Stiri

Topul știrilor din Iași, Marti 30 Aprilie 2024

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Whatsapp.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9764 Lei sus
Dolar american – 4.6195 Lei sus
Lira sterlină – 5.8296 Lei jos
Francul elveţian – 5.2893 Lei sus

Fii și tu sponsor al newsletter-ului și poți să ajungi la peste 3000 oameni care îl citesc săptămânal. Newsletter-ul e gratuit, dar informațiile sunt neprețuite. Trimite-mi un mail pe adresa contact@iasi4u.ro și hai să discutăm!

STIRI SCURTE

Peste jumătate dintre părinţii care au plecat din România pentru a munci în străinătate nu vor veni în ţară, anul acesta, pentru a petrece sărbătorile de Paşti alături de copiii lor rămaşi acasă, arată datele furnizate de organizaţia Salvaţi Copiii. (News.ro)

Actorul Gérard Depardieu a fost reţinut, luni, la o secţie de poliţie din Paris, pentru a răspunde unor acuzaţii de agresiune sexuală. El urmează să fie interogat după ce două femei l-au acuzat că le-a atins în timpul a două filmări separate. (G4Media)

Câștigătorii Galei Premiilor Gopo 2024. Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani. Libertate este marele câștigător al trofeului Gopo pentru Cel mai bun film. Cele mai aplaudate momente de pe scena Galei vor putea fi urmărite joi, pe 1 mai, de la ora 22:30, pe PRO CINEMA. Cotnari a fost partener oficial de vin al Galei Premiilor Gopo 2024.

Saint-Gobain România anunță câștigătorii celei de-a XIX-a ediții a etapei naționale a Concursului de Arhitectură pentru Studenți, o competiție bazată pe viziunea Saint-Gobain asupra clădirilor durabile, la care pot participa studenți din domeniul arhitecturii, designului, ingineriei construcțiilor sau alte discipline conexe, indiferent de anul de studiu.

Încrederea managerilor în economia românească a crescut semnificativ în martie și aprilie, la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, arată datele revizuite publicate de Comisia Europeană. Sondajul măsoară din nou și încrederea consumatorilor, după o lungă pauză. (Profit.ro)

STIRI DIN IASI

Dacă nu ți-ai făcut încă proviziile pentru masa de Paște, iată câteva dintre cele mai bune opțiuni din oraș, de unde poți comanda cozonaci, pască și alte bunătăți artizanale. (Iasul Nostru)

Piața auto, la Iași: accelerează înmatriculările de mașini uzate. În primul trimestru din 2024, față de anul trecut, au fost înmatriculate cu 12,6% mai multe mașini uzate, dar cu 10% mai puține vehicule noi. Contrar a ceea ce ar vrea Uniunea Europeană, mașinile diesel sunt mai mult de jumătate și în creștere față de 2023. Jumătate din autoturismele care au ajuns pe străzile ieșene sunt fabricate cu mai bine de 10 ani în urmă. (Ziarul de Iasi)

Sport Iasi: Tony a greșit! Nu plămânii au lipsit Politehnicii duminică, ci mintea limpede. De ce a pierdut Poli cu UTA? Politehnica Iași a intrat și mai adânc în hora retrogradării duminică, după ce a pierdut pe teren propriu, 0-2 în fața UTA. Eșecul este cu atât mai dureros cu cât gazdele aveau mare nevoie de puncte, în timp ce oaspeții erau deja cu sacii în căruță, fiind salvați de la retrogradare. (Ziarul de Iasi)

Garda Forestieră a descins în pădurile IKEA de la Iași. S-au dat amenzi, dar nu s-a găsit nimic în neregulă. Sancționați au fost transportatorii n cunoscutul producător de mobilier a fost acuzat că exploatează lemnul fără să țină cont de zonele protejate, de habitate sau de programele de regenerare silvică n reprezentanții grupului au respins acuzațiile. Cu două săptămâni în urmă, un raport realizat de două organizații non-guvernamentale acuza grupul de firme IKEA că exploatează pădurile pe care le deține în România fără să facă deosebire între copacii care se află în zonele protejate și cei din zonele de unde poate fi recoltată masă lemnoasă. Astfel, doar puțin peste 1 la sută din cele peste 51 de mii de hectare pe care IKEA le deține în România prin franciza sa Ingka Investments se află în regim de protecție strictă (management fără intervenţie). Încă 8,25 la sută se află în regim de protecție parțială, arată raportul realizat de Fundația Agent Green și de ong-ul elvețian Bruno Manser Fonds. (Ziarul de Iasi)

Concurs de mașini autonome – șase echipe de la Politehnica ieșeană merg la Hamburg, la faza internațională. Reușite pentru studenții universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI). Șase echipe s-au calificat la etapa internațională a competiției de mașini autonome ,,NXP Cup”, care va avea loc la Hamburg, Germania, pe 28 mai. (Ziarul de Iasi)

Proprietarul Hanului Trei Sarmale a intrat în legalitate la doi ani de la demolarea fostei construcții. Firma Fio Grup Company SRL a obținut autorizația de intrare în legalitate după ce, acum doi ani, a demolat fosta construcție a Hanului Trei Sarmale, demersul stârnind unele controverse în spațiul public. Între timp, hanul a fost reconstruit. (apix.ro)

Autostrada A8: jumătate din tronsonul montan este contractat sau în fază de licitație. Ministerul Transporturilor a anunțat lansarea unei noi licitații în relație cu tronsonul montan al autostrăzii A8, respectiv o porțiune de 20 km între Pipirig și Vânători Neamț (Leghin). La acest moment, două porțiuni (capetele sectorului montan) sunt adjudecate de constructori, iar un al treilea este în fază de licitație. (apix.ro)

Calitatea aerului la Iași, de la „bună” la „acceptabilă”. Autoritățile locale afirmă că menținerea la un nivel relativ constant al gradului de poluare din municipiu se datorează măsurilor luate în ultimii ani, care au vizat modernizarea sistemului centralizat de termoficare, înnoirea parcului de mijloace de transport în comun prin achiziția de tramvaie și autobuze electrice noi și a infrastructurii de transport, dar și datorită campaniilor masive de plantări de arbori și de mărire continuă a spaţiilor verzi din oraş. (Evenimentul Zilei)

Influencerul Codrina Apostol a găsit gândaci pe noul terminal al Aeroportului Iași:„Am făcut un scurt metraj cu viața insectelor din terminalul nou, abia inagurat!”. Nu este prima dată când Aeroportul Iași intră în viziorul persoanelor publice din mediul on-line. De această dată, influecenrul Codrina Apostol a postat pe Instagram câteva imagini care te lasă fără cuvinte. Ea a surprins într-un video cum un gândac mergea în zona de așteptare a pasagerilor. (7est.ro)

Filmul zilei: Bodkin | Official Trailer | Netflix

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top