Stiri

Sfaturi pentru a-ți învăța copiii să fie organizați

Abilitățile de organizare se învață de la vârste fragede, iar majoritatea copiilor imită ceea ce văd acasă. Fie că este vorba de părinți, bunici sau alte rude care îi au în grijă, cei mici vor prinde din comportamentul acestora și își vor însuși anumite activități sau calități pe care le au ca exemplu. De asemenea, ca părinte, există lucruri specifice pe care le poți face pentru a-ți obișnui copiii să fie organizați, atât la școală, grădiniță, cât și acasă. Iată câteva dintre acestea:

Stabilește rutine

Rutina este unul dintre elementele care ajută oamenii să se organizeze la orice vârstă. În special perioada copilăriei trebuie să fie marcată de un program care nu îl constrânge pe copil, dar care îl ajută să-și formeze un obicei sănătos. Când începe școala, stabilește orele pentru teme și studiat, joacă, dar și somn, până când acestea devin parte din activitățile sale obișnuite dintr-o zi. Rutina îl va ajuta să pună bazele unei înțelegeri despre felul în care poate fi mai atent și ce înseamnă gestionarea timpului.

Oferă-le putere de decizie

Dacă cel mic are probleme în ceea ce privește atenția de a urma un program, poți încerca să te ocupi de partea practică a lucrurilor. Un copil care poate acționa independent, într-o anumită măsură, va putea și să ia decizii cu privire la rutina sa cât mai devreme. Puterea de decizie pe care i-o oferi poate apărea față de lucruri mici sau mari din viața lui. De exemplu, achiziționează un ghiozdan de la Office Direct, dar lasă-l să decidă care este preferatul lui și ce își dorește pentru următoarea perioadă. Chiar și cele mai mici decizii pot avea un impact major asupra copilului tău și îi pot încuraja spiritul independent.

Oferă-le taskuri care au legătură cu organizarea

Educația începe de acasă, iar mai ales cea care îi va ajuta în viața de zi cu zi poate fi clădită cu ajutorul unor exerciții de organizare. Poți să-i provoci la un concurs de aranjat jucăriile, dacă ai mai mulți copii, sau să deseneze lucruri din casă și locul în care acestea trebuie depozitate. Cumpără creioane colorate de la Office Direct pentru lecțiile pe care le oferi prin joacă și fă o combinație între metodele creative și cele care îi pregătesc pe copii pentru viață.

Include-i în activitățile de organizare din familie

Curățenia generală, aranjatul hainelor sau sortarea acestora sunt doar câteva dintre activitățile pe care le poți face alături de copiii tăi. Poate fi vorba de ales haine pentru a fi donate, împerecherea șosetelor sau rearanjat vesela în dulapurile din bucătărie. Aceste mici exemple îți vor oferi posibilitatea să explici copiilor de ce este important să fie mereu organizați, indiferent că este vorba de locul de muncă sau programul de acasă. Cel mai important este să le explici aceste lucruri în termenii pe care îi stăpânesc la vârsta lor, pentru a nu-i induce în eroare.

Copiii pot învăța de mici cât de importantă este organizarea în fiecare aspect al vieții lor și la orice vârstă, dacă te ocupi cu atenție de educația acestora.

Sursa foto: pexels.com

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top