Stiri

Top 5 Stiri din Iasi, Miercuri 6 Septembrie 2023

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Telegram.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de
mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9388 Lei sus
Dolar american – 4.5768  Lei sus
Lira sterlină – 5.7595 Lei jos
Francul elveţian – 5.1664 Lei sus

STIRI SCURTE

Acţionarii firmei care deţinea staţia GPL de la Crevedia au fost audiaţi, marţi, la Parchetul General. Procurorii au dispus reţinerea pentru 24 de ore, sub acuzaţia de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. Firma ”a funcţionat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispoziţiilor legale”. (News.ro)

Vârsta la care tinerii români decid să locuiască separat de părinţi este 27,7 ani la nivelul anului 2022, cea mai mică din ultimii 10 ani relevă datele Eurostat. România înregistrează cea mai mare diferenţă între vârsta bărbaţilor şi femeilor la momentul deciziei de a pleca din casa părinţilor. La nivelul UE, vârsta medie este de 26,4 ani. (News.ro)

Senatul a aprobat în ședința de marți proiectul de lege care prevede ca sălile de jocuri de noroc să fie amplasate la maxim 50 de metri de limita teritorială a orașelor, municipiilor, sau comunelor. Aceeași limită se aplică și la București. Proiectul trebuie aprobat de Camera Deputaților, for decizional. (EuropaLibera)

Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Tulcea, reținut de DNA pentru luare de mită în formă continuată. Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Tulcea, Dorin Meran, a fost reținut pentru luare de mită în formă continuată, anunță DNA. El este acuzat că a cerut de la un om de afaceri 25.000 de lei pentru a-i aplica o amendă mai mică în urma unui control. (Profit.ro)

Fostul manager al Spitalului din Botoșani, demis după moartea Alexandrei, numit șef în altă instituție. Călin Angel Iulian, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, demis după scandalul morții Alexandrei, tânăra de 25 de ani care a venit la maternitate cu dureri și sângerări și nu a fost îngrijită, a revenit pe un post de conducere. Acesta s-a întors ca director executiv adjunct la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani, post pe care-l ocupă din 2018 și din care s-a suspendat înainte de a fi numit manager la „Mavromati”. (Libertatea.ro) Cata mizerie !

STIRI DIN IASI

Top 60 de companii din regiunea Moldovei au crescut cu 25% și au generat o cifră de afaceri de peste 35 miliarde de lei în anul 2022. Cele mai mari 60 de companii din regiunea Moldovei (primele 10 companii din județele Suceava, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui și Botoșani) au generat o cifră de afaceri de 35,349 miliarde de lei, în creștere cu 25% față de anul 2021, când au înregistrat 28,281 miliarde de lei. În total, 330 de companii antreprenoriale din regiunea Moldovei au activități de export, potrivit studiului ScaleOut 4×10, realizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.

Topul primelor zece firme cu sediul în Miroslava, noua zonă industrială a Iaşului. Auzim tot mai des că Miroslava a devenit noua “zonă industrială” a Iașului, asta după ce mai mulți investitori de top, fie ei români sau străini, au ales în ultimii ani să își desfășoare activitatea în comuna din imediata apropiere a orașului (circa 8 km de municipiul reședință de județ). (Ziarul de Iasi)

Peste 150 de mii de spectatori au fost prezenti la Digital Throne-Campionatul Mondial de Esport, eveniment care a avut loc la Iași în perioada 24 august – 3 septembrie 2023. Doar în seara de 1 septembrie, când Armin van Buuren a urcat pe scena festivității de închidere a Campionatului, 22 de mii de oameni s-au bucurat de show-ul unuia dintre cei mai renumiți dj din lume. Meciurile reprezentativelor României și finalele competițiilor au fost urmărite în fiecare zi de peste 7000 de oameni prezenți în zona Palas din spatele Palatului Culturii din Iași, care s-au bucurat de show-ul oferit de cele mai bune echipe naționale sau jucători de esports din lume.

Trafic în opt luni cât în tot anul trecut, la Aeroportul Iaşi. Capacitatea aerogării, la maxim de câteva luni. Primele cifre de trafic pentru luna august arată că fluxul de pasageri pe Aeroportul Iaşi de la începutul anului este deja mai mare decât cel înregistrat în tot anul 2022. Practic, prin aerogara ieşeană au trecut peste 1,54 de milioane de călători, cu câteva mii mai mulţi decât în anul trecut. (Ziarul de Iasi)

Bătaie de joc la Spitalul „Sf. Maria” din Iași. Sute de copii cu fracturi sunt puși pe drumuri pentru că serviciul de radiologie nu funcționează. Sute de copii cu fracturi sunt puși pe drumuri din cauza faptului că, la Spitalul „Sf. Maria”, radiologia nu funcționează. În două luni s-au înregistrat peste 1.600 de cazuri de fracturi, contuzii și traume. Situația este alarmantă pentru că cele mai multe din aceste cazuri au fost provocate de biciclete, trotinete, jocuri precum fotbal, dar și accidente rutiere în care copilul a traversat neregulamentar. (bzi.ro)

Analiză: Clujul și Oradea au început, în 2023, lucrări la proiecte majore, în timp ce Iașul stagnează. Iașul pierde din ce în ce mai mult teren în fața orașelor din vestul țării. Este îndeajuns să aruncăm o privire pe contractele de lucrări de anvergură pe care le-a semnat fiecare municipalitate în primele opt luni ale anului. Diferențele sunt majore: Clujul și Oradea încep noi proiecte ambițioase de dezvoltare, Iașul stagnează. (apix.ro)

Statuia lui Ștefan cel Mare va fi restaurată: a fost semnat primul contract în acest sens. Primăria Iași va cheltui 75.000 lei pentru proiectarea lucrărilor de restaurare a Statuii lui Ștefan cel Mare, un contract în acest sens fiind încheiat cu firma Mihul. Societatea va întocmi toate documentațiile necesare organizării licitației de lucrări și autorizării proiectului. (apix.ro)

Peste 700 de copii din familii defavorizate ieșene vor primi ghiozdane și rechizite din partea primariei. La început de an școlar 2023‑2024, Primăria Municipiului Iași, prin intermediul Direcției de Asistență Comunitară, va oferi elevilor ieșeni ghiozdane complet echipat. (Stirea de Iasi)

Filmul zilei: MY BIG FAT GREEK WEDDING 3 – Official Trailer [HD] – Only In Theaters September 8

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top