Stiri

Top 5 Stiri din Iasi, Marti 12 Septembrie 2023

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Telegram.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9388 Lei sus
Dolar american – 4.5768  Lei sus
Lira sterlină – 5.7595 Lei jos
Francul elveţian – 5.1664 Lei sus

STIRI SCURTE

Lansarea iPhone 15 are loc diseară la ora 20:00. Lansarea compusă din patru modele, toate așteptate să aibă USB-C, noua serie va marca creșterea diferenței funcționale dintre modelele Pro și celelalte două. Cu aceeași ocazie, compania este așteptată să prezinte Apple Watch Series 9, cu un nou cip și noi senzori.

Peste 2.000 de școli vor fi tăiate din țintele și jaloanele PNRR, de la dotarea laboratoarelor de informatică sau de la dotarea pentru reducerea abandonului școlar, după cererea de modificare făcută de Guvern / Jumătate din microbuzele școlare verzi dispar din plan / Reforma guvernanței sistemului amânată aproape 2 ani. (edupedu.ro)

Consiliul Concurenței anchetează posibile înțelegeri pentru a limita accesul persoanelor la credite. A făcut controale neanunțate și a ridicat documente de la zece bănci, de la Biroul de Credit și de la Asociația Română a Băncilor. Consiliul Concurenței anunță că a terminat controalele la Biroul de Credit, la Asociația Română a Băncilor și la zece bănci: Alpha Bank, CEC Bank, Garanti Bank, Raiffeisen Bank, ING Bank, Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Société Générale, Credit Europe Bank și First Bank. Au fost ridicate documente relevante în investigație, care vor fi analizate. (biziday.ro)

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că nu va creşte cota de TVA prin planul de măsuri fiscale pregătit de Executiv. ”Nu va creşte. Acest plan pe care îl critică toată lumea ţine în viaţă aceste mari avantaje ale sistemului fiscal, 19% TVA şi 10% impozit pe venit, 16% impozit pe profit, 8% dividende”. (News.ro)

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că în această săptămână vor fi publicate pe site-ul Guvernului, în transparenţă publică, măsurile fiscale pe care urmează să îşi asume răspunderea în Parlament. (Economica)

Unul dintre cei mai valoroşi fotbalişti din toate timpurile, brazilianul Rivaldo Vitor Borba Ferreira, a devenit noul acţionar al clubului Farul Constanța. Rivaldo a preluat 10% din acţiunile clubului Farul Constanţa. În vârstă de 51 de ani, Rivaldo este cel mai important nume din fotbalul mondial care se alătură unei echipe din România. (News.ro)

STIRI DIN IASI

Șefa Resurselor Umane de la DSP Iași și-a angajat fiica / Înainte de a ajunge la DSP, Amalia Șoldan a fost „visual merchandiser”, persoana care aranjează marfa în vitrină / Conducerea DSP susține că a fost organizat concurs. Fiica unei șefe din cadrul Serviciului Resurse Umane al DSP, Laura Șoldan, lucrează la Inspecția Sanitară a instituției. Mama este chiar șefa biroului care realizează angajările în instituție și organizează concursurile. (g4media.ro)

Aeroportul din Iași: Microbuzele înmatriculate în Republica Moldova nu vor mai putea staționa în parcarea Aeroportului. Parcarea din fața terminalului pentru microbuzele înmatriculate în Republica Moldova, care au beneficiat anterior de permise de la Aeroport, nu va mai fi disponibilă. Aceste microbuze pot în continuare să oprească în fața terminalelor pentru a permite pasagerilor să coboare și să încarce bagajele, dar nu vor mai avea acces la parcarea respectivă din cauza lucrărilor de construcție extinse, potrivit anunțului făcut de Aeroportul Iași.

Cea mai înaltă clădire din Iaşi, pregătită pentru aprobare: Turnul Iulius – 26 de etaje. Proiectul de extindere a Iulius Mall ar putea fi aprobat în această toamnă de către Consiliul Local (CL). Investiția prevede construirea celei mai înalte clădiri din Iași: un regim cu 26 de etaje și o înălțime maximă de 120 metri. (Ziarul de Iasi)

De unde vor veni cele 100 milioane euro? Viitorul Spital de Boli Respiratorii Iaşi, la concurenţă cu cele Regionale de Urgenţă. Şefii Consiliului Judeţean, împreună cu directorul Spitalului de Pneumoftiziologie – care a descris instituţia drept una care funcţionează în patru corpuri de clădire situate la 10 km unul de altul şi cu vechimi cuprinsă între 50 şi 190 de ani – au marcat lansarea licitaţiei de atribuire a contractului de proiectare şi construire a unei clădiri noi. (Ziarul de Iasi)

O educatoare de la o grădiniță privată din Iași, prinsă pe contul de videochat. Părinții ar face orice ca aceste imagini să nu fie văzute vreodată de cei mici. Psiholog: „Este posibil ca acea educatoare să fi fost mai implicată în lucrul cu copiii”. Cutremur la început de an școlar. O educatoare de la o grădiniță privată din Iași a fost prinsă pe contul de videochat. Părinții sunt de-a dreptul revoltați și ar face orice ca aceste imagini să nu fie văzute vreodată de cei mici. (bzi.ro)

Conferința pe tema „Economie circulară și sustenabilitate” organizată de TUIASI a atras participarea a 141 de specialiști din toată lumea. Departamentul de Ingineria și Managementul Mediului, din cadrul Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”, de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), organizează a 12-a Conferință Internațională de Ingineria și Managementul Mediului – ICEEM12, în perioada 13 – 16 septembrie 2023. Această ediție este organizată în colaborare cu Universita Politecnica delle Marche, Italia. După patru ediții organizate în străinătate, ICEEM06, Balatonalmady, Ungaria; ICEEM07, Viena, Austria; ICEEM09, Bologna, Italia; ICEEM 11, Muttenz, Elveția, ediția actuală a ICEEM este din nou găzduită de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. (Stirea de Iasi)

Filmul zilei: BODYGUARDUL: MISIUNE ÎN JUNGLĂ – trailer română – din 6 octombrie 2023 la cinema.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top