Stiri

Topul știrilor din Iași, Joi 18 Ianuarie 2024

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Whatsapp.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9704 Lei sus
Dolar american – 4.5823 Lei sus
Lira sterlină – 5.6837 Lei jos
Francul elveţian – 5.1557 Lei sus

Fii și tu sponsor al newsletter-ului și poți să ajungi la peste 3000 oameni care îl citesc săptămânal. Newsletter-ul e gratuit, dar informațiile sunt neprețuite. Trimite-mi un mail pe adresa contact@iasi4u.ro și hai să discutăm!

STIRI SCURTE

Un nou episod de vreme geroasă şi ninsoare va afecta România la sfârşitul acestei săptămâni, după ce în zilele de joi şi vineri vor fi temperaturi relativ ridicate. În Capitală se va ajunge la minus 8 grade Celsius, iar vântul, chiar şi moderat, va accentua senzaţia de frig, anunţă meteorologii. (Digi24.ro)

Transportatorii rutieri şi fermierii locali români vor începe joi dimineaţă un protest în faţa punctului de control Halmeu-Diakovo, protestatarii intenţionând să blocheze traficul de camioane, ceea ce ar putea restricţiona sau bloca temporar circulaţia transportului de marfă. Anunțul a fost făcut de Serviciul Vamal de Stat din Ucraina, care spune că a primit informaţii în acest sens de la partea română. (G4Media.ro)

O familie din India a ajuns să administreze 27.000 ha de teren agricol în România la Brăila. Grupul de firme Vectr Holdings, deținut cu măiestrie de familia indiană Gupta, își consolidează prezența în agricultura românească, atingând o impresionantă suprafață de aproximativ 27.000 de hectare de teren agricol în urma achiziționării a două noi societăți. Această extindere strategică îl poziționează ca un actor cheie în peisajul agricol al României. (agripedia.ro)

Noua Toyota CH-R 2024

Ford lansează Kuga facelift 2024

Tesla a redus preţurile automobilelor Model Y în mai multe ţări din Europa. Tesla a redus preţurile pentru maşinile sale Model Y în mai multe ţări din Europa, la o săptămână după ce a anunţat reduceri similare pentru maşinile sale Model 3 şi Model Y în China, transmite CNBC. (news.ro)

Peste jumătate dintre copiii din România declară îşi doresc să plece din ţară şi să se stabilească peste graniţe, arată un studiu realizat de organizaţia Salvaţi Copiii. Ancheta arată cifre îngrijorătoare şi în ceea ce priveşte şcolarizarea, concluziile fiind că aproape doi din 10 tineri de peste 16 ani nu urmează nicio formă de învăţământ. (News.ro)

Capacitatea nouă energetică instalată în România anul trecut s-a ridicat la 624MW, de zece ori mai mult decât în 2022, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei. (Economica)

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că la Programul Casa Verde Fotovoltaice va avea un buget record în 2024, respectiv 2 miliarde de lei şi se vor opri atunci când vor avea panouri fotovoltaice şi pe ultimul acoperiş din România. (News.ro)

Pavel Popescu, vicepreședintele ANCOM, a spus că există dovezi clare că aplicația Tik Tok folosește datele într-un mod negativ și nu recomandă instalarea acesteia. Tik Tok este o problemă de siguranță națională și ar trebui interzisă pe telefoanele angajaților statului, a mai spus acesta. (Digi24.ro)

Samsung Galaxy Ring este real: sud-coreenii pregătesc un inel smart, așa cum v-am scris. El a avut parte de un teasing în cadrul evenimentului de ieri, Unpacked 2024. (computerblog.ro)

Construirea Autostrăzii Marea Neagră devine o prioritate pentru NATO. Construirea autostrăzii dintre Burgas și Varna se dovedește a fi o prioritate – cheie pentru NATO în cadrul coridorului de transport VIII Dures – Varna și construcția coridorului de la Constanța la Salonic. Aceste coridoare internaționale de transport au o importanță strategică cheie pentru desfășurarea rapidă a forțelor NATO, a reieșit din spusele șefului Apărării, amiralul Emil Eftimov, recent, pentru postul public de televiziue BNT de la Sofia. (hotnews.ro)

STIRI DIN IASI

Urmează sute de angajări în Sănătate la Iași, dar protestele continuă. Spitalul de Copii are nevoie de 98 de asistente. Guvernul României a deschis supapa în urma amenințării protestelor din sănătate și a îndeplinit una dintre cerințele sindicaliștilor: deschiderea angajărilor în sistem. „Ziarul de Iași” a consultat lista de posturi din spitalele din județ, care vor fi scoase la concurs de către unitățile medicale, și a constatat că solicitările personalului medical nu au fost îndeplinite. Sunt, într-adevăr, unele posturi care vor completa organigrama anumitor spitale, dar sunt insuficiente față de ceea ce s-a cerut și nici măcar nu sunt la toate unitățile medicale din județ. (Ziarul de Iasi)

Sport in Iasi: Lotul cu care Poli începe campionatul: Iaşul a renunţat la un jucător adus în iarnă. Care sunt gândurile lui Grozavu? (Ziarul de Iasi)

Aeroportul Iași suflă în ceafa aerogării clujene: ce trafic a fost înregistrat în decembrie 2023 și care sunt diferențele. Aeroportul Iași continuă să ocupe poziția a doua în topul aeroporturilor regionale, după Cluj, ținând cont de traficul de pasageri înregistrat în ultima lună a anului trecut. Clujul are o „cotă de piață” de 31%, iar Iașul de 28%, iar podiumul este închis de Timișoara cu 12%, conform datelor Asociației Aeroporturilor din România. (apix.ro)

Ce a însemnat pentru județul Iași exercițiul bugetar european anterior: 9,5 miliarde lei au fost contractați de mediul public și privat. În cei aproape 10 ani, au fost încheiate 555 contracte, atât cu beneficiari publici, cât și privați, în cadrul a cinci programe de finanțare: Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Programul Operațional Regional (POR), Programul Operațional Capital Uman (POCU), Programul Operațional Comun (POC) și Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA). (apix.ro)

Filmul zilei: “Succession” (HBO/ Max) a fost desemnat cel mai bun serial dramă la gala Premiilor Emmy Primetime, care a avut loc la Los Angeles. “The Bear” a primit trofeul pentru cel mai bun serial comedie iar “Beef” a fost aleasă cea mai bună mini serie TV.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top