Stiri

Topul știrilor din Iași, Joi 25 Ianuarie 2024

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Whatsapp.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9704 Lei sus
Dolar american – 4.5823 Lei sus
Lira sterlină – 5.6837 Lei jos
Francul elveţian – 5.1557 Lei sus

Fii și tu sponsor al newsletter-ului și poți să ajungi la peste 3000 oameni care îl citesc săptămânal. Newsletter-ul e gratuit, dar informațiile sunt neprețuite. Trimite-mi un mail pe adresa contact@iasi4u.ro și hai să discutăm!

STIRI SCURTE

eMAG lansează un Petshop.

România va avea cel mai rapid ritm de creștere a economiei în Uniunea Europeană, chiar până în 2028, cu o creștere economică medie de peste 3%, prevede The Economist. (Profit.ro)

Șeful CNIF anunță: La eFactură introducem autofacturarea. Nu suntem capsomani, implementăm ce vrea lumea. Design-ul facturii nu se schimbă, chiar dacă unii consideră că arată urât. Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF) implementează unele dintre sugestiile venite din partea utilizatorilor și, mai ales, a firmelor de soft contabil și de facturare, cu care are întâlniri zilnice, transmite Dan Peștină, director general al CNIF. După rezolvarea problemei trimiterii repetate a facturilor prin eFactură, urmează acum un nou instrument, cel de autofacturare, care să permită corectarea unor greșeli. (Profit.ro)

Oraşul din România care nu se mai opreşte din dezvoltare tocmai a primit o recunoaştere europeană – “Comunitate Sustenabilă – European Energy Award”. Primarul Oradiei, Florin Birta, a declarat că oraşul face acum parte din reţeaua European Energy Award, obţinând un punctaj de 46,2%, cel mai bun la nivel naţional în prezent. Acest rezultat plasează Oradea înaintea altor oraşe auditate, cum ar fi Alba Iulia, Cluj-Napoca, Turda, Deva, Sibiu, Braşov sau Iaşi. Birta a subliniat că acest succes reflectă buna gestionare a resurselor oraşului şi a evidenţiat eforturile de a atrage fonduri europene, elveţiene şi norvegiene, în special în domeniul energiei. (businessmagazin.ro)

(P) Concurs Panifcom 2024

Idei de afaceri 2024: Servicii drone, aplicație pentru producătorii de energie verde și alte startup-uri caută investitori, la un accelerator din Republica Moldova. Șase startup-uri absolvente ale unui program de accelerare din Republica Moldova își vor prezenta ideile de afaceri în fața potențialilor investitori și a publicului larg, în cadrul Demo Day, pe 14 februarie 2024, eveniment transmis și online. (startupcafe.ro)

Guvernul instituie Creditul Fermierului, după protestele fermierilor: 280.000 de euro plafon maxim, pe cinci ani / Fermierii plătesc doar dobânda de 1,95%, ROBOR este acoperit de stat. Guvernul redefinește peisajul agricol cu lansarea Creditului Fermierului, o inițiativă ce vine în urma vehementelor proteste ale fermierilor. Astfel, aceștia vor avea acces la credite bancare de până la 280.000 de euro pe o perioadă de cinci ani, beneficiind de o dobândă avantajoasă de 1,95%, suportată integral de stat și cu ROBOR acoperit de către autorități. Propunerea, în prezent în dezbatere publică la Ministerul Agriculturii, vine în întâmpinarea dificultăților întâmpinate de agricultorii români, în special din cauza creșterii costurilor la input-uri, precum îngrășămintele și energia consumată, generate de conflictul din Ucraina. (agripedia.ro)

STIRI DIN IASI

(P) Smart Rent Solutions oferă spre închiriere echipamente și utilaje de construcții la prețuri competitive

Exim Banca Românească finanţează cu circa 39 de milioane de euro dezvoltarea Aeroportului din Iaşi. Exim Banca Românească a acordat un pachet financiar în valoare de circa 39 de milioane de euro pentru implementarea unuia dintre cele mai ample proiecte de investiţii din România – extinderea şi modernizarea infrastructurii aeroportuare a judeţului Iaşi, a anunţat, marţi, banca. (economica.net)

Povara unui credit în franci elveţieni: după 15 ani de rate, o familie cere ajutorul judecătorilor. Banca este nemiloasă. Un cuplu de ieşeni a apelat la un credit pentru a-şi cumpăra locuinţă. După 15 ani de plată a ratelor, au constatat însă că nu s-au apropiat deloc de împlinirea visului. Dimpotrivă, s-au trezit că datorează cu aproape 100.000 de lei mai mult decât în prima zi a creditului. Cazul lor este unul dintre miile în care creşterea bruscă a cursului francului elveţian a dat peste cap orice plan, oricât de bine întocmit. Cei doi caută acum o soluţie în instanţă. (Ziarul de Iasi)

Activiştii “Codrii Iaşului” acuză tăieri haotice de copaci în zona Ciurea-Dobrovăţ. “De ziua Micii – de fapt Marii, că a fost cea mai grea și cea pentru care avem merit noi – Uniri să ne amintim că am avut momente în care Ieșenii au hotărât pentru binele celor mulți, nu interesele celor puțini și corupți (atunci ciocoii vechi și noi și conducătorii fanarioți), luând ce e bun din cultura europeană dar gândind pentru binele românilor de aici, de lângă noi. Și să nu uităm că urmează un an cu alegeri! (Ziarul de Iasi)

A fost Mica Unire a politicienilor la Iași! Poporul a fost ținut între garduri și sub pază armată! La Iași a fost celebrată, ieri, 24 ianuarie, Mica Unire, însă evenimentul s-a transformat în unul dedicat politicienilor, nicidecum ieșenilor și românilor de pretutindeni, care au fost ținuți în țarcuri. (bzi.ro)

Polul industrial Iași – Tomești: consilierii locali vor aproba o nouă fabrică a belgienilor de la IGW. Proiectul unei noi fabrici în zona polului industrial Iași – Tomești va ajunge la votul final în plenul Consiliului Local (CL): Primăria a publicat proiectul de hotărâre – pas premergător introducerii în plen a investiției pentru dezbatere și vot. (apix.ro)

Filmul zilei: Love of the Spectrum U.S. – sezonul 2

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top