Stiri

Topul știrilor din Iași, Joi 1 Februarie 2024

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Whatsapp.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9704 Lei sus
Dolar american – 4.5823 Lei sus
Lira sterlină – 5.6837 Lei jos
Francul elveţian – 5.1557 Lei sus

Fii și tu sponsor al newsletter-ului și poți să ajungi la peste 3000 oameni care îl citesc săptămânal. Newsletter-ul e gratuit, dar informațiile sunt neprețuite. Trimite-mi un mail pe adresa contact@iasi4u.ro și hai să discutăm!

STIRI SCURTE

Guvernul a decis alocarea, pentru anul 2024, a unui plafon de garanții de 1 miliard de lei, pentru continuarea în condiții optime a programului „Noua Casă”. (Profit.ro) Programul Prima Casă evoluează în Noua Casă 2024, aducând cu sine modificări esențiale. Această inițiativă facilitează accesul românilor la o locuință prin intermediul unui credit garantat de stat. Iată schimbările și aspectele neschimbate ale programului, esențiale pentru a înțelege Noua Casă 2024.

Numărul de utilizatori activi de pe reţelele sociale a depăşit în 2023 pragul de cinci miliarde de persoane, adică 62,3% din populaţia mondială, potrivit unui raport. (Digi24.ro)

Chirurg filmat când lua şpagă pachete de ţigări sau sacoşe cu alimente de la pacienţi, deși are un salariu de 4.000 de euro. Mouhannad Toron, şeful secţiei de Chirurgie de la spitalul din Buhuşi, va fi judecat pentru luare de mită în formă continuată, a decis Curtea de Apel Bacău. În acelaşi dosar, este acuzată, tot pentru luare de mită, şi asistenta care lucra cu medicul. Cei doi au fost filmaţi de anchetatori, în toamna anului 2020, în plină pandemie de COVID, în timp ce primeau mită de la pacienţii internaţi în spital sau veniţi la consult. (libertatea.ro)

CNAIR nu va rezilia contractul cu UMB pentru Centura Galați așa cum a solicitat constructorul în 2023, anunță președintele CJ Galați, Costel Fotea după discuții cu Grindeanu și Pistol. Săptămâna trecută, Economedia a relatat că UMB a solicitat oficial în 2023 rezilierea amiabilă a contractului semnat în toamna anului 2020 și prins pe fonduri de la Buget, informația fiind publică în rapoartele CNAIR : ,, „Antreprenorul a solicitat încetarea de comun a contractului”. (economedia.ro)

Băncile câștigă războiul de pe frontul digitalizării. Rezultatele impresionante consemnate de serviciile de Mobile/Internet Banking disponibile la Banca Transilvania, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank și BRD arată că tot mai mulți români folosesc aplicațiile bancare. Conceptul de ”bancă la distanță” nu mai este un termen ieșit din comun pentru societatea românească, în condițiile în care aplicațiile Mobile Banking și Internet Banking au devenit tot mai populare în rândul clienților instituțiilor de credit. Practic, investițiile colosale angajate în ultimii ani de băncile locale în soluțiile tehnologice își arată roadele, evoluția numărului de clienți digitalizați fiind principalul indicator care ne arată că adoptarea digitalizării în banking de către populație a devenit o certitudine. (bankingnews.ro) La treaba asta a ajutat mult impactul Revolut in Romania, ar trebui sa multumim Revolutului pentru “mobilizarea” bancilor din Romania. In plus un mare plus a venit odata cu “platile instant”, un sistem implementat de aproate toate bancile romanesti, mai putin de UniCredit Bank.

Analiză Cum să locuieşti mai bine. Ce arată harta rezidenţială a României corelată cu salariul mediu şi creditele ipotecare. Ilfov, Cluj, Timiş, Braşov şi Constanţa sunt judeţele campioane în ceea ce priveşte numărul de locuinţe noi livrate în 2022, fiecare dintre ele contorizând peste 4.000 de unităţi puse pe piaţă. Iaşi, Bihor şi Sibiu se remarcă şi ele cu peste 2.000 de locuinţe fiecare, arătând un potenţial mare de dezvoltare, aşa cum reiese din analiza datelor disponibile pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică (INS) şi centralizate de ZF. (zf.ro)

Volkswagen Golf 2024. Volkswagen marchează cu fast 50 de ani de la debutul impresionant al celebrului Golf. Producția în serie a acestui bestseller a început la Wolfsburg în martie 1974, iar de atunci s-au vândut nu mai puțin de 37 de milioane de unități. Cu alte cuvinte, peste 2.000 de entuziaști din toată lumea au ales să facă parte din familia Golf, optând pentru achiziționarea unui model nou în fiecare zi! Golf s-a impus drept cea mai de succes mașină europeană și cel mai bine vândut model Volkswagen din istorie. În prezent, această icoană a automobilismului european revine cu un facelift de excepție, subliniind performanța și inovația celei de-a 8-a generații. (automotorclub.ro)

STIRI DIN IASI

Procesul Flux-Chirica începe azi. Poate judeca la Tribunal magistratul cu care a fost la chermeză? Iată motivaţia! Relaţiile stabilite de-a lungul timpului de primarul Mihai Chirica cu membrii elitei Iaşului au făcut dificilă găsirea unui magistrat care să-l judece. Ultima judecătoare retrasă din dosarul „Flux” a invocat tocmai legăturile cu primarul pentru a refuza cazul. În cele din urmă, un magistrat a fost găsit, iar procesul va începe chiar azi. (Ziarul de Iasi)

Firme din România, Ucraina și R. Moldova vor să construiască podul de peste Prut, de la Ungheni. Șeful CNAIR Cristian Pistol a anunțat că au fost depuse trei oferte pentru execuția podului de peste Prut de la Ungheni, un contract cu o valoare estimată la peste 160 milioane lei, fără TVA. Licitația a fost lansată încă din luna august 2023, dar termenul de depunere a ofertelor a fost tergiversat. (apix.ro)

Am reconstituit „Drumul pâinii” de la Iaşi: preţurile, din lanul de grâu până la raft în supermarket. Cresc de 10 ori. Începând de astăzi, 1 februarie, a intrat în vigoare prelungirea ordonanţei privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Lista a fost făcută publică şi conţine 17 produse în total. (Ziarul de Iasi)

Prima etapă pentru continuarea autostrăzii A8 spre Chișinău și Odesa: R. Moldova începe studiile tehnice. Studiile tehnice necesare construirii autostrăzii Ungheni – Chișinău – Odesa vor fi finanțate de către Banca Europeană de Investiții (BEI), conform unui acord semnat la Chișinău, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării din Republica Moldova. (apix.ro)

Filmul zilei: IMMACULATE – Official Redband Trailer – In Theaters March 22

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top