Stiri

Trei probleme de sănătate pe care le poți preveni printr-un stil de viață sănătos

Sănătatea este importantă pentru a avea o viață fericită și pentru a fi productiv. Starea de sănătate mintală și cea fizică sunt relevante pentru menținerea organismului în condiții optime.

Atât un stil de viață armonios, din care să nu lipsească o alimentație echilibrată și exerciții fizice constante, cât și efectuarea unui screening medical anual ori când apar anumite simptome de boală contribuie la prevenirea apariției unor probleme de sănătate. Indiferent cât de încărcat ai programul și cât de mult călătorești, este important să mergi, de exemplu, la un laborator de analize medicale in Sibiu, pentru un control de rutină, dacă te afli în localitate și corpul tău îți transmite semnale că ceva nu este în regulă.

Iată cum poți preveni trei probleme de sănătate care au o frecvență mare.

Durerile de cap

Toată lumea suferă, ocazional, de dureri de cap ușoare, însă cele puternice pot reprezenta un simptom pentru o problemă medicală mai gravă. Există numeroase cauze pentru durerile de cap, de aceea este nevoie de investigaţii medicale pentru a identifica problema în mod corect. Să mergi, de pildă, la un laborator de analize Cluj reprezintă primul pas pentru rezolvarea durerilor.

Printre principalele cauze ale durerilor de cap se numără stresul fizic și emoțional, oboseala, obiceiuri de odihnă nesănătoase (prea mult sau prea puțin somn), mese neregulate, renunțarea la cafeină, factori hormonali (menstruația), consumul de alcool sau al alimentelor cu nitrați (hot-dogs), dar și schimbările meteorologice.

Pentru a putea preveni durerile de cap, este important să ții un jurnal al lor. Notează orele la care încep, precum și durata și intensitatea lor. De asemenea, o dietă stabilă (cu trei mese principale pe zi la aceleași ore), exercițiile fizice constante, orele de somn recomandate (cel puțin opt ore pe noapte, cu ore de culcare și trezire constante), meditația (pentru îndepărtarea stresului), reducerea consumului de alcool, precum și îmbunătățirea posturii ajută la scăderea riscului de a suferi de dureri de cap.

Bolile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare ucid mai mulți oameni decât toate formele de cancer la un loc. Sunt mai multe tipuri de afecțiuni cardiovasculare, dar bolile coronariene sunt cele mai frecvente. Din fericire, cu o alimentație sănătoasă, riscurile ca o persoană să dezvolte această boală scad considerabil, precizează Organizația Mondială a Sănătății. Pe de altă parte, dietele dezechilibrate sau cele bogate în grăsimi și colesterol pot contribui la dezvoltarea bolii. De aceea, este important să eviți alimentele care conțin grăsimi saturate sau trans și să introduci în dieta zilnică gustări bogate în grăsimi polinesaturate, precum omega-3. De asemenea, fructele, legumele, cerealele integrale și alimentele cu un conținut scăzut de sodiu sunt mereu o idee bună.

Obezitatea 

Obezitatea este una dintre principalele cauze ale bolilor. Aceasta se caracterizează printr-un indice de masă musculară (raport înălțime/ greutate) mai mare de 30 și supune corpul la foarte mult stres. Obezitatea este strâns legată de multe boli sau comorbidități. Greutatea suplimentară afectează sistemul cardiovascular, astfel că persoanele obeze sunt mai predispuse de a suferi de boli ale inimii, colesterol crescut și hipertensiune arterială, ceea ce poate provoca infarcturi sau accidente vasculare cerebrale. De asemenea, obezitatea influențează nivelul de zahăr din sânge și poate duce la dezvoltarea diabetului de tip 2. Printre alte afecțiuni care sunt asociate cu obezitatea se numără apneea în somn, hernia recurentă și probleme de respirație în timpul somnului.

Cea mai bună strategie de a preveni obezitatea este printr-o dietă sănătoasă, care include legume, fructe, carne slabă și cereale integrale, precum și printr-un program de exerciții fizice de cel puțin 20 de minute în fiecare zi.

Multe dintre afecțiunile care pot slăbi organismul pot fi prevenite, de aceea este important să ai un stil de viață sănătos și să mergi frecvent la controale medicale.

Sursă foto: Syda Productions/ Shutterstock

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top