Diverse

Un curs care valoreaza cat onorariul unei firme autorizate

Exista multe conceptii eronate la nivel social extrem de nocive:

-profesorul, chiar daca este de limbi straine, trebuie sa stie de toate
-managerul, antrenorul, seful este vinovat de tot ceea ce se intampla rau
-directorul trebuie sa stie tot ceea ce se modifica in legi care privesc unitatea pe care o conduce de parca ar fi jurist
-in cazul in care se intampla nenorocirea este mai importanta gasirea unui tap ispasitor, decat prevenirea alteia si remedierea disfunctiilor.

Aceste exemple ilustreaza perfect intamplarea pe care urmeaza sa o relatez in randurile de mai jos. Ieri a venit in control o echipa de la pompieri si l-a amendat pe director, iar prin el toata institutia fiindca nu avem fisele de instruire psi si protectia muncii semnate lunar. Schimbarea relativ noua l-a luat pe nepregatite pe director si am platit scump.

Cu putin timp inainte de acest control incheiasem contractul cu o firma autorizata de profil, care ne-a ajutat sa obtinem avis psi si sa instalam echipamentele de semnalizarea a incendiilor. Dupa ce si-au facut treaba au plecat si trebuie sa recunoastem ca ne-a costat destul de mult, iar acum puteam sa adunam cu amenda si sa ne dam seama care sunt costurile totale ale ignorantei.

Directorul sa se fi inscris la curs cadru tehnic psi am fi scapat de toate si i-ar fi fost foarte usor sa ajunga la cursurile tinute in Valenii de Munte, Prahova, oras situat la 10 kilometri de scoala noastra.

Ai fi foarte eficient ca directorii de scoli sa fie trimisi pe cheltuiala institutiei la astfel de cursuri din urmatoarele motive:

-instructajul ar putea fi facut in cadrul Consiliilor Profesorale, directorul fiind ascultat de toate cadrele
-managerul ar fi in tema cu toate, inclusiv cu schimbarile de ligislatie, iar subalternii l-ar respecta mult. Conform prejudecatii ca directorul trebuie sa stie totul el isi pierde din autoritate cand unitatea este amendata fiindca a pierdut din vedere un anumit aspect
-plata taxelor de scolarizare la aceste cursuri (care se poate face si in rate) inlocuieste onorariul perceput de o firma autorizata ca sa faca tot ceea ce poate face un singur om
-va exista in unitate un om pregatiti in orice moment sa organizeze o instruire, sa instaleza niste echipamente, sa inspecteze cladirea si sa simuleze o evacuare in caz de incendiu. De asemenea este esential sa fie si un organizator care sa se ocupe de stingerea incendiilor in faza eficienta, cand se poate interveni.

Un director priceput la toate lasa o impresie buna, iar autoritatea lui creste garantat. In institutiile foarte mari ar fi grozav sa se asigure scolarizarea a cat mai multi cursanti, care sa actioneze impreuna ca firma autorizata ce ofera servicii contra-cost.

Cursul nu dureaza mult si a fost notat cu punctaj maxim din punct de vedere al eficientei sale si al competentelor transmise. Cu cat exista mai multi absolventi intr-o gospodarie sau intr-o familie, cu atat preventia este asigurata 100%. Castigul inscrierii si parcurgerii unor astfel de cursuri poate fi evaluat si la nivel individual, dar si colectiv.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top