Stiri

Top 5 Stiri din Iasi, Marti 19 Septembrie 2023

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Telegram.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9388 Lei sus
Dolar american – 4.5768  Lei sus
Lira sterlină – 5.7595 Lei jos
Francul elveţian – 5.1664 Lei sus

STIRI SCURTE

Ciolacu, la întâlnirea cu șeful OMV: Nu schimbăm Legea offshore. Sper ca opoziția Austriei față de intrarea României în Schengen să nu strice imaginea OMV Petrom. El s-a întâlnit astăzi la Palatul Victoria cu Alfred Stern, șeful grupului austriac OMV AG, și Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom, companie controlată de austrieci. La întâlnire au mai participat președintele Senatului, Nicolae Ciucă, vicepremierul Marian Neacșu și președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Petrescu. (profit.ro)

Forma finală a proiectului de măsuri fiscale și reducere a cheltuielilor bugetare. Microîntreprinderi: Guvernul renunță la impozitarea pe profit pentru rentabilitate peste 30% / Impozit minim pe afaceri, inclusiv pentru bănci. Forma finală a proiectului de lege privind măsurile fiscale și cele de reducere a cheltuielilor bugetare. Documentul a fost publicat ulterior și de Ministerul Finanțelor în transparență. Guvernul vrea să își asume răspunderea pe acest proiect de lege. (Economedia.ro) Si versiunea scrisa de stirileprotv.ro

Cum au apărut stelele Michelin pentru restaurante? Compania de anvelope Michelin a fost înființată în 1889 de doi frați, André și Édouard Michelin. Cauciucurile erau un produs exotic, automobilele fiind rare. Frații s-au străduit să găsească o modalitate de a vinde oamenilor mai multe anvelope. Așa că au inventat un ghid gratuit cu cele mai bune hoteluri, benzinării și restaurante, pentru a stârni pofta oamenilor să exploreze Franța cu mașina. Pe măsură ce anii treceau, ei și-au dat seama că cititorii doreau să știe mai ales care sunt cele mai bune restaurante. Așa că au decis să clasifice restaurantele cu ajutorul stelelor Michelin.

Pamela Anderson poartă creațiile Andreei Bădală, designer român, cea care a creat eticheta internațională MURMUR.

Cea mai bună brânză din lume. Concursul internațional de brânzeturi cunoscut sub numele de Mondial Fromage et des Produits Laitiers a stabilit care este “Cea mai bună brânză din lume 2023” și anume Berthaut Epoisses ‘Perrière’. Brânza provine din Burgundia și este preparată din lapte de vacă, fiind cunoscută pentru textura sa cremoasă și aroma oarecum pregnantă.

Rata şomajului în Capitală a scăzut sub 1%, în luna august, echivalentul a 11.592 de persoane care nu aveau un loc de muncă. (Digi24.ro)

Exportul de cereale ucrainene: Guvernul de la Kiev a acceptat toate cererile României (surse). Guvernul de la Kiev a acceptat toate cererile Bucureștiului în ceea ce privește reglementarea exportului de cereale și oleaginoase ucrainene pe teritoriul României, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. (g4media.ro)

STIRI DIN IASI

S-a deschis magazinul Mega Image din Vama Veche Iași

Magazinul Jumbo se va deschide la Iași în luna octombrie

S-a deschis Shaormeria Băneasa la Iași

Reprezentanţii industriei HoReCa din Iaşi îşi fac organizaţie patronală. „Nu putem dormi liniştiţi noaptea”. Iașul este la un pas de a avea o Asociație Patronală a Industriei Ospitalității Iași, care să fie puntea de legătură între reprezentați din industria HoReCa din Iași, autoritățile locale și naționale și să apere interesele patronilor din acest sector. (Ziarul de Iasi)

Trei ciorbe din România şi Moldova au ajuns în top 10 cele mai bune supe de pui din lume. (Ziarul de Iasi)

Polițiștii se mută în curând în casă nouă: lucrările la sediul de peste drum de Silk, aproape de inaugurare. Lucrările la clădirea din Calea Chișinăului, fostul imobil Moldoplast care va găzdui Serviciul Rutier și două secții de poliție, s-au desfășurat într-un ritm susținut în ultimele trei luni: finisajele exterioare au fost realizate, iar acum se lucrează în interior. (apix.ro)

În perioada 20-24 septembrie 2023 Arhiepiscopia Iașilor organizează cea de-a șasea ediție a Festivalului de Muzică Bizantină. În contextul declarării anului 2023 ca Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești și Anul cultural „Dimitrie Cantemir”, organizatorii își propun să abordeze trei arii tematice, reunite sub genericul Toată suflarea să laude pe Domnul! – Imnografia și arta psaltică, Cântărețul bisericesc în actualitate, Dimitrie Cantemir 300. Evenimentul reunește invitați din Grecia, Liban, Albania, SUA, Serbia și România, iar programul va include concerte de muzică psaltică și muzică tradițională, numeroase momente liturgice, ateliere de muzică, o dezbatere publică și o masă rotundă. (Stirea de Iasi)

Filmul zilei: Aquaman and the Lost Kingdom | Trailer. În decembrie, la cinema.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top