul a $681. Acesta a depășit salariul mediu din Federația Rusă, care, în luna iulie 2023, a constituit $670. (zdg.md)

STIRI DIN IASI

130.000 de elevi ieşeni încep azi şcoala. Unde au loc deschideri festive? Cu ce noutăţi vine acest an şcolar la Iaşi? Deschideri festive ale anului şcolar vor avea loc în fiecare unitate de învăţământ ieşeană, dar deschiderile oficiale festive la care va participa conducerea Inspectoratului Şcolar alături de reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene, în speţă primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean, alături de alţi oficiali, sunt: (Ziarul de Iasi)

Supermarketul Lidl Miroslava va fi finalizat mai devreme: luna viitoare construcţia va fi gata. Imagini în premieră. Primul magazin din Miroslava al retailerului Lidl se află la intersecţia străzilor Constantin Langa şi Mihail Kogălniceanu, pe unde va fi şi accesul, unitatea de 2.365 mp fiind construită pe un teren de 5.650 mp. Vor fi amenajate 132 de locuri de parcare, urmând, cel mai probabil, ca Lidl să fie funcţional până la sfârşitul acestui an. (Ziarul de Iasi)

Se inaugurează o nouă grădiniță din cartierul Dacia. Investiția este de aproape 2 milioane de euro. O grădiniță construită din fonduri europene este inaugurată astăzi, 11 septembrie 2023, cu ocazia începerii noului an școlar 2023-2024. Festivitatea are loc de la ora 09.00, iar unitatea de învățământ dispune de 280 de locuri pentru învățământul preșcolar. (bzi.ro)

Una dintre cele mai mari licitații de lucrări lansate la Iași în ultimii ani: 100 milioane euro pentru construirea unui complex de clădiri. Consiliul Județean (CJ) Iași a lansat licitația de proiectare și execuție a lucrărilor de construire a Spitalului Clinic Integrat de Boli Respiratorii, cu valoare estimată de 458 milioane lei (fără TVA) și un termen de finalizare de 3 ani. Companiile interesate pot depune oferte cel târziu pe 24 octombrie. (apix.ro)

Restricții pe Aeroportul din Iași: Microbuzele înmatriculate în Republica Moldova nu vor mai putea staționa în parcarea din fața terminalelor. Parcarea din fața terminalului pentru microbuzele înmatriculate în Republica Moldova, care au beneficiat anterior de permise de la Aeroport, nu va mai fi disponibilă. Aceste microbuze pot în continuare să oprească în fața terminalelor pentru a permite pasagerilor să coboare și să încarce bagajele, dar nu vor mai avea acces la parcarea respectivă din cauza lucrărilor de construcție extinse, potrivit anunțului făcut de Aeroportul Iași.

A fost montată prima poartă de îmbarcare cu burduf de pe Aeroportul Iași. Dar si o prima vedere a salonului VIP de pe noul Terminal al Aeroportului International Iasi.

Filmul zilei: Trailer Retribution / Represalii: Cursa morții

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top